Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βουλή - Κόντρα για συμφωνία με ΗΠΑ - Μητσοτάκης: Κρίσιμος κόμβος, η Ελλάδα - Τσίπρας: Επικίνδυνη μετατόπιση εξωτερικής πολιτικής

Βουλή - Κόντρα για συμφωνία με ΗΠΑ - Μητσοτάκης: Κρίσιμος κόμβος, η Ελλάδα - Τσίπρας: Επικίνδυνη μετατόπιση εξωτερικής πολιτικής
Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός απηύθυνε σαφή μηνύματα στην Τουρκία - Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει επικίνδυνες παραχωρήσεις στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

Με φόντο την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας αλλά και τις πληροφορίες για αναβάθμιση των τουρκικών F-16, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την αμυντική συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ.
Στην προσπάθεια του να υπεραμυνθεί της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι η Ελλάδα γίνεται κρίσιμος κόμβος στον ενεργειακό χάρτη. Στον αντίποδα, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για επικίνδυνη μετατόπιση στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Η Ελλάδα, κόμβος στον νέο ενεργειακό χάρτη

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία παύει να είναι διμερές πρωτόκολλο και γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας. Ενός κρίσιμου κόμβου στο νέο ενεργειακό χάρτη».

Τα μηνύματα σε Τουρκία

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να απευθύνει και έμμεσα μηνύματα στην Τουρκία σε μια περίοδο κλιμάκωσης της προκλητικότητας.
«Η συμφωνία λέει: Κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας απέναντι σε κάθε απειλή και ένοπλης επίθεσης» υπογράμμισε και τόνισε ότι «η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται από τους συμμάχους, ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος. Αυτό σημαίνει πως αν χρειαστεί θα ζητήσουμε συνέπεια και αλληλεγγύη από τους συμμάχους».
Στη συνέχεια, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ευθεία αναφορά στην Τουρκία επισημαίνοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί σε θετικές προσεγγίσεις, αλλά κλειστοί σε εθνικές προκλήσεις».
«Για την Τουρκία και όσον αφορά το προοίμιο του πρωτοκόλλου και όσα προβλέπει επί του πεδίου, αναγνωρίζουν τα δίκαιά μας και επιβεβαιώνουν την ισχύ μας» ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, συμπληρώνοντας πως «για τα ενεργειακά η εμπειρία της Ουκρανίας μας διδάσκει ότι οι πόλεμοι γίνονται και με τα καύσιμα». Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημασία της Αλεξανδρούπολης είπε πως «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την Αλεξανδρούπολη ως μία ελληνική πόλη υπερπολύτιμη για το ΝΑΤΟ, για όλη την βαλκανική και όλη την Ευρώπη. Θα μπορούν όλες οι χώρες να εφοδιάζονται με φυσικό αέριο μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία». Και ο πρωθυπουργός ρώτησε: «Ωφελεί ή όχι τα εθνικά μας συμφέροντα η παρουσία των ΗΠΑ στην τόσο ευαίσθητη περιοχή της Θράκης; Καθαρές κουβέντες για να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες που στέκεστε».

Το ταξίδι στις ΗΠΑ

Αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «αναβαθμίζει την Ελλάδα» και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Αυτό αποδεικνύει και η πρόσκλησή μου να συναντηθώ με τον Αμερικανό πρόεδρο, Joe Biden, και την επόμενη ημέρα να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας και της βουλής των αντιπροσώπων. Είναι μεγάλη τιμή που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να δικαιούται να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η... απάντηση από Τσίπρα

Για επικίνδυνη μετατόπιση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και ΗΠΑ.
O Αλέξης Τσίπρας αρχικά κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για αμηχανία μπροστά στο αποτέλεσμα των πολιτικών του κάνοντας λόγο για μια συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα ενώ αποκαλύφθηκε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν την Τουρκία.
«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή καθώς η συζήτηση δεν αφορά μόνο την κύρωση μιας συμφωνίας αλλά αφορά τη θέση της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική που πρέπει να ασκεί σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο μετά και την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» είπε και συνέχισε «επιλέγετε την πιο επικίνδυνη μετατόπιση της εθνικής πολιτικής μετά τη μεταπολίτευση. Εγκαταλείπετε τον πυλώνα της διπλωματίας, τον μετριοπαθή διπλωματικό τρόπο».

Οι υποχωρήσεις

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για σημαντικές υποχωρήσεις: Απεμπολείτε ένα εξαιρετικό διαπραγματευτικό χαρτί που αφορούσε την ετήσια αναθεώρηση και παραχωρείτε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
«Είναι απίστευτη κοροϊδία να αναφέρεστε για μια συμφωνία πενταετίας, καλό είναι να κρατάμε τα προσχήματα καθώς το άρθρο 1 αναφέρει ότι η συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ για μια περίοδο 5 ετών από την ημερομηνία της θέσης σε ισχύ του πρωτοκόλλου, θα παραμείνει σε ισχύ εκτός αν καταγγελθεί από κάποιο από τα μέρη» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το κάνετε για να κρύψετε την ενοχή σας για όσα κάνετε αλλά για κακή σας τύχη δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση που υπενθυμίζει τι αναγράφεται στη συμφωνία αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών σας κάρφωσε ενώπιον του κ. Δένδια λέγοντας ότι η ανανέωση αυτή θα επιτρέψει στη συμφωνία να είναι σε ισχύ επ’ αόριστον. Σταματήστε να παίζετε με τις λέξεις».

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «έχετε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον με F16. Φαίνεται ότι υπήρξε διαδικαστικό αίτημα για αναβάθμιση συστημάτων επικοινωνίας των F16. Γνωρίζετε ότι η εξωτερική πολιτική δεν χαράσσεται μόνο από την αμερικανική κυβέρνηση. Υπάρχουν διαφορετικές φωνές και ορισμένες θεωρούν ότι σημαντικότερος σύμμαχος τους είναι η Τουρκία».
«Όμως γνωρίζετε ότι οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται στο Κογκρέσο. Και γνωρίζετε ότι έχει αρνηθεί να συζητήσει πώληση των οπλικών συστημάτων στην Τουρκία γιατί δεν την θεωρούν αξιόπιστο εταίρο», είπε και συνέχισε: «Το 2018 που πήγατε εσείς στις ΗΠΑ η Τουρκία είχε μπει ως συμπαραγωγός στα f35. Για τα F35 όταν πήγατε στην Ουάσιγκτον τι κάνατε; Η Τουρκία θα αγόραζε 100. Δεν υπήρξε μια αναφορά σας κ. Τσίπρα να πείτε στις ΗΠΑ να μην δώσει τα F35. Και έρχεστε σήμερα και μας κουνάτε το δάχτυλο. Μα πόση υποκρισία».
«Τα F35 δέντρα πήρε κ. Τσίπρα και μακάρι να μην τα πάρει ποτέ γιατί έκανε επιλογή να πάρει S400. Εσείς όμως τι κάνατε κ. Τσίπρα για να αποτρέψετε την Τουρκία να πάρει ένα υπερόπλο. Υπάρχει κ. Τσίπρα έστω μια αναφορά Σας για τα F35; Καμία». «Αυτά ως προς τα ζητήματα της συνέπειας και της υποκρισίας με την οποία ανεβήκατε στο βήμα», είπε ο πρωθυπουργός.

Δευτερολογία Τσίπρα

«Το να μου κουνάτε εσείς το δάχτυλο για διπλή στάση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής πάει πολύ, που συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας και όταν γίνατε πρωθυπουργός τα ξεχάσατε όλα και την τιμάτε και την τηρείτε και όλα τα κάνετε. Μόνο φοβάστε να φέρετε προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας μην τα καταψηφίσει η μισή σας ΚΟ», σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στη δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε για τη στάση που εκφράζει το κόμμα του ότι «δεν είναι ζήτημα συγκυρίας το ότι έχουμε αυτή τη στάση, δεν έχουμε ανάγκη να το παίζουμε ούτε φιολαμερικανοί ούτε αντιαμερικανοί». «Εμείς στηρίζουμε και προστατεύουμε τα ελληνικά συμφέροντα, δεν εξυπηρετούμε τα αμερικανικά συμφέροντα με αντάλλαγμα θολές υποσχέσεις». Τόνισε ότι «εδώ είναι η διαφορά μας», καθώς «επί ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα, είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας διεθνώς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης