Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφυροκοπούν Donbass, Kharkiv οι Ρώσοι, εκκλήσεις για εκκένωση Μαριούπολης - Μοντέλο Κριμαίας σε Kherson, Zaporizhzhia;

Σφυροκοπούν Donbass, Kharkiv οι Ρώσοι, εκκλήσεις για εκκένωση Μαριούπολης - Μοντέλο Κριμαίας σε Kherson, Zaporizhzhia;
Η Ρωσία απέρριψε πρόταση για εκεχειρία για τις ημέρες του Πάσχα υποστήριξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin να ακυρωθεί η επίθεση αλλά να αποκλειστεί ασφυκτικά το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο θεωρείται ο τελευταίος θύλακας αντίστασης των Ουκρανών στη Μαριούπολη – όπου εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 1.000 άμαχοι πολίτες -, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν με ιδιαίτερη ένταση τόσο τις περιοχές του Kharkiv όσο και του Donbass στην ανατολική Ουκρανία.
Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal ζητούν να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος για την εκκένωση των αμάχων, τη στιγμή που και ο δήμαρχος της Μαριούπολης απευθύνει έκκληση για την πλήρη εκκένωση της πόλης, όπου εκτιμάται ότι παραμένουν περίπου 100.000 πολίτες.
Πέρα από το μέτωπο της Μαριούπολης, η οποία έχει πέσει ήδη στα χέρια των Ρώσων όπως τουλάχιστον υποστηρίζει η Μόσχα αλλά αμφισβητούν οι ΗΠΑ, ο ρωσικός στρατός χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα την ανατολική Ουκρανία σε ένα ευρύ μέτωπο από τις περιοχές του Kharkiv και του Izyum μέχρι νοτιότερα σε Donetsk και Luhansk.
Μάλιστα οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως εξακολουθεί να είναι μερικώς αποκλεισμένο το Kharkiv, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ενώ εντύπωση προκαλεί και η τοποθέτηση του Ουκρανού προέδρου, Volodymyr Zelensky ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να στήσουν το μοντέλο της Κριμαίας (αλλά και του Donetsk και του Luhansk) στις επαρχίες του Kherson και της Zaporizhzhia, όπου με «ψευτοδημοψηφίσματα» θα επιχειρήσουν να κηρύξουν την ανεξαρτησία των δύο αυτών περιοχών.
16_6.jpg
Έκκληση για πλήρη εκκένωση της Μαριούπολης

Με τους τελευταίους Ουκρανούς στρατιώτες να είναι εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal, ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Vadym Boichenko ζήτησε την πλήρη εκκένωση της πόλης.
«Χρειαζόμαστε μόνο ένα πράγμα, την πλήρη εκκένωση του πληθυσμού.
Περίπου 100.000 άνθρωποι παραμένουν στη Μαριούπολη» είπε ο Boichenko.
11_20.JPG
Σφοδροί βομβαρδισμοί και αποκλεισμός στο Kharkiv – Ευρείας κλίμακας συγκρούσεις στο Donbass

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στο Kharkiv οι ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες εξακολουθούν να πολιορκούν μέρος της πόλης, τη στιγμή που αναφέρονται ευρείας κλίμακας συγκρούσεις στο Donbass.
Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο του ουκρανικού στρατού, ρωσικές μονάδες προσπαθούσαν να κινηθούν νοτιότερα προς την πόλη Izyum προκειμένου να περικυκλώσουν ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή του Donbass.
Επιπλέον, αναφέρεται πως οι συγκρούσεις εντείνονται σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας καθώς και ότι ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Donetsk.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως τα ρωσικά στρατεύματα ενέτειναν τις επιθέσεις τους κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου στις περιοχές των Zarechny, Rubezhny, Popasnaya, Novotoshkovsky και Marinka.
Ο ουκρανικός στρατός υποστηρίζει ότι το τελευταίο 24ωρο απέτρεψε 10 επιθέσεις σε Donetsk και Luhansk, ότι κατέρριψε 15 ρωσικά μαχητικά και ότι επέφερε μεγάλες απώλειες στο ρωσικό στράτευμα.

Εκτελούν πολίτες

Μάλιστα οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι στις κατεχόμενες περιοχές οι Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να εμποδίζουν τις μετακινήσεις του ντόπιου πληθυσμού, να λεηλατούν και να επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την ανθρωπιστική κρίση, καταστρέφοντας κρίσιμες υποδομές και αποκλείοντας την παράδοση ανθρωπιστικών αγαθών.
Επιπλέον, κάνουν λόγο για εκτελέσεις πολιτών και εθελοντών.
13_9.jpg
Μοντέλο Κριμαίας σε Kherson, Zaporizhzhia

Η Ρωσία θέλει να πραγματοποιήσει «ψευτοδημοψίσματα» στις επαρχίες Kherson και Zaporizhzhia για την ανεξαρτησία τους από την Ουκρανία, όπως συνέβη με τις επαρχίες Donetsk και Luhansk υποστήριξε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.
Μάλιστα ο Zelensky κάλεσε τους Ουκρανούς πολίτες σε αυτές τις περιοχές να μη δίνουν κανένα στοιχείο και προσωπικό τους δεδομένο, όπως για παράδειγμα οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.
«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή (...).
Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους.
Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία» υποστήριξε ο Zelensky.

Καμία νέα προσάρτηση

Η Ουκρανία κατηγόρησε στις αρχές Μαρτίου πως επιδιώκει να σκηνοθετήσει στη Χερσώνα «δημοψήφισμα» παρόμοιο με αυτό που διοργάνωσε το 2014 στην Κριμαία όταν και προχώρησε στην προσάρτηση της, η οποία χαρακτηρίζεται παράνομη από την Ουκρανία και τη Δύση.
Στην ανατολική Ουκρανία, οι δύο περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών Donetsk και Luhansk έχουν ήδη ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους ως «λαϊκές δημοκρατίες», έπειτα από δημοψηφίσματα που επίσης χαρακτηρίζουν άκυρα, ως μη γενόμενα, το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα.
«Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας.
Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία» είπε ο Zelensky, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ρωσία απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία κατά τη διάρκεια του Πάσχα των Ορθοδόξων, αν και σημείωσε ότι εξακολουθεί να τρέφει ελπίδες για ειρήνευση.
14_6.jpg
Μ. Βρετανία: Τι σημαίνει η απόφαση του Putin να αποκλείσει το εργοστάσιο του Azovstal

Την απόφαση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin να ακυρώσει την επίθεση στο εργοστάσιο Azovstal δίνοντας ωστόσο διαταγή για τον ασφυκτικό αποκλεισμό του, επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας, το οποίο εκτιμά ότι ενδεχομένως αυτό να σημαίνει πως απελευθερώνονται περισσότερες ρωσικές δυνάμεις για την ανατολική Ουκρανία.
«Η απόφαση του Putin να αποκλείσει το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal δείχνει πιθανώς την επιθυμία να περιοριστεί η ουκρανική αντίσταση στη Μαριούπολη και να απελευθερωθούν ρωσικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν αλλού στην ανατολική Ουκρανία.
Μια πλήρης επίθεση από τη Ρωσία στο εργοστάσιο πιθανότατα θα είχε σημαντικές απώλειες για τις ρωσικές δυνάμεις, μειώνοντας περαιτέρω τη συνολική μαχητική τους αποτελεσματικότητα.
Στο ανατολικό Donbass, οι σφοδροί βομβαρδισμοί και οι μάχες συνεχίζονται καθώς η Ρωσία προσπαθεί να προχωρήσει περαιτέρω προς οικισμούς όπως οι Krasnyy Lyman, Buhayikva, Barvinkove, Lyman και Popasna, όπως προβλέπει το σχέδιο τους.
Παρά τη νέα εστίαση της Ρωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να υποφέρουν από τις απώλειες που υπέστησαν στις προηγούμενες συγκρούσεις.
Στο πλαίσιο της προσπάθεια τους να ανασυνθέσουν τις εξαντλημένες δυνάμεις τους, έχουν καταφύγει στη μεταφορά μη λειτουργικού εξοπλισμού πίσω στη Ρωσία για επισκευή» αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας.

BBC: Τραυματισμένοι, νεκροί και άμαχοι εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal

Άμαχοι πολίτες και τραυματισμένοι στρατιώτες Ουκρανοί είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε πτώματα και σε κατεστραμμένα κτήρια στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, το οποίο τελεί υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ρωσικών στρατευμάτων.
Το BBC επικαλείται τις μαρτυρίες ενός εκ των Ουκρανών υπερασπιστών του εργοστασίου, του Svyatoslav Palamar από το Τάγμα του Αζόφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι Ρώσοι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς.
«Λέω πως όσο είμαστε εδώ, η Μαριούπολη παραμένει υπό τον έλεγχο των Ουκρανών» αναφέρει ο Palamar, ο οποίος ξεκαθαρίζει πως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται οι Ουκρανοί να καταθέσουν και να παραδώσουν τα όπλα τους.
«Όλα τα κτίρια στο Azovstal έχουν πρακτικά καταστραφεί.
Ρίχνουν βόμβες, βόμβες που καταστρέφουν αποθήκες και προκαλούν τεράστιες καταστροφές.
Έχουμε τραυματίες και νεκρούς μέσα στις αποθήκες.
Μερικοί άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν» υποστηρίζει ο Palamar, από το ακροδεξιό, νέο-ναζιστικό Τάγμα του Αζόφ που ενσωματώθηκε στη δύναμη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Άμαχοι

Όπως λέει, οι άμαχοι βρίσκονταν σε άλλες τοποθεσίες μακριά από τους μαχητές.
«Βρίσκονται σε υπόγεια όπου στο καθένα έχουν βρει καταφύγιο 80-100 άτομα, αλλά δεν είναι σαφές πόσοι είναι συνολικά οι άμαχοι, καθώς ορισμένα κτίρια είχαν καταστραφεί και οι μαχητές δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά λόγω των βομβαρδισμών», επισημαίνει ο Ουκρανός, τονίζοντας ότι οι είσοδοι σε ορισμένες από τις αποθήκες έχουν «μπλοκαριστεί» από βαριές πλάκες από σκυρόδεμα που μόνο βαριά μηχανήματα μπορούν να μετακινήσουν.
«Διατηρούμε επαφή με τους πολίτες που μένουν σε μέρη που μπορούμε να φτάσουμε.
Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μικρά παιδιά εκεί μόλις τριών μηνών», λέει ο Palamar, τονίζοντας ότι «βαριές βόμβες πέφτουν στο Azovstal» και ότι «πολλοί άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια».
«Το Azovstal βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς.
Βγάζουμε κόσμο από τα ερείπια» επισημαίνει ο Ουκρανός, απευθύνοντας έκκληση για ασφαλή διέλευση των αμάχων από το εργοστάσιο.

Εκκένωση

Μάλιστα ζητά από μια τρίτη χώρα ή έναν διεθνή οργανισμό να ενεργήσει ως εγγυητής για την ασφάλεια των αμάχων.
«Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη περάσει πολλά, μέσα από εγκλήματα πολέμου.
Δεν εμπιστεύονται τους Ρώσους και είναι φοβισμένοι» τονίζει ο Palamar, επισημαίνοντας ότι οι ηλικιωμένοι χρειάζονται φάρμακα καθώς και ότι υπάρχουν περίπου 500 σοβαρά τραυματισμένοι στρατιώτες.
15_6.jpg
Παγκόσμια Τράπεζα: Στα 60 δισ δολάρια το κόστος των καταστροφών στις υποδομές της Ουκρανίας

Στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα το κόστος των καταστροφών στις υποδομές της Ουκρανίας λόγω της ρώσικης εισβολής.
Σε δηλώσεις του ο David Malpass, πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτίμησε ότι το κόστος αυτό θα αυξηθεί περαιτέρω όσο ο πόλεμος συνεχίζεται ενώ σημείωσε πως στις εκτιμήσεις αυτές για το κόστος του πολέμου, δεν συμπεριλαμβάνεται το αυξανόμενο οικονομικό κόστος του πολέμου.
«Ο πόλεμος είναι ακόμα σε εξέλιξη, συνεπώς τα κόστη αυξάνονται» είπε ο Malpass.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια ομιλίας του στους επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για να διατηρήσει όρθια την οικονομία της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης