Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο πόλεμος αυξάνει το ρίσκο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Η Moody's και η αποχώρηση της SocGen από τη Ρωσία

Ο πόλεμος αυξάνει το ρίσκο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες - Η Moody's και η αποχώρηση της SocGen από τη Ρωσία
O πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει το ρίσκο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
O πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει το ρίσκο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, με τον οίκο αξιολόγησης Moody's να προειδοποιεί για ενίσχυση των καθοδικών κινδύνων και τη μετοχή της Societe Generale να κλυδωνίζεται, μετά την απόφασή της να αποχωρήσει από τη Ρωσία, η οποία αναμένεται να προκαλέσει ζημιές 3 δισ. ευρώ στη γαλλική τράπεζα.
«Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται και σέρνει την παγκόσμια οικονομία, ο αντίκτυπος στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου αυξάνεται», σύμφωνα με την Moody's Investors Service.
«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλεί σοκ στις τιμές των εμπορευμάτων και στην προσφορά που θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια και βραδύτερη ανάπτυξη, αυξάνοντας τους κινδύνους για τις τράπεζες και άλλα μέρη του χρηματοπιστωτικού τομέα», ανέφερε σε έκθεσή της η Moody's.
Αυτή η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση «έχει διευρυνόμενες επιπτώσεις για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο», σημείωσε.

Αυξημένοι κίνδυνοι για τις τράπεζες

Συγκεκριμένα, η έκθεση ανέφερε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετωπίζει αυξημένους κινδύνους από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, τη διακοπή των εργασιών από την αναστολή της αλυσίδας εφοδιασμού, τη σύσφιξη της ρευστότητας και την αστάθεια της αγοράς, καθώς και κινδύνους ασφάλειας και λειτουργίας.
Ήδη, η σύγκρουση επιβαρύνει τις προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης.
Η Moody's δήλωσε ότι αναμένει τώρα ότι η αύξηση του ΑΕΠ για την G20 θα επιβραδυνθεί στο 3,6%, από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 4,3%.
Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί περαιτέρω το 2023 στο 3%.
Οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι επίσης αυξημένοι, με την αυξημένη απειλή της ύφεσης.
«Οι τράπεζες που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο της σύγκρουσης είναι πιο εκτεθειμένες», ανέφερε η έκθεση.
Αυτό περιλαμβάνει τράπεζες στην περιοχή της Βαλτικής και στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, οι οποίες έχουν τους στενότερους γεωγραφικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία.
«Είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε δευτερογενείς επιπτώσεις από τη στρατιωτική σύγκρουση και έχουν περιορισμένα αποθέματα ασφαλείας για να απορροφήσουν τον αντίκτυπο εάν παραταθεί», ανέφερε η έκθεση.

Σταθερές προοπτικές για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

«Στην Ευρώπη, οι περισσότεροι τραπεζικοί κλάδοι θα αντιμετωπίσουν επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος τους επόμενους 12-18 μήνες και μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε σύγκριση με τις προηγούμενες προσδοκίες της Moody's», ανέφερε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
«Η κρίση Ρωσίας - Ουκρανίας μειώνει την οικονομική ανάπτυξη, αυξάνει τον πληθωρισμό και εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους.
Ωστόσο, οι προοπτικές για τα δέκα τραπεζικά συστήματα στην Ευρώπη (Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο), παραμένουν σταθερές, αντανακλώντας την άποψή μας ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις», όπως τονίζουν οι αναλυτές.

Αποχωρεί από τη Ρωσία η Societe Generale - Πουλάει τη συμμετοχή της στη Rosbank

Την αποχώρηση της από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης της Rosbank, ανακοίνωσε η Societe Generale, με τη ζημιά να εκτιμάται στα 3 δισ. ευρώ περίπου. 
Ειδικότερα, η γαλλική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα εκχωρήσει ολόκληρο το μερίδιο της Rosbank και της ρωσικής ασφαλιστικής θυγατρικής στην Interros Group, που είναι εκ των προηγουμένων μετόχων της Rosbank.
Η SocGen τόνισε πως η πώληση θα οδηγούσε σε διαγραφή 2 δισ. ευρώ από την καθαρή λογιστική αξία των δραστηριοτήτων που εκποιήθηκαν, και σε έκτακτο μη ταμειακό ποσό 1,1 δισ. ευρώ.
Η επίπτωση της πώλησης της Rosbank και των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων στον κεφαλαιακό δείκτη της τράπεζας, αναμένεται να διαμορφωθεί στις 20 μονάδες βάσης, αν και η γαλλική τράπεζα τόνισε πως θα παραμείνει αρκετά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις της.
Προηγουμένως η Societe Generale δήλωσε πως η έκθεσή της στη Ρωσία διαμορφωνόταν στο 1,7% της συνολικής έκθεσης του ομίλου στο τέλος του προηγουμένου έτους, με τις δραστηριότητες στη Ρωσία να αποκομίζουν το 2,7% των καθαρών κερδών του 2021. Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης αποτελείται από την έκθεση των 15,4 δισ. ευρώ στη Rosbank.
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες, καθώς υπόκειται στην έγκριση των ρυθμιστικών και αντιμονοπωλιακών αρχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης