Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Biden αναγνώρισε επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Cavusoglu: Πολιτικός καιροσκόπος και λαϊκιστής ο Biden

Ο Biden αναγνώρισε επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων - Cavusoglu: Πολιτικός καιροσκόπος και λαϊκιστής ο Biden
Η Τουρκία ισχυρίζεται πως η απόφαση του Αμερικανού προέδρου δεν έχει νομική βάση και είναι καθαρά πολιτική
Σχετικά Άρθρα
(συνεχές upd) Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden αναγνώρισε επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου (24/4/2021) ώρα Ελλάδας, μία πολιτική κίνηση που αναμένεται να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση στις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, όπου ήδη καταγράφεται μεγάλη οργή. 

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τη ζωή όλων εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια βιαιότητα να ξανασυμβεί» αναφέρει χαρακτηριστικά στη δήλωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος.
Τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου καταδίκασε άμεσα η τουρκική ηγεσία, χαρακτηρίζοντάς τον πολιτικό καιροσκόπο.

Αναλυτικά η δήλωση Biden:

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη Γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία.
Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν  στους θανάτους τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης.
Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στην αρμενική γλώσσα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία.
Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.
Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά τους.
Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους.
Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.
Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας.
Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο.
Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.
Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα».
statement.JPG


Cavusoglu: Πολιτικός καιροσκόπος και λαϊκιστής ο Biden

Ακαριαία ήταν η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden.
O Cavusoglu καταδίκασε έντονα τη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ.
«Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε από κανέναν για το παρελθόν μας.
Ο πολιτικός καιροσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη.
Απορρίπτουμε πλήρως αυτήν τη δήλωση που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό», σημείωσε ο Cavusoglu στο Twitter
.
cav.JPG

Oktay Παραχάραξη της ιστορίας

Έντονα αντέδρασε και ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay στην αναγνώριση του όρου Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915 από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Απορρίπτουμε την εκτίμηση του Biden για τα γεγονότα του 1915, η οποία αποτελεί ένδειξη της παραχάραξης της ιστορίας για χάρη του πολιτικού κέρδους.
Αυτή η δήλωση, η οποία βασίζεται στους αβάσιμους ισχυρισμούς των Αρμενίων και αγνοεί τα δεινά των Τούρκων που δολοφονήθηκαν από τους Αρμένιους αντάρτες, δεν έχει καμία αξία έναντι του έθνους και της ιστορίας μας.
Τα αρχεία μας είναι ανοιχτά σε όσους το επιθυμούν», είπε.

Erdogan: Όχι σε πολιτικοποίηση του ζητήματος

Κατά την υποβολή των συλλυπητηρίων του στον Πατριάρχη της Αρμενικής κοινότητας της Τουρκίας Sahak Masalyan ο Recep Tayyip Erdogan τόνισε πως δεν πρέπει το όλο θέμα να πολιτικοποιείται σε βάρος της Τουρκίας.
«Τιμούμε με σεβασμό τους Οθωμανούς Αρμένιους που έχασαν τη ζωή τους στις δύσκολες συνθήκες του Α 'Παγκοσμίου Πολέμου και εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στα εγγόνια τους», τόνισε ο Erdogan σε δήλωσή του.
Πρόσθεσε ότι η πολιτικοποίηση του θέματος εναντίον της Τουρκίας, που πρέπει να ερευνηθεί από ιστορικούς, δεν προσφέρει κανένα όφελος σε κανέναν.
Τόνισε ότι οι τουρκικοί και οι αρμένιοι πληθυσμοί ζουν σε ενότητα στην Ανατολία για αιώνες, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει επίσης σχέσεις καλής γειτονίας με το Γερεβάν.

Altun: O Biden υπέκυψε σε πιέσεις

Επικριτικός για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, εμφανίστηκε ο διευθυντής επικοινωνιών του Erdogan, Fahrettin Altun.
Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι, αγνόησε την ιστορία για υποκύψει στις απαιτήσεις ομάδων συμφερόντων.
Λόγω της στάσης της Ουάσινγκτον, η Τουρκία αντιμετωπίζει μια «εξαιρετικά» ατυχής και λυπηρή μέρα στους δεσμούς της με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Altun.
Η στάση των ΗΠΑ για τα γεγονότα του 1915 δεν σχετίζεται με ιστορικά γεγονότα, αλλά αντικατοπτρίζει μόνο κινήσεις πίεσης, είπε.

Τουρκία: Απόφαση χωρίς νομική βάση

Για πολιτική απόφαση, που θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις έκανε λόγο νωρίτερα τουρκική ηγεσία σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το Σάββατο (24/4/2021).
Η Άγκυρα ανέμενε πως θα περιγραφεί ο συγκεκριμένος όρος (Γενοκτονία) από την Ουάσινγκτον ενώ στη συνέχεια ο Αμερικανός πρόεδρος τον χρησιμοποίησε ρητά.
Για πολιτική πράξη, που δεν καμία νομική βάση, έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Τουρκικού Κοινοβουλίου, Mustafa Sentop.
«Καμία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο δεν υφίσταται για τα γεγονότα του 1915 προκειμένου να χαρακτηριστεί ως Γενοκτονία », δήλωσε ο Sentop.
Είπε επίσης ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που «έρχεται σε αντίθεση με τα ιστορικά γεγονότα, επισκιάζει τις προσπάθειες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας».

Αρμενία: Ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Nikol Pashinyan χαιρέτισε το Σάββατο (24/4/2021) την ιστορική απόφαση του Joe Biden να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων.
Ο Pashinyan ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε μια ανάρτηση στο Facebook για αυτό το «πολύ ισχυρό βήμα προς τη δικαιοσύνη και την ιστορική αλήθεια», και το οποίο προσφέρει «ανεκτίμητη υποστήριξη στους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων».
Η αναγνώριση της γενοκτονίας αποτελεί «ένα ενθαρρυντικό παράδειγμα για όλους εκείνους που θέλουν να οικοδομήσουν μια δίκαιη και ανεκτική διεθνή κοινωνία», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αρμενικής κυβέρνησης.

Επιστολή στον Biden

Σε επιστολή του προς τον Joe Biden, ο Pashunyan αναφέρει: «Ο λαός της Αρμενίας και οι Αρμένιοι σε όλο τον κόσμο δέχονται με μεγάλο ενθουσιασμό και χαιρετίζουν το μήνυμά σας ...
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είναι σημαντική όχι μόνο ως φόρος τιμής στο 1,5 εκατομμύριο των αθώων θυμάτων, αλλά και σε σχέση με την πρόληψη της επανάληψης παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας».
Ο Biden αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων και έγινε ο πρώτος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που χαρακτηρίζει έτσι το θάνατο 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων που σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.
Περισσότερες από είκοσι χώρες έχουν αναγνωρίσει επίσημα αυτή τη γενοκτονία.

Aliyev: Ιστορικό λάθος

Ιστορικό λάθος χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden.
Λίγο νωρίτερα το Σάββατο (24/4/2021) ο Aliyev είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Recep Tayyip Erdogan υπό «το φως των πρόσφατων εξελίξεων».
Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα κοινά μέτρα που μπορούν να ληφθούν «υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων», σύμφωνα με δήλωση της Τουρκικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών.
Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συζήτηση των προέδρων.

Η επικοινωνία Biden - Erdogan

Ο Recep Tayyip Erdogan και ο Αμερικανός ομόλογός του Joe Biden είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Παρασκευής (23/4/) και σύμφωνα με το CNN Turk, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε, πως θα επρόκειτο για μία πολιτική απόφαση που θα έβλαπτε τις σχέσεις των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Biden εξέφρασε «το ενδιαφέρον του για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», σύμφωνα με τη Daily Sabah.
«Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τον στρατηγικό χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και τη σημασία της συνεργασίας μαζί για την οικοδόμηση μεγαλύτερης συνεργασίας σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.
Η τηλεφωνική επικοινωνία είναι η πρώτη μεταξύ Biden και Erdogan από τότε που ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

Τι συζήτησαν Kalin – Sullivan

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Erdogan και ο σύβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία τα θέματα που έθιξαν Erdogan – Biden.
O Τούρκος εκπρόσωπος Ibrahim Kalin και ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Jake Sullivan εξέφρασαν την ικανοποίησή τους σχετικά με την απόφαση των δύο πρόεδρο να συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο 2021.
Επίσης προέταξαν τη μεγάλης σημασίας προτεραιότητα, που πρέπει να δοθεί στα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού παρά τις τρέχουσες διαφωνίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης