Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Έκρηξη» πληθωρισμού στο 8,5% τον Μάρτιο 2022, υψηλά 41 ετών - Πίεση στη Fed για αύξηση επιτοκίων

ΗΠΑ: «Έκρηξη» πληθωρισμού στο 8,5% τον Μάρτιο 2022, υψηλά 41 ετών - Πίεση στη Fed για αύξηση επιτοκίων
Τα επιτόκια από την FED θα αυξηθούν 0,50% ή 0,75% τον Μάιο 2022, εκτιμά η JP Morgan
Σχετικά Άρθρα

Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1981 εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, στο 8,5%, με την πίεση στη Fed για αύξηση των επιτοκίων να κλιμακώνεται.
Το πλήγμα στο διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών είναι ισχυρό, με πρόσφατη δημοσκόπηση του NBC να καταγράφει ότι το 62% δεν είναι σε θέση να ανταποκιθεί στην έκρηξη του κόστους διαβίωσης.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 8,5%, κοντά στις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τον Φεβρουάριο, ο δείκτης είχε ανέλθει στο 7,9%.
Σε μηναία βάση, ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 1,2%, εντός των εκτιμήσεων.
Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τρόφιμα και ενέργεια, ανήλθε στο 6,5% σε ετήσια βάση.
usa1_10.jpg


usa2_3.jpg


usa3.png
Τι υποστηρίζει η Deutsche bank;

Αν και είδαμε κάποιες επιπτώσεις στα στοιχεία του Φεβρουαρίου για τον πληθωρισμό από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο μέρος του άμεσου πληθωριστικού αντίκτυπου θα πρέπει να γίνει αισθητό στα στοιχεία του Μαρτίου, με τις τιμές του φυσικού αερίου να αυξάνονται σχεδόν κατά 20% από τον Φεβρουάριο.
Σε αυτό το σενάριο βλέπουμε πληθωρισμό τον Μάρτιο του 2022 στο 8,6% αναφέρει η Deutsche bank.

Όσον αφορά τις τιμές των οχημάτων, αναμένουμε ότι οι τιμές των νέων αυτοκινήτων θα σημειώσουν σχετικά μέτρια κέρδη, +0,4%, τον Μάρτιο, δεδομένης της πιθανότητας για ορισμένες διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Ωστόσο, οι τιμές των μεταχειρισμένων θα πρέπει να παρουσιάσουν σημαντική πτώση, -0,8%.

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πρόσφατη αναζωπύρωση του Covid στην Κίνα, θα υπάρξει επίδραση στην αγορά αυτοκινήτου.
Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, οι τιμές χονδρικής μεταχειρισμένων έχουν μειωθεί κατά 5,4% τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, επομένως αναμένουμε περαιτέρω πτώση των τιμών τους επόμενους δύο μήνες.
Κατά την Deutsche bank τον Μάρτιο του 2022 θα πρέπει να κορυφωθεί ο πληθωρισμός σε ένα βασικό σενάριο και να ξεκινήσει μια αργή αποκλιμάκωση τους επόμενους μήνες.

Διαφωνεί η J P Morgan

Δεν συμφωνούν όλοι, και ο οικονομολόγος της JPM Michael Feroli γράφει ότι "οι πραγματικές καταναλωτικές δαπάνες πρόκειται να αυξηθούν το 2023 παρά τους βραχυπρόθεσμους πληθωριστικούς ανέμους στη ζήτηση αλλά και κόντρα στην αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται...να κατηγορήσει τον PutInflation για τον υψηλό πληθωρισμό 

Ο Λευκός Οίκος προετοιμάζεται για «εξαιρετικά αυξημένα» νούμερα πληθωρισμού που θα αντικατοπτρίζονται στα στοιχεία που θα δημοσιευθούν στις 12 Απριλίου 2022 από το Υπουργείο Εργασίας, τα οποία φυσικά θα στοχοποιήσουν τον PutInflation, και το πολύ υψηλότερο ενεργειακό κόστος που προέρχεται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (αλλά σε καμία περίπτωση ειρωνικά… δεν πειράζει η απελευθέρωση πάνω από 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από το στρατηγικό μεσοπρόθεσμο αποθεματικό των ΗΠΑ από τον Biden).
«Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός του Μαρτίου θα είναι εξαιρετικά αυξημένος λόγω των αυξήσεων των τιμών λόγω του Putin», ανέφεραν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αγνοώντας ξεκάθαρα ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 7,8% τον Φεβρουάριο, όταν οι μόνες αυξήσεις τιμών είχαν ως αιτία τον Biden.

J P Morgan: Τα επιτόκια από την FED θα αυξηθούν 0,50% ή 0,75% τον Μάιο 2022

Σύμφωνα με την J P Morgan εάν ο πληθωρισμός τον Μάρτιο είναι αρνητική έκπληξη θα πρέπει να μας δώσει με σαφήνεια σχετικά με τη συμπεριφορά της Fed όπου οι επενδυτές ανησυχούν για
1)μια έκτακτη συνεδρίαση για αύξηση των επιτοκίων
2)μια αύξηση μεγαλύτερη αύξηση από 50 μονάδες βάσης δηλαδή 75 μονάδες βάσης ή 0,75%.
Πάντως η J P Morgan υποστηρίζει ότι η FED είναι απίθανο να εκπλήξει την αγορά και να διακινδυνεύσει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, όπως ένα κραχ στην Wall Street.
n1.jpg

n2.jpg

n3.jpg
n4_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης