Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χαμηλώνει προσδοκίες η Ουκρανία για συνομιλίες με Ρωσία στην Τουρκία - Zelensky: Ναι σε ουδετερότητα, όχι σε απώλεια εδαφών

Χαμηλώνει προσδοκίες η Ουκρανία για συνομιλίες με Ρωσία στην Τουρκία - Zelensky: Ναι σε ουδετερότητα, όχι σε απώλεια εδαφών
Παγκόσμια αναταραραχή και δυσαρέσκεια από τις δηλώσεις Biden για τον Putin - Αναβαθμισμένος ο Erdogan
Σχετικά Άρθρα

(upd 4) Στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που αρχίζουν από αύριο 29/3 στην Κωνσταντινούπολη είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας, η οποία ευελπιστεί - 33 ημέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής – να υπάρξουν κάποια πρώτα αισιόδοξα μηνύματα που θα οδηγήσουν αρχικά στην κατάπαυση του πυρός και κατόπιν σε μια συμφωνία που θα βάλει και οριστικά τέλος στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Πάντως, τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, να επισημαίνει ότι δεν έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στις συνομιλίες.
Την ώρα που οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται σε πολλά «μέτωπα» στην Ουκρανία με τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις να φέρονται να είναι έτοιμες να καταλάβουν τη Μαριούπολη, εξέλιξη που θα σημάνει την ένωση της Κριμαίας με τις ανατολικές περιφέρειες του Donbass και με τη Ρωσία, το Κίεβο υποστηρίζει πως δεν αναμένει να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες με τη Ρωσία όσον αφορά τα βασικά ζητήματα.
Αν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστήριξε σε δηλώσεις του σε Ρώσους δημοσιογράφους, ότι η Ουκρανία θα εξέταζε την υιοθέτηση ενός καθεστώτος ουδετερότητας και έναν συμβιβασμό για το status της ανατολικής περιοχής του Donbass ως μέρος ενός ευρύτερου ειρηνευτικού σχεδίου, το οποίο μάλιστα θα έπρεπε να εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος από τον ουκρανικό λαό, στη συνέχεια – και συγκεκριμένα στο διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό – είπε πως οι έννοιες της κυριαρχίας και της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι αδιαπραγμάτευτες.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Ουκρανία και στο καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων, αναφέροντας πως μια από αυτές τις δυνάμεις θα μπορούσε να είναι η Τουρκία, η οποία με τη συγκρατημένη στάση της απέναντι στη Ρωσία και στον πρόεδρο Putin, όχι μόνο δεν περιθωριοποιείται στα «μάτια της Δύσης», αλλά αντίθετα εξελίσσεται σε έναν πολύτιμο «παίκτη» και «σύμμαχο» στην πιο καυτή ζώνη του πλανήτη τη δεδομένη χρονική στιγμή, κάτι που αναβαθμίζει σημαντικά τον ρόλο της Τουρκίας και του προέδρου Erdogan.

Στην Τουρκία οι αντιπροσωπείες, από αύριο 29/3 οι κυρίως διαβουλεύσεις

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, η ρωσική αντιπροσωπεία αναμένεται να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη στις 16:00 σήμερα Δευτέρα 28/3 το απόγευμα, ενώ αργότερα εντός της ημέρας αναμένεται και η αντιπροσωπεία των Ουκρανίων.
Οι αναλυτικές διαβουλεύσεις πάντως αναμένεται να αρχίσουν αύριο Τρίτη 29/3 και να συνεχιστούν έως και τις 30/3.
Σύμφωνα με τον David Arahamiya, μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν αύριο Τρίτη 29/3 στις 10:00 το πρωί ώρα Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη διά ζώσης συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών είχε γίνει στις 7 Μαρτίου στην Belovezhskaya Pushcha, ενώ στις 10 Μαρτίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Sergey Lavrov και Dmitry Kuleba συναντήθηκαν στην Αττάλεια της Τουρκίας.
Μετά από αυτές τις επαφές, οι διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν εξ αποστάσεως και μέσω βιντεοδιασκέψεων.

Peskov: Καμία πρόοδος στις συνομιλίες

Την άποψη πως δεν έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες Ουκρανίας και Ρωσίας εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov.
«Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα αλλά αποκλείεται να αρχίσουν σήμερα (28/3/2022)» είπε ο Peskov και συμπλήρωσε «οι συνομιλίες ενδεχομένως να αρχίσουν αύριο (29/3/2022)».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος όσον αφορά ενδεχόμενη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας, Vladimir Putin, και της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky.

Αντιπαραγωγική μια άμεση συνάντηση Putin - Zelensky

Την θέση ότι ουδέποτε η Ρωσία αρνήθηκε μια συνάντηση των προέδρων Putin - Zelensky διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Sergei Lavrov, αν και σημείωσε πως για να γίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να προηγηθεί μια καλή προετοιμασία σε διπλωματικό επίπεδο κάτι που σημαίνει πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να είναι κοντά σε συμφωνία σε βασικά ζητήματα.
Συνεπώς, τόνισε ο Lavrov, αυτή τη στιγμή αποκλείεται κάθε άμεση συνάντηση των δύο προέδρων, καθώς - όπως είπε - θα ήταν αντιπαραγωγική.
«Η Ρωσία ενδιαφέρεται να είναι επιτυχημένος ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς», είπε ο Lavrov, υποστηρίζοντας ότι ο Putin «θεωρεί θεμελιωδώς σημαντικό αυτές οι συναντήσεις να είναι καλά προετοιμασμένες.
Τώρα η κατάσταση είναι τέτοια και η κατάσταση κρίσης στην Ουκρανία, η "ενδοουκρανική" σύγκρουση, έχει ωριμάσει τόσο πολύ όλα αυτά τα χρόνια που έχει συσσωρευτεί ένας τεράστιος αριθμός προβλημάτων» τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, υποστηρίζοντας ότι μια απλή συνάντηση για ανταλλαγή απόψεων θα ήταν απλώς αντιπαραγωγική.
«Η συνάντηση είναι απαραίτητη, μόλις έχουμε σαφήνεια για το αποτέλεσμα σε όλα τα βασικά ζητήματα» είπε ο Lavrov, υποστηρίζοντας πως η Μόσχα γνωρίζει καλά την ικανότητα της Ουκρανίας να υποκρίνεται στις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτή τη φορά δεν θα λειτουργήσει έτσι.

Erdogan σε Putin: Θα στηρίξουμε τη διαδικασία

Την πρόθεση του να στηρίξει τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με όλες του τις δυνάμεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Κυριακή 27/3 με τον Ρώσο ομόλογο του, Vladimir Putin (είχε προηγηθεί και επικοινωνία του Erdogan με τον Ουκρανό πρόεδρο, Zelensky το Σάββατο 26/3).
Στην επικοινωνία με τον Putin, o πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε την ανάγκη κατάπαυσης του πυρός και δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για την εκκένωση των πόλεων από αμάχους.

Denysenko (Ουκρανία) για διαπραγματεύσεις με Ρωσία: Δεν θα υπάρξει πρόοδος στα βασικά ζητήματα

Χαμηλώνει τις προσδοκίες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας που αναμένονται στην Τουρκία ο Vadym Denysenko, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.
«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποια πρόοδος στα κύρια ζητήματα» ανέφερε ο Denysensko, τη στιγμή που στο χθεσινοβραδινό διάγγελμα του προς τον ουκρανικό λαό, ο πρόεδρος Volodymyr Zelensky εξέφρασε την ελπίδα οι νέες αυτές συνομιλίες να συμβάλλουν στην επιστροφή της ειρήνης και της κανονικότητας στην Ουκρανία.

Διφορούμενα μηνύματα Zelensky

Πάντως ο Zelensky επισήμανε για ακόμα μια φορά πως η διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας είναι έννοιες αδιαπραγμάτευτες για την Ουκρανία.
«Οι προτεραιότητες μας στις διαπραγματεύσεις είναι γνωστές:
Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα είναι αδιαπραγμάτευτες.
Η ύπαρξη αποτελεσματικών εγγυήσεων ασφαλείας είναι αναγκαία.
Προφανώς, ο στόχος μας είναι η ειρήνη και η επιστροφή της χώρας σε κανονικούς ρυθμούς το συντομότερο δυνατό» είπε στο χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ουκρανικό λαό ο Zelensky.

Ουδετερότητα και δημοψήφισμα

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις του σε Ρώσους δημοσιογράφους ο Zelensky είπε πως η Ουκρανία μπορεί να εξετάσει το θέμα της ουδετερότητας και να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στη Ρωσία, όπως ότι η Ουκρανία δεν θα διατηρήσει στο έδαφος της πυρηνικά όπλα.
Πάντως είπε πως οι παραχωρήσεις αυτές θα πρέπει να τεθούν σε δημοψήφισμα προς τον ουκρανικό λαό.

Θα μπορούσε η Τουρκία να είναι εγγυήτρια δύναμη

Την ίδια στιγμή, ο Ihor Zhovkva, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, είπε πως η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών που θα μπορούσε να προσφέρει στο Κίεβο εγγυήσεις ασφαλείας ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.
«Η Τουρκία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που θα μπορούσαν να γίνουν εγγυήτριες της ασφάλειάς μας στο μέλλον» είπε ο Zhovkva.
Το Κίεβο έχει δηλώσει πως θέλει νομικά δεσμευτικές και ουσιαστικές εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες θα προσφέρουν στην Ουκρανία προστασία από μια ομάδα συμμάχων σε περίπτωση μελλοντικής επίθεσης.
Μάλιστα αναφέρει πως πρέπει να υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για συνδρομή της Ουκρανίας με στρατιωτικό εξοπλισμό και δυνάμεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις και άρνηση, όπως συμβαίνει σήμερα με το ΝΑΤΟ.

Budanov (μυστικές υπηρεσίες Ουκρανίας): Ο Putin θέλει να καταλάβει την ανατολική Ουκρανία

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο Kyrylo Budanov, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, ανέφερε πως ο στόχος του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin είναι να καταλάβει το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.
«Στην πραγματικότητα, είναι μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια Νότια και Βόρεια Κορέα στην Ουκρανία.
c1.png

M. Βρετανία: Παράθυρο άρσης κυρώσεων στην Ρωσία

Για πρώτη φορά η Βρετανία η οποία μαζί με τις ΗΠΑ ξεσήκωσαν την διεθνή κοινότητα κατά της Ρωσίας, άφησε να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να αρθούν εάν τα ρωσικά στρατεύματα αποσυρθούν από την Ουκρανία.
Μόνο η αναφορά για άρση κυρώσεων αποδεικνύει ότι οι διεθνείς δυνάμεις δεν μπορούν να αντέξουν το σοκ των κυρώσεων, η Ρωσία είναι μεγάλη εξαγωγική δύναμη σε ενέργεια, μέταλλα, σιτηρά κ.α.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να αρθούν εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματα από την Ουκρανία και υποσχεθεί να μην διαπράξει καμία «περαιτέρω επιθετικότητα».
Οι κυρώσεις μπορούν να αρθούν μόνο με «πλήρη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση» και «δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επιθετικότητα».
Οι δηλώσεις αυτές ταιριάζουν με εκείνες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Antony Blinken, ο οποίος είπε ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων «δεν έχουν σχεδιαστεί για να είναι μόνιμες» και ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν «να αποσυρθούν» σε περίπτωση που αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία.

Το κίνητρο

Αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αναφορές για άρση των κυρώσεων αποτελεί πιθανό κίνητρο για τον Πρόεδρο της Ρωσίας Putin να ολοκληρώσει την ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Η βρετανική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν πιστεύει ότι οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά τις διαπραγματεύσεις επί του παρόντος και η Δύση χρειάζεται ακόμα να «διπλασιάσει» τις κυρώσεις στη Ρωσία και τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ωστόσο, είπε ότι έχει δημιουργήσει μια ειδική μονάδα διαπραγματεύσεων για να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία «όταν οι Ρώσοι αποφασίσουν να διαπραγματευτούν».
«Όταν έρθει η ώρα για διαπραγματεύσεις, θέλουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι βασικό μέρος για να διασφαλίσουμε ότι υποστηρίζουμε την Ουκρανία για να πετύχει μια λειτουργική συμφωνία».

Στις ΗΠΑ κατανοούν ότι ο Biden έλεγε ανοησίες και τις ανακαλούν

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ κατανοούν ότι ο πρόεδρος Joe Biden έλεγε ανοησίες περί αλλαγής καθεστώτος στην Ρωσία και σπεύδουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Πάντως ο Blinken άδειασε τον Biden αναφέροντας ότι ο αμερικανός Πρόεδρος δεν εννοούσε την αντικατάσταση Putin στην Ρωσία.
«Νομίζω ότι ο πρόεδρος, επισήμανε ότι, πολύ απλά, ο Πρόεδρος Putin δεν μπορεί να έχει την εξουσία να διεξάγει πόλεμο ή να επιτίθεται εναντίον της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου.
Όπως γνωρίζετε, και όπως μας έχετε ακούσει να λέμε επανειλημμένα, δεν έχουμε στρατηγική για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία — ή οπουδήποτε αλλού.
«Σε αυτή την περίπτωση, όπως σε κάθε περίπτωση, εξαρτάται από τους ανθρώπους της εν λόγω χώρας.
Είναι στο χέρι του ρωσικού λαού» είπε ο Blinken.

Επικρίσεις και από Macron

Οι χαρακτηρισμοί του Biden δεν έτυχαν κατανόησης ούτε στη Δύση.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος υποστήριξε ότι «δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ» τέτοιες εκφράσεις και ζήτησε από τον αμερικανό Πρόεδρο να απέχει από «λόγια και ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση» της κατάστασης στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης