Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Άμυνα κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας με το συνάλλαγμα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Ρωσία: Άμυνα κατά της επιλεκτικής χρεοκοπίας με το συνάλλαγμα από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου

Αυξάνει το κρατικό αποθεματικό της ταμείο κατά 273,4 δισεκατομμύρια ρούβλια (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για να «διασφαλίσει τη σταθερότητα της οικονομίας έναντι των εξωτερικών κυρώσεων»

Σχετικά Άρθρα
Αμυνα κατά του οικονομικού στραγγαλισμού μέσω των κυρώσεων και της επιχείρησης να κηρύξει επιλεκτική χρεοκοπία επιχειρεί η Ρωσία και αυξάνει το κρατικό αποθεματικό της ταμείο κατά 273,4 δισεκατομμύρια ρούβλια (3,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για να «διασφαλίσει τη σταθερότητα της οικονομίας έναντι των εξωτερικών κυρώσεων», ανέφερε το Κρεμλίνο σε διάταγμα, σύμφωνα το πρακτορείο TASS την Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Τα έσοδα από φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει κυρίως την αύξηση μέσω «πρόσθετων εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που θα λάβει το πρώτο τρίμηνο του 2022", ανέφερε, επικαλούμενη νομικές τροποποιήσεις που εγκρίθηκαν στις αρχές Μαρτίου από τον πρόεδρο Vladimir Putin αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής.

 

Η σημασία των συναλλαγματικών αποθεμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της Ρωσίας η σταθεροποίηση του νομίσματος και η παροχή ρευστότητας είναι κρίσιμα ζητήματα καθότι δίνουν τη δυνατότητα σε περιπτώσεις κρίσεων να διατηρήσουν οι πολίτες και οι επενδυτές την εμπιστοσύνη τους στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Η Κεντρική Τράπεζα πουλάει, για παράδειγμα, τα αποθέματά της σε δολάρια και αγοράζει ρούβλια όταν επιθυμεί να ανατιμήσει το εθνικό νόμισμα.
Το συνάλλαγμα σε σκληρά ξένα νομίσματα διασφαλίζει επίσης τη δυνατότητα της χώρας να εξυπηρετεί πληρωμές για εισαγωγές αλλά και αποπληρωμές χρεών που δεν έχουν εκδοθεί σε ξένο νόμισμα.
Heavy Sanctions Against Russia Could Usher In A Wider Economic War –  Analysis – Eurasia Review
Η παγίδα της Δύσης  

Χώρες όπως η Κίνα με 3,4 τρισ. αποθέματα και άλλες όπως η Ινδία και η Σαουδική Αραβία παρατηρούν με ιδιαίτερη ανησυχία τον νομισματικό πόλεμο της Δύσης, αφού και αυτές έχουν μεγάλο μέρος του πλούτου τους σε δολάρια.
Διερωτάται εύλογα κανείς αν είναι ηθικό εκ μέρους της Δύσης να στερεί το δικαίωμα από χώρες του κόσμου να χρησιμοποιούν αυτό το εργαλείο χωρίς καμία μάλιστα διαβούλευση, αλλά και κυρίως δίχως δυνατότητα ανταπόδοσης, καθότι τα συναλλαγματικά αποθέματα των πλούσιων χωρών είναι κατά κανόνα πιο μικρά λόγω των μεγάλων εμπορικών ελλειμμάτων.

Ανεξάρτητο σύστημα συναλλαγών

Η Ρωσία κάλεσε τις χώρες της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) να επεκτείνουν τη χρήση των εθνικών νομισμάτων τους και να προχωρήσουν στην ενοποίηση των συστημάτων πληρωμών, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας το Σάββατο 9 Απριλίου 2022, σύμφωνα με το Reuters.
Chart: Who Holds Russia's Central Bank Reserves? | Statista
Η θηλιά των κυρώσεων

Οι κυρώσεις έχουν αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και από σχεδόν το ήμισυ των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα, τα οποία ανέρχονταν σε 606,5 δισ. δολάρια στις αρχές Απριλίου.
Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε σε υπουργική συνάντηση με τις χώρες της BRICS, ότι η παγκόσμια οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω των κυρώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
Οι νέες κυρώσεις καταστρέφουν επίσης τα θεμέλια του υφιστάμενου διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος που βασίζεται στο δολάριο ΗΠΑ, δήλωσε ο Siluanov.

Ανάληψη δράσης

«Αυτό μας ωθεί στην ανάγκη να επιταχύνουμε τις εργασίες στους ακόλουθους τομείς: τη χρήση εθνικών νομισμάτων για εξαγωγές-εισαγωγές, την ενοποίηση των συστημάτων πληρωμών και καρτών, το δικό μας σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης των χωρών της BRICS», δήλωσε ο Siluanov.
Russia First External Default: Russia's first default in a century looks  all but inevitable now - The Economic Times
Συνεργασία για τη σταθεροποίηση

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι υπουργοί των BRICS επιβεβαίωσαν τη σημασία της συνεργασίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης.
«Η τρέχουσα κρίση είναι ανθρωπογενής και οι χώρες της ομάδας BRICS διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μετριάσουν τις συνέπειές της για τις οικονομίες τους και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της», δήλωσε ο Siluanov.

Η συμφωνία με την Κίνα

Την ίδια ώρα Ρωσία και Κίνα συμφώνησαν για συναλλαγές σε γιουάν παρακάμπτοντας τελείως το δολάριο.
Η συμφωνία έχει προκαλέσει σοκ στον Λευκό Οίκο που μάλλον προετοιμάζεται για κυρώσεις στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022
Ταυτόχρονα, η ρωσική κυβέρνηση συμβουλεύει και προτρέπει τους πολίτες της χώρας να ανοίξουν τραπεζικές καταθέσεις σε γιουάν καθώς η Ταϊβάν θα απογειώσει σύντομα το νέο «αποθεματικό νόμισμα» όπως αναφέρουν.

bne IntelliNews - Russia's reserves ended 2021 at an all-time high of  $630.5bn
Ανακατατάξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η αποκοπή εξάρτησης από τις αγορές φαντάζει πλέον ως προϋπόθεση επιτυχίας για κάθε πιθανή σύρραξη μιας ανερχόμενης δύναμης με τη Δύση με σημασία όχι μικρότερη από αυτή της πυρηνικής ασπίδας που μονοπώλησε τις προηγούμενες δεκαετίες.
Το ράγισμα της ψευδαίσθησης ασφαλείας που ένιωθαν ως τώρα οι γίγαντες κυρίως της Ευρασίας φαίνεται να οδηγεί σε ανακατατάξεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος μεγαλύτερης σημασίας από τις γεωπολιτικές εξελίξεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης