Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό κατάρρευση η οικονομία της Ουκρανίας: Βοήθεια από G7, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα για να μη χρεοκοπήσει

tags :
Υπό κατάρρευση η οικονομία της Ουκρανίας: Βοήθεια από G7, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα για να μη χρεοκοπήσει
Στήριξη 50 δισ. δολ. ζητά από την G7, πρόγραμμα ενίσχυσης από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα για να διατηρήσει το αξιόχρεο
Σχετικά Άρθρα

Στήριξη ύψους 50 δισ. δολ. ζητά από την G7 ενώ ταυτόχρονα, εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ομολόγων με κουπόνι 0% για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του προϋπολογισμού που υπολογίζεται ότι θα εκτοξευθεί τους επόμενους έξι μήνες, έλλειμμα τα οποίο συνδέεται με τον πόλεμο σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του ουκρανού προέδρου, Oleh Ustenko, όπως μεταδίδει το Reuters την Κυριακή 17 Απριλίου 2022.

Την ίδια ώρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας Kyrylo Shevchenko και ο αναπληρωτής Serhiy Nikolaychuk θα ταξιδέψουν στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο ης Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δήλωσε η εκπρόσωπος της τράπεζας Halyna Kalachiva.
Θα συνοδεύονται από τον πρωθυπουργό Denys Shmyhal και τον υπουργό Οικονομικών Serhiy Marchenko.
Οι συναντήσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Νέος λογαριασμός

Το ΔΝΤ έχει δημιουργήσει έναν νέο λογαριασμό που έχει σχεδιαστεί ώστενα παρέχει στα κράτη-δότες έναν ασφαλή τρόπο παροχής υποστήριξης στην οικονομία της Ουκρανίας.
Ο Καναδάς στον πρόσφατο προϋπολογισμό του κατεύθυνε ποσό ύψους 795 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ να εκταμιευθεί μέσω του λογαριασμού και θα είναι διαθέσιμο για άλλα μέλη του ΔΝΤ ή διακυβερνητικές οντότητες που επιθυμούν να το χρησιμοποιήσουν ως μέσο παροχής βοήθειας, δήλωσε το ΔΝΤ σε σχετική του ανακοίνωση.

Εξυπηρέτηση του χρέους

Ο υπουργός οικονομικών της Ουκρανίας δεσμεύεται ότι το Κίεβο θα εξυπηρετήσει το εξωτερικό χρέος
Πάνω από το 80% του χρέους που πρέπει να αποπληρώσει η Ουκρανία φέτος είναι εγχώριο, «το οποίο μπορούμε εύκολα να καλύψουμε» ή να αναχρηματοδοτήσουμε, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Σέρχι Μαρτσένκο σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Διάρθρωση του χρέους
Είπε ότι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής για το εξωτερικό χρέος είναι «αρκετά μέτριο και απλό», με κορύφωση τον Σεπτέμβριο, όταν το Κίεβο πρόκειται να πληρώσει τόκους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα του ευρώ.

Χρηματοδότηση

Ο υπουργός είπε ότι η Ουκρανία μείωσε τις δαπάνες κατά 180 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (6 δισεκατομμύρια δολάρια) και χρειάζεται 5 έως 7 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της όσο ο πόλεμος συνεχίζεται.
Η ουκρανική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί μεταξύ 30% και 50%, αλλά είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε μια ακριβή εκτίμηση, είπε ο Marchenko.
Η οικονομία της Ουκρανίας θα υποχωρήσει 45% το 2022, προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης