Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν από το Kharkiv στα Βόρεια, προελαύνουν στο Donbass, απώλειες Ουκρανών στα Νότια – Κινητοποίηση Λευκορωσίας

Οι Ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν από το Kharkiv στα Βόρεια, προελαύνουν στο Donbass, απώλειες Ουκρανών στα Νότια – Κινητοποίηση Λευκορωσίας
Οι κινήσεις των Ουκρανών στο Kharkiv είναι αποτέλεσμα όχι επιτυχούς στρατιωτικής αντεπίθεσης αλλά αλλαγής στρατηγικής της Ρωσίας που αποχωρεί από το μέτωπο του βόρειου Kharkiv
Σχετικά Άρθρα

Μια αλλαγή στρατηγικής παρατηρείται εσχάτως καθώς οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούν από το Kharkiv την πόλη της Ουκρανίας στα Βόρεια και εστιάζουν στην περιοχή του Donbass όπου η προέλαση είναι πιο αποτελεσματική και νότια όπου οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτυγχάνουν αξιόλογα εδαφικά κέρδη…

Ποια τα νέα δεδομένα;

Η ουκρανική αντεπίθεση βόρεια της πόλης του Kharkiv συνέχισε να ωθεί τις ρωσικές δυνάμεις προς τα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν πολλές πόλεις βόρεια της πόλης Kharkiv και συνέχισαν να πιέζουν βόρεια της πρόσφατα απελευθερωμένης Staryi Saltiv για να καταλάβουν αρκετές πόλεις βορειοανατολικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή Izyum φέρονται να αναδιατάσσονται προς τα βόρεια για να προσπαθήσουν να μετριάσουν την πίεση αυτής της αντεπίθεσης και να ανακόψουν την κίνηση των Ουκρανών προς τα ρωσικά σύνορα.
Ωστόσο οι κινήσεις των Ουκρανών είναι αποτέλεσμα όχι επιτυχούς στρατιωτικής αντεπίθεσης αλλά αλλαγής στρατηγικής της Ρωσίας που αποχωρεί από το μέτωπο του βόρειου Kharkiv.

Κινητοποίηση της Λευκορωσίας

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προετοιμάζονται για επίθεση στη Λευκορωσία, ενώ ανακοίνωσε την έναρξη δεύτερου σταδίου συνεχιζόμενων στρατιωτικών ασκήσεων.
Ωστόσο, η Λευκορωσία παραμένει απίθανο να συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας της Λευκορωσίας Victor Gulevich κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για οικοδόμηση στρατιωτικής παρουσίας γύρω από τα σύνορα της Λευκορωσίας και ισχυρίστηκε ότι η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής απειλούν με δολιοφθορές και ειδικές επιχειρήσεις.
Η παρουσία 20.000 ουκρανικών στρατευμάτων στη Νότια Επιχειρησιακή Περιοχή της Λευκορωσίας κατέστησε αναγκαία την ανάπτυξη απροσδιόριστων λευκορωσικών στρατευμάτων σε τρεις τακτικές κατευθύνσεις κοντά στα ουκρανικά σύνορα, κάτι που είναι σύμφωνο με το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο που αναφέρει ότι ορισμένες λευκορωσικές μονάδες βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα.

Η ρητορική των απειλών στα σύνορα της Λευκορωσίας δεν είναι νέα και χρησιμοποιήθηκε συχνά από τον Λευκορώσο Πρόεδρο Alexander Lukashenko στα πρώτα στάδια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Οι ασκήσεις της Λευκορωσίας, οι οποίες επικεντρώνονται στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες και όχι την Ουκρανία, είναι πιθανότατα κυρίως ενδεικτικές και σηματοδοτούν τη συνεχιζόμενη πολιτική υποστήριξη της Λευκορωσίας στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι ασκήσεις πιθανότατα προορίζονται επιπλέον να επιστήσουν την προσοχή του ΝΑΤΟ και πιθανώς να διακόψουν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, αντί να σηματοδοτήσουν μια πραγματική στρατιωτική επιχείρηση.

Βασικά σημεία της Ρωσικής προέλασης

Η ουκρανική αντεπίθεση στο βόρειο Kharkiv είχε ως αποτέλεσμα οι ρωσικές δυνάμεις να υποχωρήσουν στα 10 χιλιόμετρα από τα ρωσικά σύνορα.

Οι αρχές της Λευκορωσίας κλιμακώνουν τη ρητορική κατηγορώντας το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ ότι απειλούν τα σύνορα της Λευκορωσίας, αλλά η Λευκορωσία παραμένει απίθανο να συμμετάσχει στον πόλεμο.

Οι ρωσικές επιχειρήσεις γύρω από το Izyum αναδιατάσσονται.

Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον την Μαριούπολη και επιχειρούν να ανοίξουν εκ νέου εργοστάσια χάλυβα για την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οι ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία συνέχισαν τις προσπάθειες να περικυκλώσουν την περιοχή Severodonetsk και σύμφωνα με πληροφορίες έφτασαν στα διοικητικά σύνορα Donetsk-Luhansk από την Popasna.
Μεγάλες απώλειες των Ουκρανικών δυνάμεων στο Snake Island

Η προσπάθεια Ουκρανικών ειδικών δυνάμεων να καταλάβουν το Snake Island ή φιδονήσι κατέληξε σε καταστροφή για την Ουκρανία.
Πάνω από 60 Ουκρανοί στρατιώτες των επίλεκτων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, σκοτώθηκαν ενώ είχαν απώλειες 4 αεροπλάνα, 10 ελικόπτερα, τρία πολεμικά σκάφη και 30 μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανέφερε το στρατιωτικό τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Μεγάλες Ουκρανικές απώλειες στο Snake Island και Οδησσό

Συνολικά, κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης προσπάθειας κατάληψης του Snake Island ενός μικρού νησιού στην Νότια Ουκρανία από στρατιωτική άποψη, οι Ουκρανοί έχασαν τρία βομβαρδιστικά Su-24 και ένα μαχητικό Su-27, συνολικά 10 ελικόπτερα της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας καταστράφηκαν ενώ τρία ελικόπτερα Mi-8 με στρατεύματα καταρρίφθηκαν, επίσης ένα ελικόπτερο υποστήριξης Mi-24.
Επιπλέον, έξι ακόμη ελικόπτερα Mi-8 και Mi-24 που συμμετείχαν στην επιχείρηση καταστράφηκαν στο έδαφος κοντά στον οικισμό Artsyz, την περιοχή της Οδησσού».
Επίσης 3 ουκρανικά πολεμικά σκάφη επίθεσης «Centaur» με αμφίβια ρόλο καταστράφηκαν επίσης στη θάλασσα.

Κύρια προσπάθεια — Ανατολική Ουκρανία

Έλεγχος του Donetsk και Luhansk

Οι ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Izyum εστιάζουν στην ανασύνταξη, την αναπλήρωση εξοπλισμού και τη διεξαγωγή αναγνώρισης για τη δημιουργία συνθηκών για νέες επιθέσεις ανατολικά προς το Lyman και το Slovyansk.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις και τους βομβαρδισμούς κατά μήκος της γραμμής επαφής στις Περιφέρειες Donetsk και Luhansk και πραγματοποίησαν προέλαση προς τα δυτικά.
Σημειώθηκαν έντονες μάχες στα βόρεια, δυτικά και νότια του Severodonetsk σε Vojevodivka, Toshkivke, Rubizhne, Lysychansk, Orikhove, Hirske και Bilohorivka καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να περικυκλώσουν την πόλη.
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν συγκεκριμένα μια ρωσική πλωτή γέφυρα στον ποταμό Siverskyi Donets στην περιοχή του Bilohorivka, κάτι που μπορεί να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να αναπτύξουν μια γραμμή άμυνας δυτικά του Severodonetsk και να διακόψουν την ρωσική προέλαση και περικύκλωση της περιοχής Rubizhne-Severodonetsk-Lysychansk.

Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν τις επιθέσεις στην Περιφέρεια του Donetsk γύρω από την Oleksandrivka και το Shandryholove προκειμένου να κινηθούν δυτικά προς τα διοικητικά σύνορα του Donetsk και Kharkiv.

Πλήρης έλεγχος της Μαριούπολης

Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις πυροβολικού εναντίον ουκρανικών θέσεων στο εργοστάσιο χάλυβα Azovstal .
Η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας Iryna Vershchuk ανέφερε ότι υπάρχουν 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες στο εργοστάσιο και ότι εκατοντάδες τραυματίστηκαν.
Οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν να προετοιμάζουν τη Μαριούπολη για ενσωμάτωση στην Ρωσία.
Οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk (DNR) προσπαθούν να επαναλειτουργήσουν το εργοστάσιο παραγωγής σιδήρου και χάλυβα Ilyich για να ξεκινήσουν την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού για εξοπλισμούς.

Νότιος άξονας – Έλεγχος της Kherson

Ρωσικά και ουκρανικά στρατεύματα συγκρούστηκαν στη γραμμή επαφής μεταξύ των περιφερειών Kherson και Mykolaiv, αλλά καμία πλευρά δεν σημείωσε επιβεβαιωμένη πρόοδο.
Οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν τις περιφέρειες Zaporizhia, Dnipropetrovsk και Mykolaiv.
Οι ρωσικές δυνάμεις ενίσχυσαν επιπλέον τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Οδησσού.
Οι αρχές της Υπερδνειστερίας ανακοίνωσαν ότι θα παρατείνουν την τρομοκρατική απειλή «κόκκινου επιπέδου» μέχρι τις 25 Μαΐου

Οι προτεραιότητες

Το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας ανακοίνωσε το δεύτερο στάδιο ασκήσεων της δύναμης ταχείας αντίδρασης, αλλά η Λευκορωσία παραμένει απίθανο να συμμετάσχει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα συνεχίσουν να συγχωνεύουν τις επιθετικές προσπάθειες νότια του Izyum με στόχο προέλαση προς τα δυτικά από το Donetsk, προκειμένου να περικυκλώσουν τα ουκρανικά στρατεύματα στη νότια περιφέρεια του Kharkiv και στο δυτικό Donetsk.

Η Ρωσία είναι πιθανό να θέσει όρους για να ενσωματώσει κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη απευθείας στη Ρωσία, σε αντίθεση με τη δημιουργία «Λαϊκών Δημοκρατιών».
Οι ρωσικές δυνάμεις αποφάσισαν προφανώς να καταλάβουν το εργοστάσιο του Azovstal μέσω χερσαίας επίθεσης και πιθανότατα θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις αναλόγως.

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις γύρω από την πόλη Kharkiv απωθούν τις ρωσικές θέσεις βορειοανατολικά της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζονται να διεξαγάγουν νέες επιθετικές επιχειρήσεις για την κατάληψη ολόκληρης της Περιφέρειας της Kherson τις επόμενες ημέρες.

bb1.png

bb2_1.png

bb3.png

bb4.png

bb5.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης