Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guggenheim: Αναμείνατε ύφεση, αστάθεια, κρίση - H Fed θα προκαλέσει οικονομικό ατύχημα στη Wall Street

Guggenheim: Αναμείνατε ύφεση, αστάθεια, κρίση - H Fed θα προκαλέσει οικονομικό ατύχημα στη Wall Street
Η αυστηρότερη πολιτική της Fed θα μπορούσε να «προκαλέσει ένα οικονομικό ατύχημα» και επεσήμανε το sell off στο αμερικανικό χρηματιστήριο 46 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως «πιθανό μέρος» για να συμβεί αυτό…
Σχετικά Άρθρα

Ζοφερές είναι οι προοπτικές τόσο για την οικονομία όσο και για τις αγορές, όπως αναφέρει η γνωστή επενδυτική εταιρεία Guggenheim.
Σύμφωνα με τον Chief Investment Officer της εταιρείας, Scott Minerd, ενδεικτικό του τι θα ακολουθήσει είναι το τέλος που φαίνεται να μπαίνει στη μακροχρόνια bull market στα ομόλογα.
Σημειώνεται πως τα σχόλια Minerd ήταν απόρροια ενός εκρηκτικού sell off στην αγορά τίτλων χρέους του αμερικανικού Δημοσίου, ύψους 23 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία, ως γνωστόν, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Υπενθυμίζεται πως το «ξεπούλημα» προκάλεσαν σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στις ΗΠΑ, που έκαναν λόγο για τιθάσευση των τιμών και σύσφιξη…
Σε αυτό το πλαίσιο, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυτή την εβδομάδα έφτασε στο 3% για πρώτη φορά από το 2018, έχοντας υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη του 2021.
https___d6c748xw2pzm8.cloudfront.net_prod_a8340550-cb4b-11ec-9167-3d986deaf425-standard.avif
Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια την Τετάρτη για δεύτερη φορά φέτος, με επενδυτές και αναλυτές να αναμένουν αύξηση 0,5% -μεγαλύτερη από την τυπική αύξηση 0,25%- για πρώτη φορά από το 2000.
«Πρέπει να ρίξω λευκή πετσέτα», είπε ο Minerd, ο οποίος διαχειρίζεται assets 325 δισ. δολαρίων στην Guggenheim.
«Η μακροχρόνια ανοδική πορεία των ομολόγων έφτασε στο τέλος της».
Επισημαίνεται πως αυτή η παραδοχή του Μinerd, γνωστού και ως «βασιλιά των ομολόγων» σηματοδοτεί μια απότομη μεταστροφή, ο οποίος πριν από ένα χρόνο δήλωνε ότι επιτόκια θα μειώνονταν και ενδεχομένως να λάμβαναν ακόμα και αρνητικά πρόσημα στις ΗΠΑ.
Μόλις τον Μάρτιο είπε στο CNBC ότι πίστευε ότι τα επιτόκια ήταν στη γειτονιά όπου θα περίμενε να «αυξηθούν».
Την Τρίτη 3 Μαΐου, όμως, είπε ότι δεν αναμένει τα επιτόκια να «εκτιναχθούν» αμέσως.
Η ανησυχία του τώρα είναι ότι, αντί να επιτρέψει στην αγορά να καθορίσει τους όρους δανεισμού, η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, ωθώντας την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.
«Αντί να ακολουθήσει μια υγιή πολιτική… η Fed αποφάσισε ότι θα αυξήσει τα επιτόκια και θα συρρικνώσει τον ισολογισμό της, ώστε να καταστεί ξανά αξιόπιστη.
Η ανησυχία μου είναι ότι Fed δεν αναγνωρίζει πού είναι το ουδέτερο επιτόκιο και τελικά θα έχουμε ύφεση» δήλωσε ο Minerd.
Ως ουδέτερο εκτιμάται το ιδανικό επίπεδο για τα επιτόκια, ώστε να συγκρατούν τον πληθωρισμό και να επιτρέπουν ανάπτυξη και πλήρη απασχόληση.

Sell off στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Ο Minerd προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούσαν να γνωρίζουν πόσο δύσκολες ήταν ήδη οι συνθήκες.
Οι εταιρείες δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν κεφάλαια, με τους δείκτες των οικονομικών συνθηκών των ΗΠΑ να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα.
Η αυστηρότερη πολιτική της Fed θα μπορούσε να «προκαλέσει ένα οικονομικό ατύχημα» και επεσήμανε το sell off στο αμερικανικό χρηματιστήριο 46 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως «πιθανό μέρος» για να συμβεί αυτό.
«Ποτέ δεν μειώσαμε τον πληθωρισμό περισσότερο από 2,5% χωρίς να προκαλέσουμε ύφεση.
Δεν νομίζω ότι προετοιμάζονται για ήπια προσγείωση», είπε, προσθέτοντας:
«H ύφεση είναι αναπόφευκτη και θα συμπαρασύρει και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες».
Για σύντομο χρονικό διάστημα το τρέχον έτος, το ευαίσθητο στις αλλαγές πολιτικής διετές αμερικανικό ομόλογο ξεπέρασε σε απόδοση το αμερικανικό δεκαετές – αντιστροφή καμπύλης, που είναι ένας από τους πιο ευρέως χρησιμοποιούμενους και αξιόπιστους δείκτες μιας επικείμενης ύφεσης.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η νομισματική πολιτική θα «σφίξει» γρηγορότερα από ό,τι μπορεί να αντέξει η οικονομία των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να την οδηγήσει σε ύφεση κάποια στιγμή τα επόμενα δύο χρόνια.
Το τέλος της bull market στην αγορά ομολόγων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε άλλες αγορές.
Η άνοδος των αποδόσεων αύξησε το κόστος δανεισμού για τις εταιρείες και οδήγησε επίσης τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων υψηλότερα.
Το ράλι των αμερικανικών μετοχών σε επίπεδα ρεκόρ το 2021 βασίστηκε σε χαμηλά επιτόκια και η άνοδος των αποδόσεων έχει αρχίσει να χτυπά τις επιδόσεις στη Wall Street.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης