Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Πολύ κοντά σε συνάντηση Putin – Zelensky, πιθανότατα στην Τουρκία – Ρωσία: Δύσκολες οι συνομιλίες αλλά συνεχίζονται

Ουκρανία: Πολύ κοντά σε συνάντηση Putin – Zelensky, πιθανότατα στην Τουρκία – Ρωσία: Δύσκολες οι συνομιλίες αλλά συνεχίζονται
Σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τους δύο προέδρους ο Erdogan την Παρασκευή 1η Απριλίου 2022
Σχετικά Άρθρα

Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας Vladimir Putin και Volodymyr Zelensky είναι πολύ πιθανό να συναντηθούν στην Τουρκία , δήλωσε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες David Arakhamia κατά τη διάρκεια τηλεμαραθώνιου στην ουκρανική τηλεόραση το Σάββατο (2/4/2022), όπως μετέδωσε το Interfax – Ukraine.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan «κάλεσε την Παρασκευή (1/4) και εμάς και τον Vladimir Putin και φάνηκε να επιβεβαιώνει πως οι δύο ηγέτες είναι έτοιμοι να έχουν μια συνάντηση στο εγγύς μέλλον».
«Ούτε η ημερομηνία ούτε ο τόπος είναι γνωστοί, αλλά πιστεύουμε ότι το μέρος με υψηλό βαθμό πιθανότητας θα είναι η Κωνσταντινούπολη ή η Άγκυρα», είπε ο Arakhamia.
Άφησε να εννοηθεί ότι τα προσχέδια μιας συνθήκης ειρήνης είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο ώστε να καθίστανται πιθανές οι απευθείας διαβουλεύσεις μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο , ο Ουκρανός διαπραγματευτής είπε επίσης ότι η Ρωσία αποδέχεται σε γενικές γραμμές τις θέσεις της Ουκρανίας, εξαιρουμένης της στάσης της σε ό,τι αφορά την Κριμαία.

Τηλεφωνική συνομιλία Putin - Erdogan

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Recep Tayyip Erdogan είχε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης των διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας την περασμένη Τρίτη (29/3/2022) στην Κωνσταντινούπολη.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο Πρόεδρος Erdogan είπε ότι η θετική και εποικοδομητική συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη εμπνέει ελπίδα για ειρήνη.
Ο Tayyip Erdogan, δε, δήλωσε ότι θέλει να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
«Δηλώνοντας ότι είναι σημαντικό για τα μέρη να ενεργούν με κοινή λογική και να διατηρήσουν τον διάλογο, ο Πρόεδρος Erdogan είπε ότι η Τουρκία θέλει να στεφθούν οι ειρηνευτικές προσπάθειες με μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας» είπαν οι Ρώσοι…
Όπως επισημαίνεται, ο Putin ευχαρίστησε τον Erdogan για την προσπάθεια οργάνωσης συνάντησης μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας…
Όπως φαίνεται λοιπόν δεν θα αργήσει η συνάντηση Zelensky – Putin.

Ρωσία: Συνεχίζονται οι συνομιλίες

Οι συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, όμως το σημαντικό είναι ότι συνεχίζονται, φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που αναμεταδίδει πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου RIA.
Ο Peskov είπε ότι η Ρωσία θα ήθελε να συνεχιστούν οι συνομιλίες στη γειτονική Λευκορωσία αλλά το Κίεβο ήταν αντίθετο με αυτήν την ιδέα.
Οι δύο πλευρές είχαν πολλούς γύρους συνομιλιών στη Λευκορωσία τον περασμένο μήνα, μέχρι που οι αντιπροσωπείες τους συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το RIA ο Peskov έδωσε συνέντευξη την τηλεόραση της Λευκορωσίας.
Ο εκπρόσωπος φέρεται να είπε ότι ένας από τους στόχους της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία είναι να «σώσει» τις αυτοανακηρυχθείσεις «δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και να τις αποκαταστήσει στα σύνορα του 2014.
Το Κρεμλίνο αναμένει επίσης να απαγορευτούν στην Ουκρανία οι «εθνικιστικές ιδέες» και ότι η ρωσική γλώσσα θα ανακτήσει τη θέση της στη χώρα.

Zelensky: Εξετάζονται τα σχέδια εγγυήσεων με άλλες χώρες... εξέλιξη που αποτελεί προπομπό για ειρήνη

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ισχυρίζεται ότι η Ουκρανία έχει ανταλλάξει σχέδια εγγράφων σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας με ορισμένες χώρες.
«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφαλείας από κορυφαία κράτη», επισήμανε σε συνέντευξή του στο Fox News.
Παράλληλα, ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε ότι θα μπορούσαν να είναι και χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και κράτη που δεν είναι μέλη της συμμαχίας.
«Οι χώρες που το θέλουν να ενταχθούν ανοιχτά σε αυτό τον μηχανισμό εγγυήσεων είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Τουρκία».
«Κατονόμασα εκείνες τις χώρες που έχουν ήδη εκφράσει την ετοιμότητά τους να γίνουν εγγυητές ή εκείνες με τις οποίες έχουμε ήδη έρθει σε επαφή και ανταλλάξαμε κάποια πρώιμα σχέδια εγγράφων για τις εγγυήσεις ασφάλειας».
Σύμφωνα με τον Zelensky, το Ισραήλ και η Ιρλανδία είναι μεταξύ των χωρών που μπορούν επίσης να παράσχουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας.
«Θα θέλαμε και η Κίνα να ενταχθεί μαζί τους».
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι «η Ρωσία πρέπει να βρει μια θέση σε αυτές τις συμφωνίες, γιατί αυτή θα είναι μια συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας».
Μια πιθανή συνθήκη «θα πρέπει να επιβάλλει υποχρεώσεις στη Ρωσία», αφού «είναι συμβαλλόμενο μέρος» στην ένοπλη σύγκρουση.

Τι υποστηρίζει η Ουκρανία


Μέλος της αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, δήλωσε ότι η Ουκρανία συμφώνησε να καθορίσει το ουδέτερο και μη πυρηνικό της καθεστώς εάν δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες «σε περιεχόμενο και μορφή θα πρέπει να είναι παρόμοιες με το Άρθρο 5 " της Συνθήκης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ή ΝΑΤΟ.
Ο αριθμός των εγγυητών, μπορεί να περιλαμβάνει μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας), καθώς και τη Γερμανία, το Ισραήλ, την Ιταλία, τον Καναδά, την
Πολωνία και την Τουρκία.


Τι υποστηρίζει η Ρωσία;

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov δήλωσε ότι η Ρωσία είναι υπέρ της παροχής εγγυήσεων ασφαλείας όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στην Ουκρανία και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, ανέφερε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία έλαβε γραπτές προτάσεις από την Ουκρανία για συμφωνία μεταξύ των μερών.
Η Ρωσία, αφού εξετάσει αυτές τις πρωτοβουλίες, θα υποβάλει αντιπροτάσεις.
Η Ρωσία κάνει «δύο βήματα προς» την Ουκρανία και προσφέρεται να πραγματοποιήσει συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Putin και του Ουκρανού Zelensky με στόχο την μονογράφηση μιας ειρηνευτικής συνθήκης σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών.
Ήδη ο ρωσικός στρατός μειώνει τις δραστηριότητες του γύρω από το Κίεβο.

Ο στόχος του ταξιδιού της Nuland


Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Victoria Nuland θα επισκεφθεί τη Γαλλία, την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία από τις 2 έως τις 9 Απριλίου, όπου θα συζητήσει, ειδικότερα, την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με την Victoria Nuland θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι για να «ενδυναμώσει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις, να δώσει έμφαση στην κοινή υποστήριξη προς την Ουκρανία και να συντονίσει την απάντηση» στις ενέργειες της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
«Στη Γαλλία, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Nuland θα συναντηθεί με τους ομολόγους της από τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στη συνέχεια θα ηγηθεί μιας αντιπροσωπείας που θα ταξιδέψει στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο για να συναντηθεί με εκπροσώπους των κυβερνήσεων για να συζητήσουν την περιφερειακή ασφάλεια, οικονομικά ζητήματα και διμερείς προτεραιότητες.
Στη Γερμανία, η Victoria Nuland θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από τις χώρες της G7 για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των παγκόσμιων θεμάτων, καθώς και τον τρόπο ανάκαμψης από την πανδημία».

Τουρκία: Σώσαμε τις συνομιλίες


Η απόφαση της Τουρκίας να μην επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία συνέβαλε στο να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας με τη Μόσχα με στόχο την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε την
ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και στενός συνεργάτης του Erdogan, Ibrahim Kalın.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι TRT Haber, Kalın. είπε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία που αναπτύχθηκαν σε διάστημα 10 ετών αποφέρουν τώρα τους καρπούς τους και πρόσθεσε:
«Αυτό συνέβη και στο Nagorno Karabakh. Αν όλοι καίνε γέφυρες με τη Ρωσία, ποιος θα μιλήσει στη Ρωσία;», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο το συντομότερο δυνατό.
Οι προσπάθειές μας είναι να διατηρήσουμε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας, συνεχίζοντας αυτές τις προσπάθειες κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των δύο πλευρών και διατηρώντας την», επεσήμανε.
Μιλώντας για τον πιθανό ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης για την Ουκρανία, ο Kalin είπε:
«Προς το παρόν, δεν βρισκόμαστε στο στάδιο των εγγυήσεων, βλέπουμε θετικά το θέμα.
Είμαστε μια από τις λίγες χώρες με τις οποίες συνομιλούν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία και που εμπιστεύονται και οι δύο».
Διατηρώντας την ουδέτερη και ισορροπημένη στάση της, η Τουρκία συνεχίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες για αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, προτρέποντας όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, αναφέρει η Daily Sabah.
Ενώ η Άγκυρα έχει αντιταχθεί στις διεθνείς κυρώσεις που αποσκοπούν στην απομόνωση της Μόσχας, έκλεισε επίσης τα στενά της για να αποτρέψει ορισμένα ρωσικά πλοία να περάσουν από αυτά.
Η Τουρκία, συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλές σχέσεις και με τις δύο.


int.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης