Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός στο Ην. Βασίλειο - Στο 7% τον Μάρτιο του 2022

Σε υψηλό 30 ετών ο πληθωρισμός στο Ην. Βασίλειο - Στο 7% τον Μάρτιο του 2022
Η κατά 7% αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτών είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 1992
Σχετικά Άρθρα

Υψηλό 30 ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2022, οπότε και διαμορφώθηκε στο 7% σε ετήσια βάση.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,1% σε μηνιαία βάση, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις για αύξηση κατά 7%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, που προέβλεπε ετήσια αύξηση κατά 6,7%.
Η κατά 7% αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 1992.
Η Bank of England αύξησε τα επιτόκια για τρίτη διαδοχική φορά, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού να αυξηθεί από το ιστορικό χαμηλό του 0,1% στο 0,75%, σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τον πληθωρισμό χωρίς να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη.
Ο Boris Glass από την S&P Global Ratings, δήλωσε ότι οι βρετανικοί ρυθμοί πληθωρισμού είναι πιθανό να αυξηθούν και να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ καθ' όλη τη διάρκεια του 2022.
«Η αύξηση του ανώτατου ορίου στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών θα προσθέσει περίπου μία επιπλέον μονάδα μέχρι το τέλος αυτού του μήνα. Η άνοδος του πληθωρισμού θα πλήξει σκληρά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, ειδικά εκείνους με χαμηλότερα εισοδήματα που έχουν πλέον εξαντλήσει τις αποταμιεύσεις από την πανδημία» επισημαίνει ο Glass.
Ακόμα όμως κι αν και όταν ο πληθωρισμός πέσει, παραμείνει πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για μεγάλο μέρος και του 2023, προβλέπει ο Glass. Ο ίδιος εκτίμησε ότι εάν τα ανώτατα όρια των τιμών της ενέργειας αυξηθούν περαιτέρω τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός θα μειωθεί πιο αργά και θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.
«Η Bank of England ανησυχεί για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό. Ενώ επί του παρόντος τα υψηλά ποσοστά οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις παγκόσμιες τιμές της ενέργειας, το γεγονός ότι τα εγχώρια είδη συγκεντρώνουν δυναμική δικαιολογεί όλο και περισσότερο αυτή την ανησυχία», πρόσθεσε ο Glass.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης