Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κυρώνει η Βουλή την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ – Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Κυρώνει η Βουλή την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ – Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα
Καταψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποχή από ΚΚΕ, ΜεΡΑ25
Σχετικά Άρθρα

Με ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να κυρώσει σήμερα Πέμπτη 12/5 η ελληνική Βουλή την αναθεωρημένη συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, αν και εκτιμάται πως θα υπάρξει μια ακόμα μετωπική αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος νωρίτερα στις 10:00 το πρωί θα συναντηθεί με το νέο πρέσβη των ΗΠΑ, Τζορτζ Τσούνη στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι προγραμματισμένο να ανέβει στο βήμα της Βουλής το μεσημέρι ενώ θα ακολουθήσει η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη συμφωνία και στην εξωτερική πολιτική, δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στα άλλα φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας που δεν είναι άλλα από την ακρίβεια και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας.

Σύγκρουση

Ένα πεδίο αντιπαράθεσης όσον αφορά την αμυντική συμφωνία, είναι η πρόβλεψη περί 5ετούς ανανέωσης της έως τώρα συμφωνίας για τη λειτουργία των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, η οποία προβλέπεται να ισχύει επ’ αόριστον εκτός αν κάποιο από τα δύο μέρη ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της διμερούς σύμβασης.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η πρόβλεψη αυτή εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα ενώ η αντιπολίτευση εστίασε στην αυτόματη ανανέωση της συμφωνίας μετά την παρέλευση της 5ετίας, αναφέροντας πως κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα φρένο στην κατηφόρα «του δωσ’ τα όλα».
Πάντως, το άρθρο αυτό αναμένεται να περάσει με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Τι θα πει ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από την ελληνική Βουλή να ψηφίσει τη συμφωνία, αναφέροντας πως αυτή εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία με τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.
Ενόψει μάλιστα και της επίσκεψης του στο Λευκό Οίκο, ο κ.Μητσοτάκης θα επισημάνει πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική και βρίσκονται μάλιστα στο καλύτερο τους σημείο, θα πει πως η θέση της Ελλάδας γεωπολιτικά και αμυντικά έχει ενισχυθεί πολύ κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του ενώ θα ρίξει το «μπαλάκι» και στην αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να τοποθετηθεί για το πώς φαντάζεται τις συμμαχίες της Ελλάδας σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίοδο.

Όχι από ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταψηφίσει τη συμφωνία, εστιάζοντας την κριτική του στην πρόβλεψη του άρθρου εκείνου που κάνει λόγο για αυτόματη ανανέωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις μετά την παρέλευση της πενταετίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι είναι η πρώτη φορά που μια ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε επ’αόριστον παραχώρηση των στρατιωτικών της εγκαταστάσεων.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμάται πως θα καταλογίσει στον κ.Μητσοτάκη ότι τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει τίποτα, επισημαίνοντας πως την ίδια στιγμή που υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αυτές αφενός φεύγουν από το project του Eastmed αφετέρου είναι έτοιμες να δώσουν F-16 στην Τουρκία.
Στο τελευταίο ζήτημα μάλιστα ο κ.Τσίπρας έχει ζητήσει από τον πρωθυπουργό να το θέσει κατά τις επαφές που θα έχει στις ΗΠΑ.

Επικρίσεις από ΚΚΕ, ΜεΡΑ25

Τη συμφωνία αναμένεται να καταψηφίσουν τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΜεΡΑ25.
Μάλιστα το ΚΚΕ έχει εξαγγείλει συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το απόγευμα, ενώ νωρίς σήμερα το πρωί, μέλη του ανάρτησαν πανό στην Ακρόπολη κατά των βάσεων.
«Όχι στον πόλεμο, καμία συμμετοχή, όχι στις βάσεις του θανάτου», είναι το μήνυμα του πανό, την ώρα που δεκάδες μέλη του Κόμματος κρατούσαν σημαίες και φώναζαν αντιπολεμικά συνθήματα.
11_31.jpg
Η συμφωνία

Η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία υπογράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, Ν. Δένδια και Anthony Blinken, θα επικυρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία, αφού αυτό επιτάσσει η συνταγματική επιταγή για διακρατικές συμφωνίες που προβλέπουν διέλευση και παραμονή ξένων στρατευμάτων.
Η συμφωνία προβλέπει την αναβάθμιση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Αλεξανδρούπολη όπως και στην Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην ναυτική βάση της Σούδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης