Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντέχει η ρωσική οικονομία, οι δυτικές κυρώσεις θα έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως σε έξι μήνες - Ράλι για το ρούβλι

Αντέχει η ρωσική οικονομία, οι δυτικές κυρώσεις θα έχουν αντιμετωπιστεί πλήρως σε έξι μήνες - Ράλι για το ρούβλι
Το ρωσικό νόμισμα εκτινάχθηκε εκεί που βρισκόταν πριν ο Putin εισβάλει στην Ουκρανία, επεκτείνοντας το πρόσφατο ράλι του σε 74,2625 ρούβλια ανά δολάριο
Σχετικά Άρθρα

Η οικονομία μας θα χρειαστεί έξι μήνες για να προσαρμοστεί στις δυτικές κυρώσεις, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Michaíl Μishustin στη Δούμα την Πέμπτη 7 Απριλίου.
Παράλληλα το ρωσικό νόμισμα έχει εκτιναχθεί εκεί που βρισκόταν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, επεκτείνοντας το πρόσφατο ράλι του σε 74,2625 ρούβλια ανά δολάριο.
Ειδικότερα, απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών, ο Μishustin τάχθηκε κατά της αναγνώρισης των κρυπτονομισμάτων ως επίσημου χρήματος, κάλεσε τους Ρώσους προγραμματιστές να δημιουργήσουν ένα εγχώριο ανάλογο playstore εφαρμογών και εξέφρασε τη σιγουριά του ότι δεν υπάρχουν αδύναμοι άνθρωποι στο υπουργικό συμβούλιό του.
Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα προσαρμογής στις κυρώσεις των δυτικών, ο Ρώσος πρωθυπουργός είπε πως «Η οικονομία χρειάζεται χρόνο για να ανοικοδομηθεί.
Είναι αδύνατο <...> να μην έχουμε τουλάχιστον μισό χρόνο για να ανοικοδομηθεί μετά από ένα τέτοιο πλήγμα», ενώ προσέθεσε πως «Κάνω έκκληση, δράττομαι της ευκαιρίας, προς τα νέα παιδιά που είναι προγραμματιστές, άνθρωποι της πληροφορικής, να δημιουργήσουν το δικό μας, ρωσικό οικοσύστημα, επειδή το AppStore και η Google Play θα εμποδίσουν σύντομα τη δυνατότητα λήψης εφαρμογών».

Ράλι για το ρούβλι

Tην ίδια στιγμή, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η κατάρρευση του ρουβλίου αποτέλεσε έναν ισχυρό συμβολισμό της οικονομικής απομόνωσης της Ρωσίας.
Οι κυρώσεις οι οποίες επεβλήθησαν βύθισαν το ρωσικό νόμισμα στο ιστορικό χαμηλό των 121,5 ρουβλίων ανά δολάριο, πυροδοτώντας αναμνήσεις από το χτύπημα που δέχτηκε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1998.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είπε ότι το ρούβλι έχει μετατραπεί σε «ερείπια».

Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει. 
Το ρωσικό νόμισμα εκτινάχθηκε εκεί που βρισκόταν πριν ο Putin εισβάλει στην Ουκρανία, επεκτείνοντας το πρόσφατο ράλι του σε 74,2625 ρούβλια ανά δολάριο την Πέμπτη.
Αυτό λοιπόν που κατέστη σαφές είναι ότι παρά το απίστευτα ευρύ πακέτο κυρώσεων κατά της ρωσικής κυβέρνησης και των ολιγαρχών της, αλλά και την άτακτη έξοδο ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τα συναλλαγματικά αποθέματα του Putin.
Μάλιστα, η Ρωσία έχει λαμβάνειν σχεδόν 321 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εξαγωγές ενέργειας φέτος, ήτοι +33% σε σύγκριση με το 2021.
Η ταχεία ανάκαμψη του ρουβλίου δίνει στον Πούτιν μια σημαντική νίκη, παρότι ο στρατός του βαλτώνει στην Ουκρανία και η οργή αυξάνεται σε όλο τον κόσμο για τις φερόμενες φρικαλεότητες που έχει διαπράξει.
«Οι κυρώσεις δεν έχουν κανένα αντίκτυπο», δήλωσε ο Guillaume Tresca, αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Generali Insurance Asset Management.
Στο μεταξύ, τα διεθνή αποθέματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας αυξήθηκαν κατά 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα και ανήλθαν σε 606,5 δισεκατομμύρια δολάρια την 1η Απριλίου, σύμφωνα με τα υλικά της Τράπεζας της Ρωσίας.
Τα διεθνή αποθεματικά, τα οποία είναι ξένα περιουσιακά στοιχεία υψηλής ρευστότητας που κατέχονται από την Τράπεζα της Ρωσίας και την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αποτελούνται από κεφάλαια σε ξένο νόμισμα, αποθεματικό στο ΔΝΤ και χρυσό

Συναλλαγματική ισοτιμία

Στη μετασοβιετική ιστορία της Ρωσίας, η συναλλαγματική ισοτιμία ρουβλίου-δολαρίου είναι, αναμφισβήτητα, ο οικονομικός δείκτης για τον οποίο ενδιαφέρονται περισσότερο οι Ρώσοι.
Η ισοτιμία «απασχολούσε» όλα τα περίπτερα συναλλάγματος που ξεπήδησαν σε κάθε πόλη, ειδικά μετά την κατάρρευση του νομίσματος και τον υπερπληθωρισμό στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το ρούβλι έπεσε ξανά μετά την χρεοκοπία της Ρωσίας το 1998.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, οι αρχές έκαψαν δισεκατομμύρια δολάρια για να επιβραδύνουν τη διολίσθηση του νομίσματος.
Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας Elvira Nabiullina αποφάσισε να το ρισκάρει το 2014, όταν οι κυρώσεις για την προσάρτηση της Κριμαίας και η πτώση του πετρελαίου άφησε τη διαπραγμάτευση του νομίσματος… ελεύθερη.
Σε απάντηση στις φετινές κυρώσεις, η Ρωσία έχει θεσπίσει capital controls που φαίνεται να υποστηρίζουν επίσης το ρούβλι.
Αυτό περιλαμβάνει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται από ξένους επενδυτές και την εντολή στις ρωσικές εταιρείες να μετατρέψουν το 80% των ξένων νομισμάτων που κατέχουν σε ρούβλια.
Αυτό έχει μερικούς παρατηρητές να αμφιβάλλουν για τη σημασία της ανάκαμψης του ρουβλίου στα προ της εισβολής επίπεδα – κάτι που συμβαίνει επίσης εν μέσω του χαμηλότερου όγκου συναλλαγών σε μια δεκαετία.
«Δεν είναι ένα νόμισμα με ελεύθερη κίνηση, δεδομένων όλων των μέτρων που επιβλήθηκαν από τις αρχές», είπε η Tresca.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen είπε ουσιαστικά το ίδιο πράγμα την Τετάρτη όταν κατέθεσε ενώπιον του Κογκρέσου, προειδοποιώντας να μη ληφθούν σοβαρά μηνύματα από την ανάκαμψη του ρουβλίου.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να αγνοήσουμε τη σανίδα σωτηρίας που άλλα έθνη πετούν τον Putin αγοράζοντας το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της χώρας του.
Κάτι τέτοιο δίνει στη Ρωσία ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και υπονομεύει τις κυρώσεις.
«Ένα πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών θα πρέπει στην πραγματικότητα να είναι μια άλλη πηγή σταθερότητας για το ρούβλι», δήλωσε ο Brendan McKenna, στρατηγικός αναλυτής της Wells Fargo Securities LLC.
«Εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν υψηλές και οι μεγάλοι εισαγωγείς ρωσικής ενέργειας και εμπορευμάτων συνεχίσουν να αγοράζουν, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει πλεονασματικό».
Η Ρωσία κατάφερε να σταθεροποιήσει τις τοπικές αγορές και ακόμη και να αποτρέψει μια ακατάστατη ξένη χρεοκοπία – τουλάχιστον προς το παρόν.
Αυτό σημαίνει ότι εάν ο συνασπισμός των κυβερνήσεων που αντιτίθενται στον Putin θέλει να βλάψει ξανά το ρούβλι, πιθανότατα θα πρέπει να αλλάξει στάση.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ απαγόρευσε τις πληρωμές χρέους σε δολάρια από ρωσικούς λογαριασμούς σε τράπεζες των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να κάνει τη Ρωσία να εξαντλήσει τα εγχώρια αποθέματά της σε δολάρια ή να χρεοκοπήσει.
«Καθώς η οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Ρωσίας προσαρμόζονται σε μια νέα ισορροπία κεφαλαιακών ελέγχων, διαχειριζόμενων τιμών και οικονομικής αυταρχικότητας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένες από τις εγχώριες αγορές σταθεροποιούνται», δήλωσαν οι Elina Ribakova και Benjamin Hilgenstock, οικονομολόγοι στο Institute of International Finance.
«Οι κυρώσεις έχουν γίνει ένας κινούμενος στόχος και θα απαιτήσουν προσαρμογές με την πάροδο του χρόνου για να παραμείνουν αποτελεσματικές» συμπληρώνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης