Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Coface βλέπει υψηλό το προφίλ του ρίσκου για την Ελλάδα

H Coface βλέπει υψηλό το προφίλ του ρίσκου για την Ελλάδα
Το σταυρόλεξο για την κυβέρνηση δείχνει προσώρας να είναι δυσεπίλυτο...
Σχετικά Άρθρα
Το υψηλό δημόσιο χρέος, το κακής ποιότητας τραπεζικό χαρτοφυλάκιο, η έντονη γραφειοκρατία, το δυσκίνητο δικαστικό σύστημα, η μικρή διασπορά κλάδων στην βιομηχανία, η υπέρμετρη εξάρτηση από τον τουρισμό, η χαμηλή δυναμική σε ΑΠΕ και ισχυρή εξάρτηση από εισαγόμενους υδρογονάθρακες αυξάνουν τον κίνδυνο για την ελληνική οικονομία, την ίδια στιγμή που η χώρα βάλλεται από την ενεργειακή κρίση, τις επιπτώσεις στις αγορές εμπορευμάτων και το τέρας του πληθωρισμού.
Το σταυρόλεξο για την κυβέρνηση δείχνει προσώρας να είναι δυσεπίλυτο.
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιήθηκαν, δυσχεραίνοντας εν μέσω πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας το ήδη δύσκολο περιβάλλον στην οικονομία.

Μεγάλη η εξάρτηση της Ελλάδας από του εισαγόμενους υδρογονάθρακες

Πριν από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ήταν σίγουρη για το 2022 και το 2023, ωστόσο μετά τον ξέσπασμα του πολέμου η Coface αναθεωρεί, κατεβάζοντας τον πήχυ της ανάπτυξης του ΑΕΠ. Τονίζει πως, αν και η άμεση εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι σχετικά χαμηλή, μόλις 7% του πρωτογενούς ενεργειακού μείγματος, η συνολική εξάρτησή της χώρας από τους υδρογονάνθρακες είναι 51% στο πετρέλαιο, και 21% στο φυσικό αέριο, άρα και σημαντική.

Αναπόφευκτα τα υψηλότερα επίπεδα τιμών ενέργειας

Ως εκ τούτου, η ελληνική οικονομία θα βιώσει την επίδραση των υψηλότερων τιμών της ενέργειας. Έντονες θα είναι οι πιέσεις προς τις επιχειρήσεις ως προς το κόστος λειτουργίας, τα περιθώρια κέρδους τα οποία θα μικρύνουν ενώ θα υπάρξει μεγαλύτερη αβεβαιότητα η οποία θα επηρεάσει αρνητικά τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ωστόσο η αναπτυξιακή δυναμική που κυοφορήθηκε το 2021 θα συνεχίσει να δίνει τόνο στην ρυθμό ανάπτυξης επηρεάζοντας θετικά την οικονομία, αναφέρει η Coface.

Ο μηχανισμός μπαίνει μπρος

Βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάκαμψης θα είναι ο μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, μεγάλο μερίδιο του οποίου θα κατευθυνθεί προς την Ελλάδα (δάνεια, επιχορηγήσεις). Το μερίδιο αυτό, το υπολογίζει η Coface στο 18% του ΑΕΠ του 2019,ως εκ τούτου οι ιδιωτικές επενδύσεις θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες δύσκολα θα δώσουν νέα δάνεια αφού το 20% των συνολικών δανείων τους εξακολουθεί να είναι μη εξυπηρετούμενα.

Οι μισθοί δεν επαρκούν για να τονωθεί η κατανάλωση

Η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται, με την ανεργία κάτω από το όριο του 12%, ωστόσο η αύξηση των μισθών παραμένει ανεπαρκής. Με τον πληθωρισμό να κατακλύζει την αγοραστική δύναμη, οι προοπτικές για ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης (70% του ΑΕΠ) είναι μέτριες, παρά τα δημοσιονομικά μέτρα. Η επιστροφή της δυναμικής ανάπτυξης το 2023 εξαρτάται από την έκβαση του πολέμου.
Στα καλά της υπόθεσης: Οι επιδόσεις του τουριστικού τομέα θα βελτιώνονται, παράλληλα και ο κλάδος των ναυτιλιακών μεταφορών θα συνεχίσει να επωφελείται από την υπερβάλλουσα παγκόσμια ζήτηση στην αγορά μεταφορών και των logistics.

Αγκάθια που δεν ξεριζώνονται

Η καθυστέρηση της εξυγίανσης των δημοσιονομικών η οποία μεγαλώνει ακόμα περισσότερο λόγω της ενεργειακής κρίσης επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο το βάρος του χρέους στην χώρα. Η Ελλάδα παραμένει η πιο χρεωμένο κράτος στην Ευρώπη με το μεγαλύτερο μέρος αυτού του χρέους να βρίσκεται σε χέρια πιστωτών που εμπιστεύτηκαν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή η χώρα βασίζει εν πολλοίς την ανάπτυξη της στον τουρισμό, χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές για να καλύψουν τις τρύπες στο ισοζύγιο.

Και στο βάθος το Αιγαίο

Στα γεωπολιτικά αναφέρει η Coface, η μεγάλη πρόκληση θα είναι η αποφυγή μιας σύγκρουσης με την Τουρκία, ενώ παράλληλα η Ελλάδα θα έχει να διαχειριστεί τις μεταναστευτικές ροές, ταυτόχρονα και τα συμφέροντας πάνω στην ενέργεια και τα αποθέματα υδρογοναθράκων στο Αιγαίο.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης