Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσικές εταιρείες εξετάζουν τη μετεγκατάστασή τους στο Καζακστάν λόγω κυρώσεων

Ρωσικές εταιρείες εξετάζουν τη μετεγκατάστασή τους στο Καζακστάν λόγω κυρώσεων
Από τον τομέα της πληροφορικής φαίνεται να προέρχονται οι πρώτες επιχειρήσεις που αλλάζουν έδρα
Σχετικά Άρθρα
Ρωσικές εταιρείες που πλήττονται από τις διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία, διερευνούν ολοένα και περισσότερο τρόπους μετεγκατάστασης σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν, σύμφωνα με επιχειρηματίες που εργάζονται στον εξαγωγικό τομέα.
Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ο Alexander Tsygankov, εκπρόσωπος της KazakhExport, μιας κρατικής ασφαλιστικής εταιρείας εξαγωγών με έδρα τη Νουρ-Σουλτάν, είπε ότι ορισμένοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν το Καζακστάν ως χώρα διέλευσης αγαθών, ενώ άλλοι θέλουν να μετακινήσουν συνολικά εγκαταστάσεις παραγωγής εκεί.
Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί του Καζακστάν, συμπεριλαμβανομένης της KazakhExport που έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει την εξαγωγή αγαθών (εξαιρουμένων των ορυκτών), προσαρμόζονται για να ανταποκριθούν στην πρόκληση αυτής της εξελισσόμενης κατάστασης, είπε ο Tsygankov, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Ο Kirill Ledentsov, διευθυντής logistics στην εταιρεία εμπορευμάτων KIT με έδρα την Αικατερινούπολη, επιβεβαίωσε στην ίδια ενημέρωση ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις άρχισαν να διακινούν αγαθά μέσω του Καζακστάν ως αποτέλεσμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα εμπορεύματα λόγω κυρώσεων στην Ευρώπη.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των καθιερωμένων δρομολογίων για αγαθά από την Κίνα είναι περιορισμένος, είπε ο Ledentsov.
«Όλοι κάνουν πειράματα, προσπαθώντας να εξερευνήσουν εναλλακτικές επιλογές για εισαγωγές και εξαγωγές», επεσήμανε ο ίδιος.
«Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να σταθεροποιηθούν οι αλυσίδες τροφοδοσίας».
Η συζήτηση για μετεγκατάσταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε μεγάλο βαθμό ακουγόταν ως «ανέκδοτο» έως σήμερα, όμως τώρα υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο παράδειγμα.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ramil Mukhoryapov, επικεφαλής μιας μεγάλης εταιρείας πληροφορικής στο Καζακστάν, αποκάλυψε ότι μια εφαρμογή για ταξί που ιδρύθηκε στη Ρωσία, το InDriver, είναι έτοιμη να μετακομίσει στο Αλμάτι.
«Οι ισχυρότεροι άνθρωποι από τη Ρωσία (και τον κόσμο) θα έρθουν να ζήσουν στο Καζακστάν, θα πληρώσουν φόρους, θα ξοδέψουν χρήματα, θα εκπαιδεύσουν και θα μεταφέρουν γνώση και τεχνολογία στον λαό του Καζακστάν», έγραψε ο Mukhoryapov στον λογαριασμό του στο Instagram, στον οποίο επίσης δημοσίευσε μια φωτογραφία του να ποζάρει με τον Arsen Tomsky, τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της InDriver.
Κατά γενική ομολογία, το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων και των ατόμων που μετακομίζουν από τη Ρωσία στο Καζακστάν εμπλέκονται στον τομέα της πληροφορικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης