Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Κίνδυνος για ενεργειακό δελτίο στην ΕΕ - Πλεονέκτημα για την Ελλάδα η πρόσβαση στο LNG

Moody's: Κίνδυνος για ενεργειακό δελτίο στην ΕΕ - Πλεονέκτημα για την Ελλάδα η πρόσβαση στο LNG
Σε μεγαλύτερη ετοιμότητα βρίσκονται Ελλάδα και Ιταλία, λόγω της πρόσβασης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)
Σχετικά Άρθρα
Σε μεγαλύτερη ετοιμότητα βρίσκονται Ελλάδα και Ιταλία, λόγω της πρόσβασης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), παρά την υψηλή τους εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, σημειώνει ο οίκος Moody's, σε ανάλυσή του για πιστωτικά προφίλ των χωρών σε σχέση με ενδεχόμενη διακοπή της ροής προς τις «μη φιλικές χώρες».
Οι ρωσικές απειλές για διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού σε «μη φιλικές» χώρες και συνεχείς εκκλήσεις για περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία,αυξάνει τον κίνδυνο μιας απότομης και ξαφνικής περικοπής στις παραδόσεις ενέργειας στην Ευρώπη, αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Έρχεται ενεργειακό δελτίο;

Όπως εξηγούν οι αναλυτές, αυτό με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω απότομων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη, καθώς και για ενεργειακό δελτίο στις χώρες που είναι
εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, ιδίως φυσικού αερίου, όπως η Σλοβακία (σταθερό Α2), Ουγγαρία (σταθερός Baa2), Τσεχική Δημοκρατία (σταθερός Aa3), Γερμανία (σταθερός Aaa), Ιταλία (Baa3 σταθερό) και Αυστρία (Aa1 stable).
Αν και οι άμεσες επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες θα μετριάζονταν από την πρόσφατη λήξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης στα περισσότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ενεργειακό δελτίο και η επακόλουθη μείωση ή παύση της ενεργοβόρας βιομηχανικής παραγωγής δεν μπορεί να αποκλειστεί για τις πιο εκτεθειμένες χώρες.
Μια τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε με ύφεση την ευρωπαϊκή οικονομία το 2022.

moodys1_3.JPG

Αυξάνονται οι κίνδυνοι

Ενώ η Moody's εκτιμά ότι η Ευρώπη είναι ανθεκτική στην ύφεση που πυροδοτήθηκε από την προσωρινή διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού της Ρωσίας, μία απότομη και μόνιμη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου
κινδυνεύει να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ευρωστία και έμμεσα τη δημοσιονομική ισχύ των κυρίαρχων κρατών που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό αέριο.
Περαιτέρω απότομες αυξήσεις της ενέργειας και του πληθωρισμού, θα οδηγούσαν επίσης σε αύξηση των κοινωνικών κινδύνων για ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη.

moodys2_2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης