Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα όρια του ανέκδοτου η χειραγωγούμενη αναβάθμιση της Ελλάδος σε ΒΒ+ από S&P – Η κυβέρνηση ζήτησε από τις ΗΠΑ την αναβάθμιση – Εκδίδεται 5ετές 26/4 ή 3/5 στο 2%

Στα όρια του ανέκδοτου η χειραγωγούμενη αναβάθμιση της Ελλάδος σε ΒΒ+ από S&P – Η κυβέρνηση ζήτησε από τις ΗΠΑ την αναβάθμιση – Εκδίδεται 5ετές 26/4 ή 3/5 στο 2%
Η Ελλάδα σχεδιάζει έκδοση 5ετούς ομολόγου στις 26 Απριλίου 2022 ή 3 Μαίου για να αντλήσει 2,5 δισεκ.
Σχετικά Άρθρα

Πίσω από τις τυμπανοκρουσίες και τους δήθεν ενθουσιασμούς για την πολιτικά υποκινούμενη και χειραγωγούμενη αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor’s στην κλίμακα ΒΒ+ με ουδέτερες προοπτικές κρύβεται μια πικρή αλήθεια…
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
Πρωτίστως η αναβάθμιση της Ελλάδος από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s κινείται στα όρια του ανέκδοτου κυρίως γιατί δεν έχει καμία βαρύτητα θεσμικά άπαξ και είχε προηγηθεί η αναβάθμιση της Ελλάδος από την DBRS επίσης στην κλίμακα ΒΒ high δηλαδή μια κλίμακα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.
Ο καναδικός οίκος DBRS αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ οπότε η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor’s δεν έχει καμία θεσμική βαρύτητα.

Όμως πως αποφάσισε η Standard and Poor’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα όταν προβλέπει επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας από 5% σε 3,4% και επί της ουσίας 1,8% όπως ο αμερικανικός οίκος αναγνωρίζει;
Πως αποφάσισε η Standard and Poor’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα εν μέσω μιας παγκόσμιας αβεβαιότητας που έχει μεταφραστεί σε δραματική επιδείνωση στα ομόλογα με το 10ετές ελληνικό να βρίσκεται στο 3%, το 5ετές στο 2% και το 15ετές στο 3,10%;

Η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor’s είναι πολιτικά χειραγωγούμενη και κατευθυνόμενη – Δεν άξιζε την αναβάθμιση

Οι περισσότεροι που παρακολουθούν την οικονομία αγνοούν την επιδείνωση στο χρέος, τα ελλείμματα αλλά και το γεγονός ότι χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης η Ελλάδα πάλι ύφεση θα εμφάνιζε.
Πρακτικά η ελληνική οικονομία δεν έχει σημειώσει καμία βελτίωση ανταγωνιστικότητας και στηρίζεται στα δανεικά από την Ευρώπη για να συντηρηθεί.
Ο μόνος τομέας που όντως έχει σημειώσει μεγάλη βελτίωση είναι ο τραπεζικός κλάδος καθώς ενίσχυσε τα κεφάλαια και μείωσε σημαντικά τα NPEs τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια....με την βοήθεια του Ηρακλή 1 και 2... με το κράτος να παρέχει εγγυήσεις 22 δισ ευρώ... 

Η αναβάθμιση της Ελλάδος από την Standard and Poor’s στις 22 Απριλίου 2022 ήταν πολιτικά καθοδηγούμενη και χειραγωγούμενη.
Το bankingnews το είχε επισημάνει ότι «Με πολιτική παρέμβαση η ελληνική κυβέρνηση… ζητάει αναβάθμιση από την Standard and Poor’s στις 22 Απριλίου 2022»

https://www.bankingnews.gr/oikonomia/articles/620777/me-politiki-paremvasi-i-elliniki-kyvernisi-zitaei-anavathmisi-apo-tin-standard-and-poor-s-stis-22-apriliou-2022

Τι ακριβώς συνέβη;

Η αναβάθμιση της πληρωμένης και πολιτικά καθοδηγούμενης αναβάθμισης της Ελλάδος ήταν η ανταμοιβή της Ελλάδος στην απόφαση της να ταχθεί κατά της Ρωσίας και να υποστηρίξει τον αμερικανικό παράγοντα στα σχέδια του ειδικά την προώθηση του LNG του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Ελλάδα αποδεχόμενη να ακολουθήσει τις πολιτικές των δημοκρατικών στις ΗΠΑ και του Biden του αμερικανού Προέδρου που πάσχει από άνοια… ανταμείφθηκε με μια αναβάθμιση που είχε ένα στόχο εντυπώσεις…
Πολύ καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι όπως η Moody’s και η Fitch που δεν αναβάθμισαν την Ελλάδα… λόγω της διεθνούς κρίσης, το ίδιο σχεδίαζε και η Standard and Poor’s.
Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε και πέτυχε – μετά από συνομιλίες με αμερικανούς αξιωματούχους – να ξεπεραστεί το εμπόδιο της διεθνούς κρίσης, της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού που βρίσκεται σε υψηλά 10ετιών και της μεγάλης επιδείνωσης στα ομόλογα… να αλλάξει άποψη η κατά τα άλλα ανεξάρτητη Standard and Poor’s… που προφανώς μόνο ανεξάρτητη δεν είναι…
Να σημειωθεί ότι η Standard and Poor’s κάνει πολλές δουλειές με την σημερινή αμερικανική κυβέρνηση και χρησιμοποιήθηκε ως όργανο πίεσης κατά της Ρωσίας…

Η Ελλάδα σχεδιάζει έκδοση 5ετούς ομολόγου στις 26 Απριλίου 2022 ή 3 Μαίου για να αντλήσει 2,5 δισεκ.

Η Ελλάδα μεταξύ άλλων επειδή τα ελλείμματα αυξάνονται και η πίεση στην κοινωνία από το ενεργειακό κόστος επιδεινώνεται… αναζητάει νέα κεφάλαια.
Το ελληνικό δημόσιο θα προχωρήσει σε έκδοση 5ετούς ομολόγου – δύσκολο να εκδώσει 10ετές με επιτόκιο 3% - για να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 2%.
Να σημειωθεί ότι λόγω της στρέβλωσης και χειραγώγησης που προκάλεσε η ΕΚΤ με την ποσοτική χαλάρωση είχαν φθάσει οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων στο 0,54% για να εκτιναχθούν στο 3%... δηλαδή εκεί που έπρεπε να ήταν… εσχάτως αν και δεν αποκλείεται να δούμε και 3,5% επιτόκια στην Ελλάδα.

Λάθος στόχος η επενδυτική βαθμίδα

Η Ελλάδα έχει θέσει ως εθνικό στόχο να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα – investment grade.
Οι έλληνες πολιτικοί επικαλούνται την επενδυτική βαθμίδα παρουσιάζοντας εσκεμμένα ότι είναι η λύση στα προβλήματα μας, προφανώς όλη αυτή η προσέγγιση είναι ουτοπία.
Όμως μπορεί να είναι εθνικός στόχος μια λογιστική αλχημεία όταν η Ελλάδα δεν έχει αξιόπιστο χρέος;
Την ίδια στιγμή η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έχει εκτιναχθεί στο 3% από 0,54% πριν λίγο καιρό και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι αυξήσεις των επιτοκίων…

Η κυβέρνηση στην Ελλάδα, η ΕΚΤ, οι οίκοι αξιολόγησης, οι επενδυτικές τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες, οι επενδυτές, οι κάτοχοι ομολόγων, οι κάτοχοι μετοχών… γενικώς πολλοί… έχουν υποστηρίξει γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ή investment grade.
Για να διευκρινίσουμε.
Ότι βαθμολογείται κάτω από επενδυτική βαθμίδα ονομάζεται junk δηλαδή ομόλογα σκουπίδια.
Τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται ομόλογα σκουπίδια…
Οι οίκοι αξιολόγησης π.χ. Standard and Poor’s, Fitch, DBRS ή Moody’s έχουν κλίμακες βαθμολόγησης στα junk bond ανάλογα το ρίσκο.
Ενώ π.χ. όλα είναι ομόλογα σκουπίδια, άπαξ και δεν είναι επενδυτικής βαθμίδας, με βάση το ρίσκο που εμπεριέχουν… λαμβάνουν μια βαθμολογία.

Η επενδυτική βαθμίδα που θεωρείται οποιαδήποτε βαθμολογία από ΒΒΒ- και υψηλότερα αντικατοπτρίζει
1)Την κανονικότητα των ομολόγων, δεν θεωρούνται σκουπίδια
2)Οι κεντρικές τράπεζες τα αναγνωρίζουν ως αξιόπιστα και συμμετέχουν στο κλασσικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης…

Όταν μια χώρα δεν έχει junk bond δηλαδή ομόλογα σκουπίδια αλλά είναι επενδυτικής βαθμίδας, προσελκύει σοβαρότερους επενδυτές, pension funds π.χ. ασφαλιστικά Ταμεία που λόγω καταστατικού δεν μπορούν να επενδύσουν σε ομόλογα σκουπίδια…
Σε γενικές γραμμές προφανώς είναι καλό τα ομόλογα μιας χώρας να μην είναι ομόλογα σκουπίδια αλλά επενδυτικής βαθμίδας αλλά ίσως όχι πάντα…

Γιατί η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα;

Σίγουρα πολύ περίεργη θέση θα αναλογιστείτε πολλοί.
Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν πληροί και δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις ακόμη και εάν υπάρχει πρόθεση από τους οίκους αξιολόγησης να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.

Εάν λάβουμε υπόψη

1)Ότι η δίκαιη απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου πρέπει να είναι 3,5% με 4% από 0,54% που ήταν εκτρωματικά πριν λίγο καιρό

2)Τα επιτόκια της ΕΚΤ θα αυξηθούν νομοτελειακά, η πρώτη αύξηση θα γίνει στο 4ο τρίμηνο του 2022, Οκτώβριο ή Δεκέμβριο του 2022 ή και νωρίτερα.

3)Η Ελλάδα έχει υψηλότερο και χειρότερο κρατικό χρέος σήμερα από ότι πριν την πανδημία και την ουκρανική κρίση.
Το ελληνικό χρέος στα 386 δισεκ. φιγουράρει μαζί με το χρέος του Σουδάν στις χειρότερες θέσεις.
Η αύξηση ενός μη βιώσιμου χρέους είναι μόνο αρνητική εξέλιξη και τίποτε άλλο. Τέλος.

4)Η Ελλάδα από την εποχή της δημοσιονομικής προσαρμογής προ της πανδημίας, πέρασε στην φάση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού… η Ελλάδα του σήμερα θυμίζει την 10ετία του 1980 όπου ο Παπανδρέου τότε μοίραζε χρήμα δεξιά και αριστερά… καταστρέφοντας την οικονομία.

5)Στο βάθος του ορίζοντα θα ξεσπάσει κρίση, όσο οι κεντρικές τράπεζες αποσύρουν ρευστότητα, υπολογίστε 2 τρισεκ. δολάρια ότι θα αποσυρθούν, οι επιπτώσεις, οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι αναπόφευκτες.

Υπό αυτό το πρίσμα η Ελλάδα σήμερα στην ζώνη του ΒΒ+ βρίσκεται κάτω από τα ραντάρ.
Σκεφθείτε ένα σενάριο, όχι ουτοπικό και σίγουρα δυστοπικό.
Η Ελλάδα να αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα… να γίνει ένα πολιτικό show για λίγο καιρό… και αργότερα να ξεσπάσει μια κρίση όπου η Ελλάδα θα υποβαθμιστεί εκ νέου σε junk bond.
Επειδή αυτό που περιγράφουμε… δεν το αναφέρουμε τυχαία… μπορεί την Ελλάδα να μην την συμφέρει η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει 35 δισεκ. έχει φθάσει στο 90% των δυνητικών αγορών οπότε… δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια.
Η Ελλάδα σε σύνολο 386 δισεκ. χρέους τα 250 δισεκ. είναι χρέος μηχανισμών στήριξης, δεν είναι χρέος που κατέχουν ιδιώτες ή νομικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα.
Η Ελλάδα δεν έχει τόσο ανάγκη την επενδυτική βαθμίδα.
Το αναφέρουμε και για ένα άλλο λόγο.
Όσο η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα, κινείται κάτω από τα ραντάρ… σίγουρα ελέγχεται η οικονομία, την παρακολουθούν οι επενδυτές… αλλά σε επενδυτική βαθμίδα… θα είναι στο μικροσκόπιο των πάντων και στο πρώτο στραβοπάτημα… θα στοχοποιείται η ελληνική οικονομία.

Μια σκληρή προσέγγιση

Ενώ εδώ και καιρό γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα της Ελλάδος να αναβαθμιστεί επενδυτική βαθμίδα αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ακόμη και αυτό συμβεί, στο μέλλον να υποβαθμιστεί εκ νέου η οικονομία.
Οι συνθήκες δεν δικαιολογούν επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα μια χώρα που φιγουράρει μαζί με το Σουδάν στις χειρότερες θέσεις διεθνώς στην σχέση χρέους προς ΑΕΠ…
Η Ελλάδα νομοτελειακά θα αντιμετωπίσει ξανά πρόβλημα χρέους και μια νέα κρίση χρέους, δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Για την ιστορία να αναφερθεί ότι στις μακροπρόθεσμες παραδοχές το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, όπως αξιολογείται στις εκθέσεις βιωσιμότητας DSA.
Επίσης μπορεί η θεωρία να υποστηρίζει ότι όσο το ΑΕΠ αυξάνεται περισσότερο από τα επιτόκια των ομολόγων το χρέος είναι διαχειρίσιμο αλλά η Ελλάδα θα περιέλθει σε μια κατάσταση από το 2023 όπου το πάρτι τις αλόγιστης σπατάλης θα τελειώσει και θα υποχρεωθεί να διατηρεί πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ ετησίως για να συντηρήσει και εξυπηρετήσει το χρέος.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διατηρεί και κεφαλαιακό μαξιλάρι 24,1 δισεκ. για το χρέος και παρ΄ όλα αυτά εμφανίζει μεγάλη μεταβλητότητα.
Μην υπάρχουν αυταπάτες, η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει τους κινδύνους, μπορεί μια νέα τραπεζική κρίση να έχει αδύνατη στο ορατό μέλλον αλλά μια κρίση χρέους είναι πιθανή.
Η αύξηση των επιτοκίων ευνοεί τις τράπεζες καθώς τα επιτόκια των δανείων θα αυξηθούν και μαζί τα έντοκα έσοδα και το περιθώριο κέρδους.
Όμως το κρατικό χρέος δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ στην ρίζα του απλά μεταφέρθηκε το πρόβλημα στο μέλλον… και το μέλλον προσεχώς θα είναι παρόν.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες για τα επιτόκια σε FED και ΕΚΤ

FED

3 και 4 Μαίου 2022
14 και 15 Ιουνίου 2022
26 και 27 Ιουλίου 2022
20 και 21 Σεπτεμβρίου 2022
1 και 2 Νοεμβρίου 2022
13 και 14 Δεκεμβρίου 2022

ΕΚΤ

9 Ιουνίου 2022
21 Ιουλίου 2022
8 Σεπτεμβρίου 2022
27 Οκτωβρίου 2022
15 Δεκεμβρίου 2022

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης