Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντυπωσιακή ανάκαμψη του ρουβλίου - Πήρε πίσω το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του πολέμου

Εντυπωσιακή ανάκαμψη του ρουβλίου -  Πήρε πίσω το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του πολέμου
Θετικό ρόλο στην ενίσχυση του ρουβλίου εκτιμάται ότι διαδραμάτισε η επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει οι πωλήσεις φυσικού αερίου να γίνονται σε ρούβλια, αν και οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες απέρριψαν το αίτημα.
Σχετικά Άρθρα

Εντυπωσιακή ήταν η ανάκαμψη του ρουβλίου από τη μεγάλη πτώση που παρατηρήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια ένδειξη ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων μπορεί να περιορίσουν την πίεση στο ρωσικό νόμισμα το οποιό είχε κατρακυλήσει μετά την επιβολή των διεθνών κυρώσεων στη Ρωσία.
Το ρούβλι συνέχισε να ενισχύεται για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση για να κλείσει στα 89,75 ρούβλια στο δολάριο ΗΠΑ, τα υψηλότερα του επίπεδα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Χάρη στα κέρδη αυτά το ρούβλι πλέον βρίσκεται μόνο 10% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου από ό,τι πριν από την εισβολή, ενώ κατά τις δύο πρώτες εβδομάδες του πολέμου είχε βυθιστεί κατά 33%, καθώς οι traders ξεπουλούσαν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, λόγω των κυρώσεων.
Ακολούθως όμως η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας επέβαλε μια σειρά μέτρων για να περιορίσει τη ζημιά από τις κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ελέγχων κεφαλαίων, προκειμένου να αποτρέψει την έξοδο ρευστότητας από τη χώρα.
Θετικό ρόλο στην ενίσχυση του ρουβλίου εκτιμάται ότι διαδραμάτισε η επιλογή της κυβέρνησης να ζητήσει οι πωλήσεις φυσικού αερίου να γίνονται σε ρούβλια, αν και οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες απέρριψαν το αίτημα.
Η ενίσχυση του ρουβλίου είναι ένα σημάδι ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι μπορεί να αρχίσουν να αποδίδουν, δήλωσε ο Brendan McKenna, υπεύθυνος στρατηγικής νομισμάτων στη Wells Fargo στη Νέα Υόρκη.
«Οι έλεγχοι κεφαλαίων έχουν σχεδιαστεί για να διατηρήσουν τα δολάρια ΗΠΑ εντός της Ρωσίας και να περιορίσουν τη μετατροπή των ρουβλίων σε δολάρια», είπε.
«Μια πολιτική που δεν επιτρέπει την πώληση ρουβλίων, υποστηρίζει το ρούβλι και βοηθά στην σταθεροποίηση α[έναντι στις ισχυρές πιέσεις της συγκυρίας».
Παρά τα τελευταία κέρδη του πάντως, το ρούβλι είναι το νόμισμα με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση του 2022.
«Η άνοδος του ρουβλίου θα μπορούσε να αποδειχθεί βραχύβια, καθώς η spot αγορά αποτελεί κλάσμα αυτού που ήταν», δήλωσε ο Simon Harvey, επικεφαλής ανάλυσης FX στη Monex.
«Δεν νομίζω ότι θα δούμε να διατηρούνται τα τρέχοντα επίπεδα spot εάν η διεθνής αγορά επανέλθει με την πλήρη δυναμικότητά της», είπε.
Καταγραφή_148.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης