Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε συναγερμό η κυβέρνηση με τον ασυγκράτητο πληθωρισμό πάνω από 10% - Έρχονται μέτρα για να μην καεί η κοινωνία

Σε συναγερμό η κυβέρνηση με τον ασυγκράτητο πληθωρισμό πάνω από 10% - Έρχονται μέτρα για να μην καεί η κοινωνία
Όλα δείχνουν ότι το πληθωριστικό τούνελ μακραίνει και βαθαίνει με τους καταναλωτές να στροβιλίζονται στη δίνη των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά
Σχετικά Άρθρα

Μεταξύ της σφύρας των τιμών στην ενέργεια που οδηγούν σε έκρηξη της ακρίβειας και του άκμονος για νέες ισχυρότερες κρατικές παρεμβάσεις καθώς κλιμακώνονται οι πιέσεις από τον πληθωρισμό που εκτοξεύεται σε διψήφια ποσοστά τον Απρίλιο κινείται η κυβέρνηση.
Την ίδια ώρα σπίθες βγάζουν τα μολύβια των υπηρεσιακών παραγόντων στο Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης της κοινωνίας που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα ενώ όλες οι ασκήσεις επί χάρτου γίνονται στη βάση των αντοχών του προϋπολογισμού και των περιθωρίων που δημιούργησε η επανέκδοση του 7ετούς ομόλογου.

Με τον πληθωρισμό να σπάει το φράγμα του 10% το Απρίλιο από 8,9% τον Μάρτιο και να καθίσταται πλέον τον υπ αριθμόν ένα καυτό πρόβλημα στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν παράλληλα και νέα εργαλεία για την αντιστάθμιση των ζημιών.
Πάντως οι πληροφορίες αναφέρον ότι πέραν της επέκτασης του μέτρου της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο και το Μάιο στο τραπέζι βρίσκονται η παράταση για ένα ακόμα μήνα της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης, η ενεργοποίηση του φορολογικού μηχανισμού κατά της ακρίβειας με προσωρινές και στοχευμένες μειώσεις του ΦΠΑ σε τρόφιμα καθώς και η χορήγηση δεύτερου έκτακτου επιδόματος σε ασθενείς οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

Αν και τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η αποκλιμάκωση του φαινομένου θα αρχίσει από το δεύτερο εξάμηνο του έτους ωστόσο άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το κύμα ανατιμήσεων με πυρήνα την ενέργεια εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε βασικά είδη διατροφής με το σχετικό δείκτη να τρέχει ήδη με ετήσιο ρυθμό πάνω 8% όταν την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν αρνητικός κατά 0,3%.
Τα πλήγματα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς επιτείνει και η εκρηκτική άνοδος των τιμών στη στέγαση με ετήσια αύξηση της τάξης του 30% έναντι μόλις 0,1% το 2021 και στις μεταφορές με πάνω από 15% έναντι αρνητικής μεταβολής των τιμών κατά 0,8% πέρυσι.

Όλα δείχνουν ότι το πληθωριστικό τούνελ μακραίνει και βαθαίνει με τους καταναλωτές να στροβιλίζονται στη δίνη των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, προϊόντα και υπηρεσίας, τη στιγμή, μάλιστα, που η «ενεργειακή πληγή» δεν λέει να κλείσει.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι όσο η φωτιά του πολέμου στην Ουκρανία δεν κοπάζει το κύμα των αυξήσεων θα φουσκώνει και θα διαχέεται σχεδόν σε όλα τα αγαθά και τις πρώτες ύλες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε νέα δυσμενή εκτίμηση για τη πορεία του πληθωρισμού καθώς στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που εστάλη στις Βρυξέλλες βάζει πλέον το πήχη στο 5,6% έναντι πρόβλεψης στο προϋπολογισμό για 1%.

Επί τα χείρω αναθεωρήθηκαν και οι εκτιμήσεις για ΑΕΠ με το βασικό σενάριο να προβλέπει φρενάρισμα της ανάπτυξης στην περιοχή του 3,1% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 4,5% λόγω του αναμενόμενου περιορισμού της ιδιωτικής κατανάλωσης, το «πάγωμα» των επενδυτικών σχεδίων και τη διεύρυνση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο λόγω της εκτίναξης του κόστους των εισαγωγών.

Την ίδια στιγμή, το πρωτογενές έλλειμμα διογκώνεται στο 2% του ΑΕΠ λόγω των μέτρων έναντι στόχου στον προϋπολογισμό για 1,2% του ΑΕΠ επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του bankingnews ενώ από το 2023 η χώρα θα πρέπει να παράγει πλεονάσματα που ξεκινούν από το 1,1% του ΑΕΠ και κλιμακώνονται στο 2,3% του ΑΕΠ 2025 με το ύψος της προσαρμογής να ξεπερνά τα 4,2 δισ ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης