Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Μένει» από αέριο και σχέδιο η ΕΕ - Μείωση ροών μέσω Ουκρανίας - Εκτόξευση τιμών - «Ουρές» στην GazpromBank για ρούβλια

«Μένει» από αέριο και σχέδιο η ΕΕ - Μείωση ροών μέσω Ουκρανίας - Εκτόξευση τιμών - «Ουρές» στην GazpromBank για ρούβλια
Συνολικά είκοσι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς στην GazpromΒank, ενώ επιπλέον 14 πελάτες να ζητούν τα έγγραφα που χρειάζονται για να τους δημιουργήσουν
Σχετικά Άρθρα

(upd) Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο ενεργειακός πόλεμος στην Ευρώπη με τους πληθωρισμούς των χωρών -λόγω των αυξημένων τιμών στην ενέργεια- να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Πέραν από το πρόβλημα, που έχει δημιουργήσει η απαίτηση της Ρωσίας όσον αφορά τις πληρωμές για την αγορά φυσικού αερίου, πέρα από τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι ρωσικές κυρώσεις στις θυγατρικές της Gazprom στην Ευρώπη, προβλήματα δημιουργεί και η απόφαση της Ουκρανίας να μπλοκάρει τη μεταφορά φυσικού αερίου. Οι ροές του φυσικού αερίου μειώθηκαν εκ νέου σήμερα, ενώ χθες η Γερμανία ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε μείωση κατά 25% του όγκου του φυσικού αερίου που διοχετεύθηκε μέσω ενός από τους βασικούς αγωγούς διαμετακόμισης φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας.
Είναι πασιφανές για ακόμα μία φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απροετοίμαστη μπροστά στο κίνδυνο να ξεμείνει από φυσικό αέριο. Κι όσο κι αν απειλεί τη Ρωσία για ενεργειακό αποκλεισμό, εναλλακτική λύση δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό, Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank JSC, που προκειμένου να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Putin.

Οι ρωσικές κυρώσεις πλήτουν τις προμήθειες

Το γεγονός ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ρωσία στις θυγατρικές της Gazprom στην Ευρώπη επηρεάζουν την προμήθεια φυσικού αερίου, υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck.
Όπως δήλωσε ορισμένες μονάδες της Gazprom Germania δεν τροφοδοτούνται πλέον με φυσικό αέριο. Ωστόσο, επέμεινε ότι η Γερμανία είχε εναλλακτικές λύσεις, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
«Έχουμε προετοιμαστεί για αυτήν την κατάσταση», είπε στην Bundestag και συμπλήρωσε «Η αγορά μπορεί να αντισταθμίσει την απώλεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία».
Ο Habeck είπε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Ρωσίας στην Ευρώπη έδειξαν ότι «η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο».
Σημειώνεται ότι σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μια μονάδα της Gazprom που κατασχέθηκε από τη Γερμανία.

«Καταργείται» και ο αγωγός Γιαμάλ - Ευρώπης

Την ίδια στιγμή, η Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα είναι πλέον σε θέση να εξάγει φυσικό αέριο το οποία θα περνά μέσα από την Πολωνία μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη, αφού η Μόσχα επέβαλε κυρώσεις κατά της εταιρείας στην οποία ανήκει το πολωνικό τμήμα του αγωγού, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Εφαρμόστηκε απαγόρευση συναλλαγών και πληρωμών σε οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις", ανέφερε η Gazprom σε ανακοίνωσή της. "Για τη Gazprom αυτό σημαίνει απαγόρευση της χρήσης του αγωγού φυσικού αερίου που ανήκει στην EuRoPol GAZ για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Πολωνίας".

Οι... ουρές στην GazpromBank

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, επιπλέον 10 Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς στην Gazprombank JSC, διπλασιάζοντας τον συνολικό αριθμό των πελατών που ετοιμάζονται να πληρώσουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο, όπως ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin.
Συνολικά είκοσι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς, με άλλους 14 πελάτες να ζητούν τα έγγραφα που χρειάζονται για να τους δημιουργήσουν, είπε πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Οι Ευρωπαίοι αγοραστές αγωνίζονται εδώ και εβδομάδες για να καταλάβουν πώς μπορούν να ανταποκριθούν στην εντολή του Putin να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια από την 1η Απριλίου και να μην έρθουν σε αντίθεση με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιβλήθηκαν για την εισβολή του Putin στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον νέο μηχανισμό, οι πελάτες πρέπει να ανοίξουν δύο λογαριασμούς: έναν σε ξένο νόμισμα και έναν σε ρούβλια στην Gazprombank. Αφού η Πολωνία και η Βουλγαρία απέρριψαν αυτούς τους όρους, η Gazprom PJSC διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς αυτές στα τέλη Απριλίου.
Καθώς οι προθεσμίες πληρωμής για τις προμήθειες του Απριλίου πλησιάζουν αργότερα αυτό τον μήνα για μεγάλους αγοραστές από τη Δυτική Ευρώπη, η Ρωσία έχει κινηθεί για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της ΕΕ ότι ο μηχανισμός πληρωμών ενδέχεται να παραβιάζει τις κυρώσεις. Πρόσωπο κοντά στην Gazprom είπε ότι οι τρέχοντες όροι σημαίνουν ότι η συναλλαγή ουσιαστικά ολοκληρώνεται μόλις ο αγοραστής πληρώσει ξένο νόμισμα στην Gazprombank, καθώς η μεταγενέστερη μετατροπή σε ρούβλια είναι αυτόματη και δεν αφορά την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, η οποία υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Gazprom: Η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο

Η μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας θα μειωθεί σήμερα κατά σχεδόν ένα τρίτο σε σχέση με χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με τον ρωσικό κολοσσό Gazprom, με την τροφοδοσία να πλήττεται για δεύτερη συναπτή μέρα από την σύγκρουση στην Ουκρανία.
Περίπου 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αναμένεται να μεταφερθούν μέσω του Σταθμού της Σούτζα έναντι 72 εκατομμυρίων χθες, σύμφωνα με την Gazprom, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ήτοι μείωση σχεδόν 30% έπειτα από την πτώση κατά 18% που είχε καταγραφεί χθες.
Οι όγκοι που αναφέρει η ουκρανική εταιρεία διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου OGTSOU είναι ελαφρώς διαφορετικοί, αλλά της ίδιας τάξης, καθώς αυτή αναφέρει στον ιστότοπό της 53 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα έναντι 73 χθες.
Οι δύο πλευρές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη γι'αυτό. Η Ουκρανία δηλώνει εδώ και δύο ημέρες ότι δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις παραδόσεις μέσω των εγκαταστάσεων της Σοχρανίβκα, στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, λόγω της παρουσίας ρωσικών δυνάμεων, και ζήτησε από την Gazprom να αυξήσει τον όγκο του φυσικού αερίου που διοχετεύεται σε άλλο σταθμό της, αυτόν στην Σούτζα.
Σήμερα μάλιστα ο επικεφαλής της εταιρίας διαχείρισης του ουκρανικού δικτύου μεταφοράς αερίου GTSOU Serhy Makogon, σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Reuters, υποστήριξε ότι η Ουκρανία δεν θα ξανανοίξει το διαμετακομιστικό σημείο της Σοχρανίφκα για τη ροή αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέχρις ότου το Κίεβο αποκτήσει πλήρη έλεγχο του συστήματος αγωγών του.
Η εταιρία κήρυξε πριν δυο μέρες κατάσταση ανωτέρας βίας, επικαλούμενη κλοπή αερίου από υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές και σταμάτησε τη ροή αερίου μέσω του Σοχρανίφκα, απ' όπου διέρχεται σχεδόν το ένα τρίτο του αερίου που στέλνει η Ρωσία μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη.
«Δεν θα ανοίξουμε. Μέχρι τον πλήρη έλεγχο επί του περιουσιακού στοιχείου» δήλωσε ο επικεφαλής της GTSOU Serhy Makogon σε γραπτά σχόλια.
Ο Makogon είπε πως η Gazprom εξακολουθεί να είναι σε θέση να διανείμει όλες τις ποσότητες που προορίζονται για την Ευρώπη χρησιμοποιώντας το διαμετακομιστικό σημείο της Σούντζα, που παραμένει ανοικτό.
Η Gazprom έχει πάντως ανακοινώσει πως δεν είναι τεχνολογικά δυνατό να αλλάξει τη διαδρομή όλων των προμηθειών της μέσω του σημείου της Σούντζα, ισχυρισμός που το Κίεβο έχει πει ότι δεν αληθεύει.

Ήπιο ράλι για τις τιμές του φυσικού αερίου

Στο μεταξύ, ράλι καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF να ενισχύεται 10% στα 103,40 ευρώ
Ήπια άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +0,30% στα 107,83 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +0,80% στα 106,56 δολ. το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης