Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προσάρτηση Donetsk, Luhansk, Kherson από Ρωσία; - Οι αμερικανοί βλέπουν ραγδαίες εξελίξεις έως τα μέσα Μαίου

Προσάρτηση Donetsk, Luhansk, Kherson από Ρωσία; - Οι αμερικανοί βλέπουν ραγδαίες εξελίξεις έως τα μέσα Μαίου
Μια ακόμα προσπάθεια εκκένωσης αμάχων από το εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου να έχουν «παγώσει» και με τη στόχευση τόσο της Δύσης όσο και της Ρωσίας για το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην ουκρανική κρίση να παραμένει εξαιρετικά θολή, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως απώτερος στόχος του προέδρου Putin είναι να προχωρήσει στην προσάρτηση ουκρανικών εδαφών και συγκεκριμένα των Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk, όπου ήδη υπάρχει έντονο φιλορωσικό στοιχείο.
Όπως αναφέρουν οι Αμερικάνοι, η προσάρτηση τους αναμένεται να γίνει μέσω δημοψηφισμάτων στις δύο αυτές Λαϊκές Δημοκρατίες εντός του Μαΐου ενώ παράλληλα διατυπώνεται η εκτίμηση πως σειρά θα πάρει και η περιφέρεια της Kherson – βόρεια της Κριμαίας -, την οποία ήδη ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις και όπου ήδη χρησιμοποιείται το ρούβλι για τις συναλλαγές των πολιτών.
Αν και η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να αποσπάσει εδάφη από την Ουκρανία, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επικεντρώνονται τόσο στο Donbass όσο και στη νότια Ουκρανία, στην περιοχή της Kherson, όπου οι Ρώσοι προσπαθούν αφενός να διασφαλίσουν τα όποια εδαφικά τους «κέρδη» και αφετέρου να τα αυξήσουν.
Και ενώ ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στην ανατολική και νότια Ουκρανία, η Δύση εξακολουθεί να ενισχύει στρατιωτικά την Ουκρανία, καθώς σήμερα Τρίτη 3/5 ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson αναμένεται να ανακοινώσει μια πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 300 εκατομμυρίων στο Κίεβο.
Σε κάθε περίπτωση, περίπου 70 ημέρες από την έναρξη του πολέμου, παραμένει άγνωστο το ποια είναι τα μακροπρόθεσμα σχέδια τόσο της Ρωσίας όσο και της Δύσης για το ποιο θα είναι το μέλλον της Ουκρανίας και το ποια θα είναι η προϋπόθεση εκείνη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση πυρός που να είναι αποδεκτή από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
Μάλιστα κυκλοφορούν και σενάρια που θέλουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin να ανακοινώνει την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου, την Ημέρα Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης κατά της Ναζιστικής Γερμανίας, την περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία
1212.png

ΗΠΑ: Η Ρωσία θέλει να προσαρτήσει το Donetsk και το Luhansk – Δημοψηφίσματα τον Μάιο

Για πρόθεση της Ρωσίας να προσαρτήσει τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk στην ανατολική Ουκρανία κάνουν λόγο οι ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως η Μόσχα σχεδιάζει να προχωρήσει σε σχετικά δημοψηφίσματα στις δύο αυτές περιοχές.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές που έχουμε, πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να προσαρτήσει τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk» και τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Luhansk».
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Ρωσία σχεδιάζει να οργανώσει δημοψηφίσματα για την ένωση με αυτές τις περιοχές κάποια στιγμή στα μέσα Μαΐου» υποστήριξε ο Michael Carpenter, πρέσβης των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σχέδιο και για Kherson

Μάλιστα ο Carpenter υποστήριξε ότι πεποίθηση των ΗΠΑ είναι ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει το σχέδιο αυτό και στην περιοχή της Kherson, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και στην οποία ήδη προωθούν την χρήση του ρουβλίου
«Πιστεύουμε ότι οι αναφορές αυτές είναι πολύ αξιόπιστες.
Δυστυχώς, είχαμε περισσότερο δίκιο παρά λάθος στην αποκάλυψη αυτών που πιστεύαμε ότι έρχεται.
Τέτοια ψεύτικα δημοψηφίσματα, με κατασκευασμένες ψηφοφορίες, δεν θα θεωρηθούν νόμιμα, όπως νόμιμες δεν θα θεωρηθούν και οποιεσδήποτε προσπάθειες προσάρτησης περαιτέρω ουκρανικού εδάφους.
Όμως πρέπει να δράσουμε επειγόντως» υποστήριξε ο Carpenter.

Μαριονέτες – κυβερνήτες

Σύμφωνα με τον Carpenter, η Μόσχα θα επιδιώξει σε αρκετές περιοχές που είναι ήδη υπό τον έλεγχο της να επιβάλλει και τοπικές κυβερνήσεις – «μαριονέτες», εξωθώντας σε παραίτηση τους εκλεγμένους αξιωματούχους.
Όπως είπε, αυτός φαίνεται πως ήταν και ο πρωταρχικός στόχος των Ρώσων για την κατάληψη του Κιέβου, σχέδιο που προέβλεπε και ένα νέο Σύνταγμα στην Ουκρανία.
1312.png

Volodin (Ρωσία): Η διάλυση της Ουκρανίας άρχισε με το πραξικόπημα του 2014

Την θέση πως η διάλυση της Ουκρανίας άρχισε με το πραξικόπημα του 2014 διατύπωσε ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας, Vyacheslav Volodin.
«Η διάλυση της Ουκρανίας άρχισε μετά το πραξικόπημα του 2014, όταν την άφησε η Κριμαία.
Ακολούθως οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk κήρυξαν την ανεξαρτησία τους.
Πλέον πολλοί κάτοικοι στη δυτική Ουκρανία λαμβάνουν την υπηκοότητα της Πολωνίας και της Ουγγαρίας» είπε ο Volodin.
«Το τελευταίο διάστημα, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει την χώρα.
Αυτό δεν βοηθά στη σταθερότητα.
Επίσης, μαθαίνουμε από την Kherson και άλλες περιοχές ότι δεν θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα» ανέφερε ο Volodin.

Εδραιώνει τον έλεγχο της Kherson

Να εδραιώσει την κυριαρχία και τον έλεγχο της στην Kherson θέλει η Ρωσία, η οποία όπως αναφέρει ο οργανισμός εποπτείας για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο NetBlocks, ανακατεύθυνε την κίνηση των χρηστών του διαδικτύου στην περιοχή Kherson που έχει καταλάβει μέσω ρωσικών υποδομών τηλεπικοινωνιών.
Η κίνηση αυτή φαίνεται να έχει ως στόχο την ενίσχυση του ελέγχου της Μόσχας στην περιοχή.
Ο οργανισμός NetBlocks, με έδρα στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι κατέγραψε μία σχεδόν συνολική διακοπή της παροχής σύνδεσης στο διαδίκτυο, κοντά στην περιοχή της Kherson το περασμένο Σάββατο, με συνέπεια να επηρεαστεί η παροχή σύνδεσης από αρκετούς παρόχους ουκρανικών συμφερόντων.
Η σύνδεση αποκαταστάθηκε μετά από αρκετές ώρες.
Ωστόσο, διαφορετικά δεδομένα μέτρησης έδειξαν ότι τώρα η κίνηση του διαδικτύου γίνεται μέσω της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τη NetBlocks, η σύνδεση στο διαδίκτυο γίνεται μέσω ρωσικών υποδομών αντί της χρήσης ουκρανικών τηλεπικοινωνιακών υποδομών και έτσι υπάγεται τώρα στους κανονισμούς της Ρωσίας για τη λειτουργία του διαδικτύου, αναφορικά με τις παρακολουθήσεις και την λογοκρισία.

Johnson (Μ. Βρετανία): Νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών

Νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 300 εκατομμυρίων λιρών αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος θα εξάρει για ακόμα μια φορά την αντίσταση των Ουκρανών κατά των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων.
Η νέα βοήθεια της Μ. Βρετανίας αναμένεται να περιλαμβάνει εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, σύστημα ραντάρ, συστήματα παρεμβολών GPS και συσκευές νυχτερινής όρασης.
Κατά την ομιλία του στο βρετανικό κοινοβούλιο ο Johnson εκτιμάται πως θα πει πως αυτή είναι «η ωραιότερη ώρα της Ουκρανίας», ένα «επικό κεφάλαιο στην εθνική ιστορία της Ουκρανίας που θα θυμόμαστε και θα αφηγούμαστε στις επόμενες γενιές».

Boychenko (δήμαρχος Μαριούπολης): Τουλάχιστον 200 άμαχοι στο εργοστάσιο Azovstal

Σε τουλάχιστον 200 υπολογίζει τους άμαχους που παραμένουν στο εργοστάσιο Azovstal ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Vadym Boychenko.
Πρόκειται πάντως για έναν αριθμό αρκετά χαμηλότερο από αυτόν που μετέδιδαν τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία έκαναν λόγο για περίπου 1.000 αμάχους και περίπου 2.500 Ουκρανούς στρατιώτες.
Σημειώνεται πως τα προηγούμενα 24ωρα απομακρύνθηκαν περίπου 100 άμαχοι από το εργοστάσιο, το οποίο έχουν περικυκλώσει οι ρωσικέ στρατιωτικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με τον Boychenko, εκτιμάται ότι στη Μαριούπολη παραμένουν εγκλωβισμένοι άλλοι 100.000 πολίτες.
41.jpg
123_1.JPG
Στόχος των Ρώσων η πλήρης κατάληψη του Donbass

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν κατά μήκος της πρώτης γραμμής Donetsk και Luhansk, με τα στρατεύματα να επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση της κατάληψης του Rubizhne και της Popasna.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο προβλέπει ότι τα ρωσικά στρατεύματα πιθανότατα θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα σημεία για να ξεκινήσουν μια επίθεση προς την κατεύθυνση του Severodonetsk, ενώ αναφέρεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα θέτουν όρους για να προχωρήσουν στο Slovyansk από το μέτωπο Lyman-Siversk, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων ανατολικά του Slovyansk.
13_1.webp

Έλεγχος Kharkiv και Izyum

Επιπλέον, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να ανασυντάσσονται και να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Izyum, αλλά δεν έκαναν καμία επιβεβαιωμένη προέλαση στις 2 Μαΐου.
Η ουκρανική πυραυλική επίθεση στις 30 Απριλίου στο Ρωσικό Αερομεταφερόμενο (VDV) και στη 2η θέση διοίκησης του Στρατού Συνδυασμένων Όπλων στην περιοχή Izyum μπορεί να συνεχίζει να διακόπτει τις ρωσικές επιχειρήσεις κατά μήκος του άξονα Izyum.
Τα ρωσικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων στοιχείων του 6ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων και των παράκτιων στρατευμάτων του Στόλου της Βαλτικής και του Ειρηνικού, συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη του Kharkiv και τους γύρω οικισμούς

Νότιος άξονας Kherson

Στο νότιο μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να ανασυντάσσονται, πιθανότατα ως προετοιμασία για χερσαίες επιθέσεις προς τις κατευθύνσεις Mykolaiv, Kryvyi Rih και Zaporizhia.
Το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι Ρώσοι ενδεχομένως να αποπειραθούν να καταλάβουν το Orihiv, στην περιοχή Zaporizhia, το οποίο βρίσκεται στη διασταύρωση πολλών μεγάλων αυτοκινητοδρόμων και η κατάληψη του θα μπορούσε να επιτρέψει στις ρωσικές δυνάμεις να προωθηθούν προς την πόλη Zaporizhia και το Donetsk.

Μ. Βρετανία: Σημαντικά πιο αδύναμος ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή στην Ουκρανία

Σημαντικά πιο αδύναμος εμφανίζεται ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή του στην Ουκρανία όπως αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας.
«Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας σχεδόν διπλασιάστηκε από το 2005 έως το 2018, με επενδύσεις σε υψηλού επιπέδου εναέριες, χερσαίες και θαλάσσιες δραστηριότητες.
Από το 2008 αυτό υποστήριξε το εκτεταμένο στρατιωτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού New Look.
Ωστόσο, ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού δεν έδωσε τη δυνατότητα στη Ρωσία να κυριαρχήσει στην Ουκρανία.
Οι αποτυχίες τόσο στο στρατηγικό σχεδιασμό όσο και στην επιχειρησιακή εκτέλεση του, κατέστησαν τη Ρωσία ανίκανη να μετατρέψει την αριθμητική της δύναμη σε αποφασιστικό πλεονέκτημα.
Πλέον ο στρατός της Ρωσίας είναι τώρα σημαντικά πιο αδύναμος τόσο υλικά όσο και ως ιδέα, ως απόρροια της εισβολής στην Ουκρανία.
Η ανάκαμψη θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο λόγω των κυρώσεων.
Αυτό θα έχει μόνιμο αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας να αναπτύξει συμβατική στρατιωτική δύναμη» αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας.

Οι απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων


Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης έχουν καταστρέψει 146 ουκρανικά αεροσκάφη, 112 ελικόπτερα, 683 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 281 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 2.756 άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 316 πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων, 1.234 πυροβολαρχίες πεδίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης