Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακαριαία ρωσική απάντηση στο ΝΑΤΟ – Διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία, στο κόκκινο η ένταση

Ακαριαία ρωσική απάντηση στο ΝΑΤΟ – Διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία, στο κόκκινο η ένταση
Οι προειδοποιήσεις ήταν η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στο άκουσμα της είδησης ότι Φινλανδία και Σουηδία ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ
(upd) Η Ρωσία διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς την Φινλανδία αντιδρώντας στο αίτημα ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Λόγω της κλιμακούμενης έντασης μάλιστα, ο Φινλανδός πρόεδρος τηλεφώνησε στον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin.
Η επιχείρηση που είναι υπεύθυνη για τις πωλήσεις ρωσικού ηλεκτρικού ρεύματος στην Φινλανδία, η RAO Nordic, είχε ανακοινώσει την Παρασκευή (13/5/2022) την πρόθεσή της να σταματήσει τις παραδόσεις της τα μεσάνυχτα, επικαλούμενη ληξιπρόθεσμες οφειλές, την ώρα που η Φινλανδία ετοιμάζεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για ένταξη στο NATO.
«Είμαστε αναγκασμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», δήλωσε η RAO Nordic, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Inter RAO.
«Η RAO Nordic δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει πληρωμές για την εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία».

Έκτακτη κατάσταση

«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια.
Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», εξήγησε.
Η RAO Nordic, είναι κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, ενώ δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.

Προειδοποίηση

Οι σαφείς προειδοποιήσεις ήταν η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας στο άκουσμα της είδησης ότι Φινλανδία και Σουηδία ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει από καιρό ότι μια τέτοια κίνηση ερμηνεύεται από την ίδια ως εχθρική κίνηση και έχει προχωρήσει σε μεταφορά στρατευμάτων στα σύνορα επιδιώκοντας να εκφοβίσει την Φινλανδία.
Εν μέσω αυτού του «εκρηκτικού» κλίματος, στα πιθανά «αντίποινα» και τις «απαντήσεις» από πλευράς Μόσχας ενδέχεται να είναι και η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη Φινλανδία.

Οι διαβεβαιώσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα με την αναστολή εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η προμηθεύτρια εταιρεία RAO Nordic.
«Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», δήλωσε στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Fingrid.
Η RAO Nordic, που ανήκει σε ποσοστό 100% στη ρωσική InterRAO, ανέφερε νωρίτερα ότι οι εισαγωγές θα διακοπούν από τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου (14/5/2022), λόγω απλήρωτων λογαριασμών.
Σύμφωνα με τη Fingrid, το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται σήμερα από τη Ρωσία καλύπτει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας.
Η εισαγόμενη ποσότητα θα μπορούσε να καλυφθεί με εισαγωγές από τη Σουηδία και, εν μέρει, από την εγχώρια παραγωγή.

Η φιλανδική εταιρεία εξήγησε ότι η Nord Pool, το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας, δεν έχει πληρώσει τη RAO από τις 6 Μαΐου για το ηλεκτρικό ρεύμα που αγόρασε από τη ρωσική υπηρεσία κοινής ωφέλειας. «Η Nord Pool είναι αυτή που τους πληρώνει.
Η Fingrid δεν συμμετέχει σε αυτό το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, εμείς παρέχουμε τις συνδέσεις μεταφοράς από τη Ρωσία στη Φινλανδία», είπε στο πρακτορείο Reuters ο αντιπρόεδρος της Fingrid.

Τηλεφωνική επικοινωνία Putin με Φινλανδό πρόεδρο

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Sauli Niinistο κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin και είχαν τηλεφωνική συνομιλία σχετικά με την επικείμενη υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Μόσχα, ανακοίνωσε το Ελσίνκι.
Η Ρωσία σταμάτησε να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στην Φινλανδία.
«Η συνομιλία υπήρξε άμεση και χωρίς περιστροφές και διεξήχθη χωρίς εκνευρισμό.
Θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις», αναφέρει ο αρχηγός του φινλανδικού κράτους σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την προεδρία.
Την είδηση για την τηλεφωνική συνομιλία των προέδρων Niinistο και Putin μετέδωσε και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο το πρακτορείο Bloomberg.


1_9.PNG
www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης