Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αδιάκοπη η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία – Πλήγμα για Zelensky, καταστράφηκαν δύο S - 300 και αποθήκη με δυτικά όπλα

Αδιάκοπη η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία – Πλήγμα για Zelensky, καταστράφηκαν δύο  S - 300 και αποθήκη με δυτικά όπλα
Η Μόσχα έκανε λόγο για θανάτους αμάχων από επιθέσεις με οβίδες του ουκρανικού στρατού σε χωριά της Χερσώνας
Σχετικά Άρθρα

(upd 12) Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση τους και πλέον μπορεί να ειπωθεί ότι ελέγχουν το 30% των εδαφών της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις μετρούν βαρύτατες απώλειες.
Η ρωσική προέλαση κινείται δυτικά του Severodonetsk και προετοιμάζονται για νέες επιθέσεις νότια του Izyum στα βόρεια.
Σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σφυροκόπησαν με πυραύλους τη νότια και την ανατολική Ουκρανία το Σάββατο 30/4, ενώ ένας ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Κριμαία κατέστρεψε τον διάδρομο προσγειώσεων-απογειώσεων του αεροδρομίου της Οδησσού.
Στόχος του ρωσικού στρατού στον ουκρανικό νότο είναι να δημιουργήσει μια «χερσαία γέφυρα» με την Κριμαία, ενώ συνεχίζει  τις προσπάθειές του στα ανατολικά για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Donbass, όπου οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές ελέγχουν ήδη το μεγαλύτερο τμήμα του Luhansk και Donetsk.
Ο ρωσικός στρατός έχει καταλάβει την Χερσώνα, περίπου 100 χλμ βόρεια της προσαρτημένης χερσονήσου της Κριμαίας, ενώ υπό τον έλεγχό του βρίσκεται και το μεγαλύτερο τμήμα της Μαριούπολης, μια στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, απ΄όπου απομακρύνθηκαν τα πρώτα γυναικόπαιδα από το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, αν και παραμένουν εγκλωβισμένοι ουκρανοί στρατιώτες και άλλοι άμαχοι.
Είναι πιθανό η Ρωσία να στοχεύει στην άσκηση ενισχυμένης πολιτικής και οικονομικής επιρροής στην περιοχή της Χερσώνας στα νότια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, αφού απέκλεισε την επιστροφή της στον έλεγχο της Ουκρανίας, ενώ ενεργοποίησε μία αλλαγή νομίσματος στο ρούβλι, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας
Οι ουκρανικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία διεξάγουν άμυνα ελιγμών αντί να κρατούν στατικές θέσεις, αναδιατάσσοντας μηχανοκίνητες εφεδρείες για να αντισταθούν στις απόπειρες ρωσικής προέλασης.
Το συγκεντρωμένο ρωσικό πυροβολικό επιτρέπει η Ρωσία να αποκομίζει αργά εδαφικά κέρδη, αλλά οι ουκρανικές θέσεις παραμένουν ισχυρές.
Στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων βρέθηκε η Οδησσός, το αεροδρόμιο της οποίας καταστράφηκε.
Στο μεταξύ, στο Κίεβο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, συναντήθηκε με τον Zelensky.
Πλήγμα για τον ουκρανικό στρατό είναι ο βομβαρδισμός και καταστροφή δύο συστημάτων S - 300 και μίας αποθήκης με όπλα από ΗΠΑ και Ευρώπη.


Τα βασικά σημεία


Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα σκοπεύουν να αφήσουν μια ελάχιστη δύναμη στη Μαριούπολη απαραίτητη για να μπλοκάρουν τις ουκρανικές θέσεις στο Azovstal.
Μεταφέρουν στρατό και οπλικά συστήματα σε άλλα σημεία της ανατολικής Ουκρανίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις επιβραδύνουν σε ορισμένα σημεία τις ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες εξασφάλισαν σημαντικά εδαφικά κέρδη δυτικά του Severodonetsk και δεν προχώρησαν στο μέτωπο Izyum τις τελευταίες 24 ώρες.

Οι ουκρανικές αντεπιθέσεις στο Kharkin είναι απίθανο να εξελιχθούν σε μεγάλη αντεπίθεση τις επόμενες ημέρες, αλλά μπορεί να αναγκάσουν τη Ρωσία να αναδιατάξει δυνάμεις που προορίζονται για τον άξονα Izyum για να κρατήσουν τις αμυντικές τους θέσεις γύρω από την πόλη.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες συνέχισαν να προειδοποιούν ότι η Ρωσία κάτι ετοιμάζει στην Υπερδνειστερία έχοντας ως στόχο να παρασύρουν την Υπερδνειστερία στον πόλεμο με κάποια ιδιότητα και να εξαναγκάσουν τη Μολδαβία να εγκαταλείψει τις φιλοευρωπαϊκές πολιτικές της.

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν S - 300

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο πυραυλικά συστήματα S-300 και δύο αποθήκες με πυρομαχικά και καύσιμα σε ουκρανικό έδαφος, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov.
«Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις κατέστρεψαν δύο ουκρανικά αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-300 στις περιοχές των οικισμών Zaporozhye και Artemovsk.

Επίσης καταστράφηκαν δύο αποθήκες πυρομαχικών και καυσίμων στις περιοχές των οικισμών Privolnoe και Shevchenko.

Χτύπησαν αποθήκη με όπλα από τη Δύση

Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις κατέστρεψαν ένα υπόστεγο με όπλα και πυρομαχικά που παραδόθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές χώρες στην περιοχή της Οδησσού χρησιμοποιώντας πυραύλους Oniks και κατέστρεψαν τον διάδρομο προσγείωσης ενός στρατιωτικού αεροδρομίου, πρόσθεσε ο Konashenkov.
Επτά στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας χτυπήθηκαν από πυραύλους υψηλής ακρίβειας των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων τριών αποθηκών πυραυλικών όπλων και πυρομαχικών, πρόσθεσε ο Konashenkov.
«Πύραυλος υψηλής ακρίβειας των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων έπληξε επτά στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων περιοχών συγκέντρωσης δυνάμεων και στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς και τρεις αποθήκες πυραύλων και όπλων πυροβολικού και πυρομαχικών είπε.
Ταυτόχρονα, τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας κατέστρεψαν δύο ουκρανικά αεροσκάφη Su-24M, 12 drones και δύο πυραύλους Tochka-U, όπως σημειώνει το Tass.
150 αεροσκάφη, καθώς και 672 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) και 312 συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων της Ουκρανίας έχουν καταστραφεί από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.

Στο Κίεβο η Pelosi- Συνάντηση με Zelensky

Συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, στο Κίεβο, αποκάλυψε ότι είχε ο Ουκρανός πρόεδρος , V. Zelensky.
Μάλιστα, ο Zelensky ανήρτησε ένα βίντεο σχετικά με την επίσκεψή της Αμερικανίδας αξιωματούχου.
«Πιστεύουμε ότι σας επισκεπτόμαστε για να πούμε ένα ευχαριστώ για τον αγώνα σας για την ελευθερία... Ο αγώνας σας, είναι ένας αγώνας για τον καθένα μας. Η δέσμευσή μας είναι να είμαστε εδώ για εσάς μέχρι το τέλος αυτού του αγώνα», δήλωσε η Nancy Pelosi, σύμφωνα με το βίντεο που ανάρτησε ο Zelensky στο Twitter.

pelosi_1.JPG

Τι ανακοίνωσε η αμερικανική αντιπροσωπεία

«Η αντιπροσωπεία μας ταξίδεψε στο Κίεβο για να στείλει ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα στον κόσμο: οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής αντιπροσωπείας που δόθηκε στη δημοσιότητα «στο τέλος της επίσκεψης της αντιπροσωπείας τους» στο Κίεβο.
Τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στη συνέχεια ταξίδεψαν στη νοτιοανατολική Πολωνία και τη Βαρσοβία.
«Επιπλέον αμερικανική υποστήριξη βρίσκεται καθ’ οδόν», σημείωσαν οι Αμερικανοί βουλευτές διαβεβαιώνοντας ότι «θα μετατρέψουν το ισχυρό αίτημα του προέδρου Biden για χρηματοδότηση σε μια δέσμη νομοθετικών μέτρων».
Ο Zelensky χαιρέτισε τα «πολύ σημαντικά μηνύματα» που έδωσαν η Ουάσινγκτον και ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπεριλαμβανομένου του νόμου εκμισθώσεων- δανεισμού (Lend-Lease) για την Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι το Κογκρέσο υιοθέτησε νομοθεσία, η οποία επικαλείται τον νόμο Lend-Lease του 1941 τον οποίο είχε προτείνει αρχικά ο πρώην πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούζβελτ για να βοηθήσει τον βρετανικό στρατό που μαχόταν εναντίον των ναζί. Στόχος είναι να επιτραπεί στην κυβέρνηση Biden να προσφέρει όπλα με τη μορφή δανείου στην Ουκρανία.
«Αυτές είναι σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις για τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς και την απόφαση για το (Lend-Lease) - είμαστε ευγνώμονες για αυτό», δήλωσε ο Zelensky, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Τραυματίστηκε Ρώσος στρατηγός;

Για τραυματισμό του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγού Valeriy Gerasimov κάνουν λόγο ουκρανικές πηγές.
Όπως αναφέρεται, τραυματίστηκε μετά από ουκρανική επίθεση στο Izyum (Ανατολική Ουκρανία), κοντά στο ρωσικό διοικητήριο.
Όπως αναφέρει ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών Υποθέσεων Anton Gerashchenko και ουκρανικά ΜΜΕ, ο Gerasimov τραυματίστηκε στο πόδι, χωρίς πάντως το τραύμα να είναι σοβαρό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ρώσος στρατηγός είχε σταλεί στην Ουκρανία για να επιβλέψει προσωπικά την επιχείρηση στο Donbass
Σημειώνεται ότι στο ουκρανικό μέτωπο φαίνεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους αρκετοί υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματικοί.
Έως στιγμής πάντως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τη ρωσική πλευρά.

Τέσσερις άμαχοι νεκροί στην ανατολική Ουκρανία

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν την Κυριακή (1/5/2022) σε βομβαρδισμούς στην πόλη Λίμαν της ανατολικής Ουκρανίας, κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου και υπό την απειλή ρωσικής επίθεσης, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης.
«Ρωσικοί βομβαρδισμοί στην περιφέρεια του Donetsk: τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν, όλοι από τη Λίμαν», δήλωσε ο στο Telegram, προσθέτοντας ότι επτά άμαχοι τραυματίστηκαν επίσης σε αυτήν την πόλη από όπου ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε πρόσφατα να υποχωρήσει μπροστά στην προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, για να επανατοποθετηθεί περιφερειακά.


Πυραυλική επίθεση στην Οδησσό

Ρωσική πυραυλική επίθεση το Σάββατο (30/4/2022) στο αεροδρόμιο της Οδησσού κατέστρεψε τον διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης, ο οποίος δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί, ενώ δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής.
«Σήμερα, ο εχθρός έπληξε από την Κριμαία με ένα παράκτιο αμυντικό πυραυλικό σύστημα Bastion.
Ο διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης του αεροδρομίου της Οδησσού καταστράφηκε.
Δόξα τω Θεώ, δεν υπάρχουν θύματα», δήλωσε ο κυβερνήτης της Οδησσού σε βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Telegram.
Πάντως, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση για την επίθεση αυτή από τη Μόσχα, της οποίας οι δυνάμεις έχουν εξαπολύσει σποραδικές επιθέσεις κατά της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, όπου 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν πρόσφατα σε μία από αυτές, σύμφωνα με το Κίεβο.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, V. Zelensky, δεσμεύτηκε πως θα το ξαναχτίσει, τονίζοντας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι «η Οδησσός δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντί της».

Ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία πραγματοποίησε μια ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου με τη Ρωσία, με επτά στρατιώτες και επτά αμάχους να επιστρέφουν στην πατρίδα τους, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Iryna Verechtchouk σε ανάρτησή της στο διαδίκτυο.
Μεταξύ των στρατιωτών ήταν μια γυναίκα που είναι έγκυος πέντε μηνών, πρόσθεσε.
Η Verechtchouk δεν είπε πόσοι Ρώσοι παραδόθηκαν στη Μόσχα κατά την ανταλλαγή αυτή.
Οι δύο χώρες έχουν ανταλλάξει αιχμαλώτους αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης που άρχισε με τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, και την Πέμπτη η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία παρέδωσε 33 Ουκρανούς στρατιώτες.


Zelensky: Νεκροί περίπου 23.000 ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη του πολέμου

Περίπου 23.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, V. Zelensky.
Ακόμη, όπως ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου 30/4, περισσότερα από 1.000 ρωσικά άρματα μάχης και περίπου 2.500 στρατιωτικά οχήματα έχουν καταστραφεί.
Σημειώνεται ότι επισήμως το Κρεμλίνο έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 1.351 ρώσων στρατιωτών, ενώ υποστηρίζει ότι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού ξεπερνούν τις 23.000.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το Σάββατο 30/4 ότι οι δυνάμεις του κατέστρεψαν 2.600 ουκρανικά τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα, περίπου 650 drones, 142 αεροσκάφη και 112 ελικόπτερα.

Μαριούπολη: Απομακρύνθηκαν οι πρώτοι άμαχοι – Παραμένουν αποκλεισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal οι Ουκρανοί στρατιώτες

Άλλοι 100 άμαχοι, μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά, απομακρύνθηκαν την Κυριακή (1/5/2022) από το έδαφος του εργοστασίου της Μαριούπολης Azovstal αναφέρει ο ανταποκριτής του TASS από το σημείο.
Οι άνθρωποι βγήκαν έξω με λεωφορεία.
Η ομάδα των αμάχων περιελάμβανε επίσης γυναίκες.
Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν μια «επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης» για αμάχους από το εργοστάσιο χάλυβα στην Μαριούπολη, γνωστοποίησε εξάλλου ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.
Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 29 Απριλίου και διεξάγεται σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ο ίδιος τόνισε ότι η επιχείρηση έφτασε στο Azovstal το πρωί του Σαββάτου (30/4).
Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αμάχων που απομακρύνονται και της οχηματοπομπής.

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Άμαχοι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό κοντά στη Χερσώνα

Νεκροί και τραυματίες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού υπάρχουν στην περιοχή της Χερσώνας από την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων με οβίδες, σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό RIA.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, επλήγησαν ένα σχολείο, ένα νηπιαγωγείο και ένα κοιμητήριο στα χωριά Κισελίβκα και Σιρόκα Μπάλκα, ενώ δεν αναφέρθηκε ακριβής αριθμός θυμάτων ή πότε σημειώθηκαν οι επιθέσεις.
Πάντως, δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από την ουκρανική πλευρά.

Στρατηγικής σημασίας ο άξονας Kharkiv και Izyum


Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις νοτιοδυτικά και νότια του Izyum.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής κρατικής διοίκησης του Kharkiv Oleg Synegubov ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν να προχωρήσουν προς το Slovyansk και το Barvinkove μέσω επιθέσεων στο Brazkhivka (25 χλμ. νοτιοδυτικά του Izyum) , Dovhenke (25 χλμ νότια του Izyum ) και Velyka Komyshuvakha (περίπου 30 χλμ νοτιοδυτικά του Izyum), αλλά αποκρούστηκαν.
Ο Στρατός Συνδυασμένων Όπλων, το 68ο Σώμα Στρατού και απροσδιόριστες Αερομεταφερόμενες μονάδες (VDV) παραμένουν ενεργές στον άξονα Izyum.
Μια φιλορωσική στρατιωτική πηγή υποστήριξε επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις περιβάλλουν και καθηλώνουν τα ουκρανικά στρατεύματα στη δεξαμενή Oskol, ανατολικά του Izyum.

Νότιος Άξονας στόχος η πλήρης κατάληψη της Kherson


Οι ρωσικές δυνάμεις έδωσαν προτεραιότητα στη βελτίωση των τακτικών τους θέσεων στην Kherson νοτιοδυτικά.
Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν αρκετές πόλεις στις περιφέρειες Kherson, Zaporizhia, Mykolaiv και Dnipropetrovsk.

Βασικοί στόχοι

Οι ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται νοτιοανατολικά από το Izyum, δυτικά από την Kreminna και την Popasna και βόρεια από την πόλη του Donetsk πιθανότατα θα έχουν σταθερά τακτικά κέρδη έναντι των Ουκρανών δυνάμεων.
Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα προσπαθήσουν να εξοτνώσουν τους εναπομείναντες στρατιώτες του εργοστασίου χάλυβα Azovstal στη Μαριούπολη.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν νέες επιθετικές επιχειρήσεις για την κατάληψη ολόκληρης της περιφέρειας της Kherson τις επόμενες ημέρες.

H Ρωσική προέλαση πάντως συνεχίζεται νοτιοδυτικά προς την περιοχή του Mykolaiv.
cc1_2.png

cc2_1.png
cc4_1.png
cc5_1.pngcc3_1.png
cc6.png

Ουκρανική προβοκάτσια

Ουκρανικές νεοναζιστικές ομάδες σχεδιάζουν να βομβαρδίσουν αμάχους κατά τη διάρκεια της μαζικής εκκένωσης προς τα δυτικά από το Χάρκοβο, δήλωσε ο στρατηγός Mikhail Mizintsev, επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Άμυνας της Ρωσίας.
«Η κυβέρνηση του Κιέβου συνεχίζει να σχεδιάζει αποτρόπαιες και βάναυσες προκλήσεις με μαζικούς θανάτους αμάχων, με στόχο να τους κατηγορήσει στη συνέχεια στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», είπε.
«Για τον σκοπό αυτό, μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τοποθετήσει όπλα πυροβολικού κοντά στον οικισμό Tsupovka στην περιοχή Χάρκοβο, προκειμένου να βομβαρδίσουν αμάχους» συνέχισε ο Mizintsev.
«Η ρωσική πλευρά έχει αποδείξεις ότι οι νεοναζί σχεδιάζουν να κάνουν πράξη αυτό το τερατώδες, δολοφονικό σχέδιο πολύ σύντομα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.


Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Πιθανώς η Ρωσία επιδιώκει τη διατήρηση του ελέγχου της Χερσώνας μακροπρόθεσμα

Είναι πιθανό η Ρωσία να στοχεύει στην άσκηση ενισχυμένης πολιτικής και οικονομικής επιρροής στην περιοχή της Χερσώνας στα νότια της Ουκρανίας μακροπρόθεσμα, αφού απέκλεισε την επιστροφή της στον έλεγχο της Ουκρανίας, ενώ ενεργοποίησε μία αλλαγή νομίσματος στο ρούβλι.
«Από την κατάληψη της Χερσώνας στις αρχές Μαρτίου, η Ρωσία επεδίωξε να νομιμοποιήσει τον έλεγχο της πόλης, αλλά και τις γύρω περιοχές, μέσω της εγκατάστασης μιας φιλορωσικής διοίκησης», σημειώνει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σε ανάρτηση-ενημέρωσή του στο Twitter.
Η διατήρηση του ρωσικού ελέγχου στην περιοχή, αλλά και του δικτύου μεταφορών θα ωφελήσει τη διατήρηση της προώθησης ρωσικών δυνάμεων προς τα βόρεια και τα δυτικά, ενώ θα βελτιώσει και τον έλεγχο ασφάλειας στη γειτονική Κριμαία, σύμφωνα με την ίδια ανάρτηση του υπουργείου.

βρ_1.JPG


Σαμποτάζ στη Ρωσία

Μια σιδηροδρομική γέφυρα κατέρρευσε μερικώς στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας ως αποτέλεσμα δολιοφθοράς, ανέφερε ο κυβερνήτης Roman Starovoit μέσω του Telegram την Κυριακή (1/5/2022).
«Διαπράχθηκε δολιοφθορά, έχει σχηματιστεί ποινική δικογραφία και οι ανακριτικές αρχές, οι ειδικοί των αρχών θα ασχοληθούν διεξοδικά», έγραψε.
Μια σιδηροδρομική γέφυρα κατέρρευσε μερικώς στη γραμμή Sudzha-Sosnovy Bor τα ξημερώματα της Κυριακής (1/5/2022), αναφέρει το Tass.
Η περιοχή Sudzha βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της περιφέρειας Kursk, συνορεύει με την περιοχή Sumy της Ουκρανίας στα νότια.
Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε εγκαταστάσεις του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στη ρωσική νότια περιοχή Μπέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε την 1η Μαΐου ο κυβερνήτης αυτής της περιοχής.
Ο κυβερνήτης Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ δήλωσε ότι ένας κάτοικος υπέστη ελαφρά τραύματα και η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.
Δεν υπήρξαν άμεσα σχόλια από το υπουργείο Άμυνας.
Εικόνες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα μεγάλο σύννεφο καπνού να υψώνεται στον ουρανό.
Η Ρωσία τον περασμένο μήνα κατηγόρησε την Ουκρανία για μια επίθεση με ελικόπτερο σε μια αποθήκη καυσίμων στο Μπέλγκοροντ, για την οποία το Κίεβο αρνήθηκε την ευθύνη, καθώς και για βομβαρδισμό χωριών και εκτόξευση πυραύλων σε μια αποθήκη πυρομαχικών.
Άλλες ρωσικές περιοχές στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν επίσης αναφέρει βομβαρδισμούς από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στρατιωτικά στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρηση".



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης