Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ξεθώριασε η πρόσκαιρη αναλαμπή στο ΧΑ +0,21% στις 862 μον., με Viohalco +5%, INKAT +7% - Ορατές οι 800 μον.

Ξεθώριασε η πρόσκαιρη αναλαμπή στο ΧΑ +0,21% στις 862 μον., με Viohalco +5%, INKAT +7% - Ορατές οι 800 μον.
Ο φόβος για την επόμενη μέρα της οικονομίας παραμένει, με τον πληθωρισμό στα ύψη και την ανάπτυξη σε χαμηλότερους ρυθμούς
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ξεθώριασε η πρόσκαιρη αναλαμπή στο ελληνικό χρηματιστήριο, κλείνοντας τελικά στις 862 μονάδες, από τις 877 μονάδες υψηλό ημέρας, μετά και τα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ του Απριλίου στο 8,3% κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.
Ο φόβος για την επόμενη μέρα της οικονομίας παραμένει, με τον πληθωρισμό στα ύψη και την ανάπτυξη σε χαμηλότερους ρυθμούς

Το ελληνικό χρηματιστήριο παρά τις επιθετικές πωλήσεις το τελευταίο διάστημα  και το αρνητικό κλίμα παγκοσμίως έχει καταφέρει να διατηρήσει τις 850 μονάδες καθώς η διάσπασή τους οδηγεί προς τις 800 με 780 μονάδες ενώ στο πολύ κακό σενάριο πτώση έως στις 700 μονάδες εντός των επόμενων μηνών..
Τα κέρδη τους διατήρησαν επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με την Viohalco +5,12% από +7,41% υψηλό ημέρας καθώς κυκλοφορούν φήμες ότι στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 20% της εταιρείας.
Η φήμη αυτή δεν επιβεβαιώνεται από την εταιρεία αλλά ορισμένοι ξένοι… διακινούν αυτή την φήμη με επιμονή.
Επίσης, με πληροφορίες για είσοδο επενδυτή που πρόσφατα αποκόμισε ρευστότητα από άλλη εισηγμένη ενισχύθηκε σημαντικά η μετοχή της Intrakat  στο +7,32% με υψηλό ημέρας +10,73%.
Οι ραπεζικός Δείκτης μετά την αρχική προσπάθεια να ανακόψει το πτωτικό σερί επανήλθε με πιέσεις με την Eurobank από κέρδη +4,73% να κλείνει τελικά στο -0,84% ενώ υποχώρησαν Alpha Bank -1,96%, Εθνική -1,16% ενώ η Πειραιώς έκλεισε με κέρδη +1,05%.
Σημειώνεται ότι ο Τραπεζικός Δείκτης συμπλήρωσε αθροιστικές απώλειες -17,38% σε 11 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ενώ από την αρχή του έτους καταγράφει πτώση -0,66%.
Στο
επίκεντρο, οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων α' τριμήνου αύριο Πέμπτη 12/5 της Τράπεζα Πειραιώς και των ΟΤΕ, Coca Cola, Τιτάν και ΕΛΠΕ.

Στο επίκεντρο πληθωρισμός και επιτόκια

Οι επενδυτές έχουν γίνει πολύ απαισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας με βασικό το πρόβλημα του πληθωρισμού, ενώ ακόμη και αν η εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία αποκλιμακωθεί θα χρειαστεί χρόνος για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Για την αντιμετώση του υψηλού πληθωρισμού οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν στην σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η Fed προχωρεί αποφασιστικά στην αύξηση των επιτοκίων της και τη μείωση του ύψους των 9 τρισ. δολ. ενεργητικού της στους επόμενους μήνες ενώ η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ακολουθήσει  πιθανότατα τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους
Η ελληνική οικονομία, όπως είναι αναμενόμενο επηρεάζεται από τις δυσμενείς εξελίξεις του διεθνούς περιβάλλοντος με τον πληθωρισμό να σκαρφαλώνει στο +10,2% τον Απρίλιο στα υψηλά 28 ετών ενώ νέο ιστορικό υψηλό χτύπησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο,  στο 7,4% από 7,3% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές της ενέργειας.
Στο 8,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2022, από το 8,5% του Μαρτίου, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. 

Χωρίς αλλαγές στον MSCI στις 12 Μαΐου 2022

Ενώ είχαμε προβλέψει ότι στις 12 Μαΐου θα υπάρξουν αλλαγές στον δείκτη Morgan Stanley Capital International MSCI Greece standard… με την είσοδο της Εθνικής και σε επόμενη αξιολόγηση του Μυτιληναίου… το πιθανότερο είναι ότι μάλλον δεν θα γίνει τίποτε…
Αν και για να είμαστε ειλικρινείς θα πρέπει να πούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ οριακή… με το πιθανότερο σενάριο είναι να μην γίνει τίποτε.

Η  πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,20% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,23%.
Περί τις 14:00, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα  με την Eurobank +4,48% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 να καταγράφουν κέρδη, με τον δεικτοβαρή ΟΤΕ +3,42%  ....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +2,5% και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +1,91%..
Περί τις 16:15, με πιέσεις στις τράπεζες, με την Alpha Bank -2,06%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,27% ενώ τα κέρδη της πλειονότητας των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, κράτησαν τον Γενικό Δείκτη στο -0,13%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,21% στις 862 μονάδες έχοντας υψηλό στις 877,25 μονάδες και χαμηλό τις 859,71 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,14 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 36,4 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 25,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες..
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,14 εκατ. ευρώ και όγκου 1,3 εκατ.. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 558 χιλ. τεμάχια αξίας 551 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 62,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,15 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 57 χιλ. τεμάχια αξίας 886 χιλ. ευρώ, η ΔΕΗ 93 χιλ. τεμάχια αξίας 621 χιλ. ευρώ, η Jumbo 88,5 χιλ. τεμάχια αξίας 1,28 εκατ.  ευρώ και ο Μυτιληναίος 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,61 εκατ. ευρώ.
Ο Φουρλής 50 χιλ. τεμάχια αξίας 167 χιλ. ευρώ , ο Παπουτσάνης 273 χιλ. τεμάχια αξίας 696 χιλ. ευρώ και Autohellas 20 χιλ. τεμάχια 178 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 862 μονάδες με πρώτη αντίσταση τη ζώνη των 880 - 890 μονάδες και  ακολουθούν οι 900 μονάδες και οι 920, οι 940 και οι 950 μονάδες..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 850 μονάδες ενώ με τη διάσπασή τους, ανοίγει ο δρόμος για τις 800 και τις 780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 571 μονάδες με πρώτη στήριξη την ζώνη των 560 – 550 μονάδων και ακολουθούν οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 620, οι 640 και οι 650 μονάδες .

Νευρικότητα στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,51% από 3,42%

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 11/5 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς παραμένουν οι ανησυχίες ενός πολέμου διαρκείας στην Ουκρανία και της έκρηξης του πληθωρισμού ενώ απογοήτευσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίοιυ στις ΗΠΑ, στο 8,3%σε ετήσια βάση, από το 8,5% του Μαρτίου, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,51%, το 10ετές ιταλικό 3,04% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο  3,04% από 2,91% αρχικά.
Από το Καλοκαίρι του 2021 αναφέρουμε σε βαθμό επίμονο ότι θα δούμε αποδόσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα 3,5% με 4%... προσέξτε τότε το 10ετές ελληνικό ομόλογο είχε απόδοση 0,55%.
Ωστόσο θεωρούμε ότι κάναμε λάθος το 3,5% με 4% απόδοση για το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι συντηρητική εκτίμηση θα μπορούσαμε να δούμε και αποδόσεις 4,5% και σε ένα ομολογουμένως ακραίο σενάριο και 5%... ωστόσο το 4,25% με 4,50% θεωρούμε ότι είναι το βασικό σενάριο…
Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ότι δεν θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, στις επόμενες συνεδριάσεις της εντούτοις οι επενδυτές θεωρούν ότι οι Κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να προβούν σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Εν τω μεταξύ, ενώ η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας βρίσκονται σε καλό δρόμο για την αυστηροποίηση της πολιτικής, η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει το κόστος δανεισμού από το 2011.
Το επιτόκιο καταθέσεων της είναι αρνητικό από το 2014.
Ωστόσο, ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού στην Ευρώπη με τις  αγορές χρήματος να τιμολογούν πλήρως αυξήσεις επιτοκίου από την ΕΚΤ στις αποφάσεις της Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, με περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του έτους.
Είναι ενδεικτικό ότι η  Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, άλλαξε τον τόνο της και προσδιόρισε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων «εβδομάδες» μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς τίτλων στις αρχές του επόμενου τριμήνου.
"Υπέκυψε" δηλαδή στις αυξανόμενες δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών για μία αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο δηλώνοντας ότι η «Η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα πραγματοποιηθεί λίγο μετά το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων».

Οι τράπεζες ανακοινώνουν αξιοπρεπές α΄ τρίμηνο 2022 αλλά οι μετοχές βυθίζονται

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2022 των ελληνικών τραπεζών θα επιβεβαιώσουν ότι οι στόχοι του 2022 θα επιτευχθούν δηλαδή θα επιτύχουν 1,8 δισεκ. ευρώ περίπου.
Την αυλαία των αποτελεσμάτων ανοίγει αύριο 12/5 η Πειραιώς και ακολουθούν στις 25/5 η Eurobank και στις 26/5 η  Alpha bank
Τα NPEs τα έχουν μειώσει σε μονοψήφια ποσοστά ενώ με όρους κεφαλαιακής επάρκειας βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση αν και όλες οι τράπεζες δεν είναι στο ίδιο επίπεδο…
Ενώ οι τράπεζες στην Ελλάδα βρίσκονται εντός προγραμματισμένων στόχων και δεν θα παρουσιάσουν αρνητικές εκπλήξεις οι μετοχές του δέχονται ισχυρές πιέσεις…
Ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ που θα έρθουν θα ενισχύσουν το επιτοκιακό περιθώριο…στα δάνεια, στα ομόλογα δημιουργούν προβλήματα.
Οι ελληνικές τράπεζες φορτώθηκαν ελληνικά κρατικά ομόλογα τα οποία μπορεί να διακρατούν έως την λήξη αλλά στην πράξη τα αποτιμούν τακτικά οπότε οι μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί προκαλούν λογιστικές ζημίες.
Όμως δεν είναι αυτή η αιτία της πτώσης των μετοχών.
Οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν κυρίως γιατί :
1)Πολλά funds λόγω της διεθνούς αβεβαιότητας πουλάνε από περιφερειακές αγορές ή από μετοχές που καταγράφουν κέρδη
2)Τρία μεγάλα αμερικανικά funds ταλαιπώρησαν τις ελληνικές τράπεζες όλο το τελευταίο διάστημα γιατί πουλούσαν μετοχές.
3)Η μέχρι τώρα διόρθωση στις τράπεζες είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες μετοχές εταιριών που υλοποίησαν αύξηση κεφαλαίου όπως η ΔΕΗ.
4)Υπάρχουν επενδυτές που ανησυχούν και για την Ελλάδα, τον πληθωρισμό και την οικονομία και μετριάζουν το ελληνικό ρίσκο.
5)Η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε επικίνδυνα επίπεδα π.χ. 10ετές ελληνικό ομόλογο 3,65% είναι σοβαρή ένδειξη ότι το ρίσκο χώρας έχει εκτιναχθεί και η Ελλάδα με μη βιώσιμο χρέος θα αντιμετωπίσει κερδοσκοπικές προκλήσεις.

Τι σχεδιάζουν οι εφοπλιστές και ο Εξάρχου στην Ελλάδα; - Ετοιμάζουν επενδύσεις τουλάχιστον 350-400 εκατ

Η υπόθεση Ελλάκτωρ έκλεισε με μια συμφωνία άκρως επιτυχημένη για τους εφοπλιστές Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου καθώς συγκέντρωσαν 175 εκατ μετά την απόφαση τους να πωλήσουν το 30% του Ελλάκτωρ.
Ποια είναι τα νέα δεδομένα;
1)Μπάκος, Καυμενάκης και Εξάρχου θα κινηθούν επιχειρηματικά μαζί και ετοιμάζουν μια ή περισσότερες σοβαρές κινήσεις στην Ελλάδα που θα προκαλέσει σύντομα αίσθηση, εκμεταλλευόμενοι κυρίως την ρευστότητα που απέκτησαν πρόσφατα από την πώληση των μετοχών του Ελλάκτωρ και από την νέα αναβαθμισμένη εικόνα τους στην αγορά.
Με την στάση τους και τις στρατηγικές τους επιλογές κατέφεραν να κερδίσουν πέραν του πολύ σοβαρού οικονομικού αποτελέσματος και τον σεβασμό και εκτίμηση ακόμη και των εχθρών τους.
2)Οι εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του Άκτωρ Αλέξανδρος Εξάρχου που πλέον θα λειτουργούν από κοινού σχεδιάζουν να επενδύσουν από 350 έως 400 εκατ ευρώ προσεχώς σε επενδύσεις που θα προκαλέσουν έκπληξη.
3)Παραδόξως εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου από ορισμένους να πάρουν μερίδιο της επιτυχίας όταν ορισμένοι από αυτούς έως πρότινος έκαναν ότι μπορούσαν για να κρύψουν την όποια επαφή τους είτε με τον Μπάκο, είτε με τον Εξάρχου.
Τώρα ξαφνικά βλέπουμε δημοσιεύματα ότι ο τάδε ή ο δείνα διαδραμάτισαν ρόλο στην επιτυχία…
Η νίκη ως γνωστό έχει πολλούς πατεράδες ενώ η ήττα συνήθως κανένα.
Ωστόσο η πραγματικότητα είναι η εξής.
Ήταν λίγοι εκείνοι που τόλμησαν και στάθηκαν δίπλα στον Μπάκο, Καυμενάκη και Εξάρχου 15 μήνες που κράτησε ο πόλεμος.
Οι εφοπλιστές και ο Εξάρχου τους γνωρίζουν ένα προς ένα και δεν αναγνωρίζουν κανένα από τα ονόματα που κυκλοφορούν.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μια από τις εταιρίες που συνέβαλλαν αποτελεσματικά στις επιχειρηματικές κινήσεις των εφοπλιστών και Εξάρχου ήταν η Παντελάκης Χρηματιστηριακή η οποία χειρίστηκε την αύξηση κεφαλαίου αλλά συμμετείχε και στον σχεδιασμό ενώ υποστήριξε και τις χρηματιστηριακές τους κινήσεις όλο αυτό το διάστημα.
Η Παντελάκης Χρηματιστηριακή κινήθηκε επαγγελματικά και ήταν ένας εκ των βασικών θετικών συνεργατών της ομάδας των εφοπλιστών σε αντίθεση με άλλους που αυτοδιαφημίζονται… ως στενοί συνεργάτες…
4)Οι εφοπλιστές Μπάκος και Καυμενάκης μαζί με τον Εξάρχου θα κινηθούν μαζί επιχειρηματικά με την υποστήριξη μιας συγκεκριμένης ομάδας συνεργατών που στάθηκαν δίπλα στα δύσκολα.
Με αυτούς θα υλοποιηθούν τα επερχόμενα επενδυτικά και επιχειρηματικά σχέδια τους και προφανώς όποιος μιλάει για λογαριασμό τους τώρα κάνει μεγάλο λάθος.
5)Το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται διάφορες διαρροές από συγκεκριμένους κύκλους που στην πραγματικότητα έχουν να κάψουν ορισμένες επιλογές και όχι να στηρίξουν τα σχέδια των εφοπλιστών και του Εξάρχου.
Οι άνθρωποι που έμαθαν να κρατούν μυστικά και να μην παρασύρονται από κακόβουλες διαρροές θα είναι οι συνεργάτες και το επόμενο διάστημα…
Το ερώτημα εδώ είναι ποια είναι τα σχέδια των εφοπλιστών και του Εξάρχου;
Πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις – εκπλήξεις που ίσως ξεπεράσουν και την κίνηση – έκπληξη της Motor Oil να αποκτήσει το 30% του Ελλάκτωρ και σε επόμενη φάση το 75% της ΕΛΤΕΧ Άνεμος…

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν σήμερα 11/5 οι περισσότερες ασιατικές αγορές καθώς τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας στην Κίνα είναι ενθαρρυντικά , αναμένοντας τα στοιχειά από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,18%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,75%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο  +0,97%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,19% ενώ με απώλειες -0,17% έκλεισε ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα.

Έντονη μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ 

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται σήμερα 11/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ του Απριλίου του 2022, στο 8,3% από το 8,5% του Μαρτίου, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.
Εν τω μεταξύ, νέο ιστορικό υψηλό χτύπησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis.
Ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αυξήθηκε στο 7,4% από 7,3% τον Μάρτιο, κυρίως λόγω της αύξησης στις τιμές της ενέργειας.
Στο 8,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2022, από το 8,5% του Μαρτίου, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να παραμένει κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. 
Το φυσικό αέριο (ολλανδικό TTF) σημειώνει πτώση 3% στα 95,80 ευρώ.
Άνοδο καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +5,01% και στα 107,51 δολ. το βαρέλι και το αργό στο +5,6% στα 105,39 δολ. το βαρέλι....
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια κινείται με πτώση -0,65%% στις 2.377 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +2,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +2,5%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +2,1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1,4%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1%, ο S&P 500 στο +1%, ο Nasdaq στο +0,50% και το ETF GREC στο +1,51% ( 25,50 δολ. ).

Μεταβλητότητα και πτώση στις τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές

Μεταβλητότητα και πτώση καταγράφηκε στις τραπεζικές μετοχές, με τις τράπεζες να διαγράφουν τα κέρδη τους για μια ακόμη συνεδρίαση και με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,33 ευρώ, με πτώση -1,16%, με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,05 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9510 ευρώ, με πτώση -1,96%, με όγκο 12,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,2490 ευρώ, με άνοδο +1,05%, με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,56 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 8/3/2022 στα 0,07030 ευρώ ή 1,16 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9024 ευρώ, με πτώση -0,84%, με όγκο 8,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,35  δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0250 ευρώ, με άνοδο +0,49% και κεφαλαιοποίηση 457 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,12 ευρώ, με πτώση -3,85% , με όγκο 158 χιλ. τεμάχια και και κεφαλαιοποίηση 147 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,10 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 320 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικέ συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών  του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco +5,12%, Sarantis +2,99%, ΓΕΚ Τέρνα +1,84%.....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Jumbo, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή.......
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 17,92 ευρώ, με άνοδο +0,39% και αποτίμηση 8,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 18,69 ευρώ, με άνοδο +0,51% και κεφαλαιοποίηση στα 6,95 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,61 ευρώ, αμετάβλητη και αποτίμηση 2,53 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,20 ευρώ, με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 510 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,32 ευρώ, με πτώση -0,97% και  αποτίμηση 4,7 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,48 ευρώ, με άνοδο +1,3% και κεφαλαιοποίηση 978 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,08 ευρώ, με άνοδο +1,43% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 15,76 ευρώ, με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,01 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,30 ευρώ, με πτώση -1,38% και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,10 ευρώ, με άνοδο +0,14% και κεφαλαιοποίηση 756 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6120 ευρώ, με άνοδο +1,64% και κεφαλαιοποίηση 605 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0269 ευρώ, με άνοδο +1,89% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Νευρικότητα στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,51% από 2,91% - Το spread με την Ιταλία στις 51 μ.β

Νευρικότητα αταγράφεται  σήμερα 11/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, καθώς απογοήτευσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίοιυ στις ΗΠΑ, στο 8,3%σε ετήσια βάση, από το 8,5% του Μαρτίου, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. .
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,51%, το 10ετές ιταλικό 3,04% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,04%..
Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλών πολλών ετών και να συνεχίζει να αυξάνεται,  οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε επιθετική αύξησης των επιτοκίων,  στις προσεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση τις παγκόσμιες οικονομίες.
Σημειώνεται ότι η FED προχώρησε στην πρώτη μεγάλη αύξηση επιτοκίου κατά 0,50% την μεγαλύτερη εδώ και 22 χρόνια και προϊδέασε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων ενώ η μείωση του ισολογισμού θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, όλα αυτά ήταν αναμενόμενα.
Επίσης και η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια αρχικά μηδενίζοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από αρνητικό -0,50% σε 0% και εν συνεχεία αυξάνοντας το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο από 0% σε 0,25%.
Το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα ξεπεράσει το 1% μέσα στο 2023.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 244 μονάδες βάσης από 250 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 157 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,57% ή 157 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 47 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 133 μονάδες βάσης…

Νευρικότητα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 11/5 τα ομόλογα της Ευρωζώνης καθώς απογοήτευσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίοιυ στις ΗΠΑ, στο 8,3%σε ετήσια βάση, από το 8,5% του Μαρτίου, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών. .
Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ουκρανία, και την αλλαγή των Κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 11 Μαΐου  του 2022 στο 3,04%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/5/2022 στο 1,07% ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,74% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,18% με  ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,14% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση3,04% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,41%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης