Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενόχληση της Τουρκίας για Biden και γενοκτονία Αρμενίων: Διαστρέβλωση της ιστορίας για πολιτικούς λόγους

Ενόχληση της Τουρκίας για Biden και γενοκτονία Αρμενίων: Διαστρέβλωση της ιστορίας για πολιτικούς λόγους
Ο Biden έγινε -το 2021- ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων
Σχετικά Άρθρα
Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας προκάλεσε η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Joe Biden, για την επέτειο των 107 ετών από τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Η απάντηση ήταν άμεση από την Άγκυρα, η οποία σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ισχυρίζεται ότι δεν έχει γίνει γενοκτονία και ότι οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν την ιστορία.
«Δηλώσεις που δεν συνάδουν με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο όσον αφορά στα γεγονότα του 1915, δεν έχουν καμία ισχύ. Αυτές περιλαμβάνουν τη σημερινή ατυχή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden, η οποία αποτελεί επανάληψη του λάθους που έκανε το 2021», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, πρόσθετε ότι «απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις, οι οποίες διαστρεβλώνουν τα ιστορικά γεγονότα για πολιτικούς λόγους και καταδικάζουμε όσους επιμένουν να κάνουν αυτό το λάθος. Μονομερείς και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία, είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακόβουλες».

Η επίμαχη δήλωση του Biden

«Σήμερα, 107 χρόνια μετά ο αμερικανικός λαός συνεχίζει να τιμά όλους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο μήνυμα του για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Biden έγινε πέρσι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που αναγνώρισε επίσημα την Αρμενική Γενοκτονία, καθώς όλοι οι προκάτοχοι του περιορίζονταν στο να χρησιμοποιούν τον αρμενικό όρο Meds Yeghern (Μεγάλη Καταστροφή) προκειμένου να μην διαταράξουν τις σχέσεις με την Τουρκία.
Όπως σημειώνει η φετινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «οι οθωμανικές αρχές συνέλαβαν Αρμένιους διανοούμενους και ηγέτες κοινοτήτων στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι ξεκίνησε η γενοκτονία των Αρμενίων – μια από τις χειρότερες μαζικές φρικαλεότητες του 20ού αιώνα. Σήμερα, θυμόμαστε 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους που εκτοπίστηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν μέχρι θανάτου σε μια εκστρατεία εξόντωσης και θρηνούμε για την τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών. Καθώς αναλογιζόμαστε τη γενοκτονία των Αρμενίων, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση ενάντια στη διαβρωτική επιρροή του μίσους σε όλες τις μορφές του. Δεσμευόμαστε ξανά να μιλήσουμε ανοιχτά και να σταματήσουμε τις φρικαλεότητες που αφήνουν μόνιμες ουλές στον κόσμο. Και, καθώς θρηνούμε για όσα χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Meds Yeghern (Μεγάλη Καταστροφή), ας διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επούλωση και την οικοδόμηση ενός καλύτερου και πιο ειρηνικού κόσμου που επιθυμούμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά, όπου το κακό του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας δεν χαρακτηρίζει τη καθημερινότητά μας και όπου οι άνθρωποι παντού είναι ελεύθεροι να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο