Τελευταία Νέα
Διεθνή

To σχέδιο Putin είναι να διχοτομήσει την Ουκρανία με μοντέλο Κορέας - Ο Zelensky αποδέχεται την ουδετερότητα

To σχέδιο Putin είναι να διχοτομήσει την Ουκρανία με μοντέλο Κορέας - Ο Zelensky αποδέχεται την ουδετερότητα
H Ουκρανία υποστηρίζει ότι ο στόχος του Putin είναι ένας χερσαίος διάδρομος στα ανατολικά και νότια

Η Ουκρανία θα ήταν έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση του ουδέτερου καθεστώτος, δήλωσε ο Πρόεδρός της Zelensky.
Σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξε ότι ένα τέτοιο καθεστώς θα πρέπει να εγγυηθεί από τρίτες δυνάμεις και να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Η Ρωσία «προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία»

Η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών προειδοποιεί ότι η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, παρόμοια με τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.
Ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Kyrylo Budanov υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Putin προσπαθεί να διχοτομήσει το ανατολικό και το νότιο τμήμα της Ουκρανίας από την υπόλοιπη Ουκρανία.

Η Ρωσία μεταφέρει αμάχους

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για τη βίαια μετεγκατάσταση χιλιάδων αμάχων από τη Μαριούπολη, την στρατηγική πόλη - λιμάνι που καταστράφηκε από τους βομβαρδισμούς.
Η Ρωσία φιλοξενεί περίπου 5.000 άτομα σε έναν προσωρινό καταυλισμό στο Bezimenne, ανατολικά της Μαριούπολης

Τι υποστηρίζουν οι Βρετανοί;

«Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους για να επιχειρήσουν την περικύκλωση των ουκρανικών δυνάμεων στις αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας, προχωρώντας από το Χάρκοβο στο Βορρά και την Μαριούπολη στο Νότο», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ένας αξιωματούχος στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επισήμανε ότι η Ρωσία ιεραρχεί εκ νέου τις προσπάθειές της και απομακρύνεται από μια χερσαία επίθεση για να καταλάβει το Κίεβο και εστιάζει στην περιοχή του Donbass.

H Ουκρανία υποστηρίζει ότι ο στόχος του Putin είναι ένας χερσαίος διάδρομος στα ανατολικά και νότια

Ορισμένοι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι η ρωσική εισβολή είχε ως κίνητρο, εν μέρει, να δημιουργηθεί ένας χερσαίος διάδρομος από την ηπειρωτική Ρωσία προς την Κριμαία, τη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που κατέλαβε η Ρωσία το 2014.
Στην αρχή του πολέμου υπήρχαν πηγές που ανέφεραν ότι ο τελικός στόχος της Ρωσίας ήταν να διχοτομήσει την Ουκρανία με τρόπο παρόμοιο με τη Γερμανία στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ωστόσο, ουκρανικές πηγές ανέφεραν περίπου την ίδια εποχή ότι η Ρωσία σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα χερσαίο διάδρομο που θα συνέδεε όχι μόνο την ηπειρωτική χώρα με την Κριμαία αλλά και την Υπερδνειστερία, το φιλορωσικό τμήμα στη Μολδαβία.

Αν και η ρωσική εισβολή δεν έχει προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο θα περίμεναν πολλοί λόγω σοβαρών υλικοτεχνικών ζητημάτων και απροσδόκητα ισχυρής αντίστασης από τα ουκρανικά στρατεύματα, η ρωσική δύναμη εισβολής έχει ακόμα σημαντικά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Χερσώνα, στην Μαριούπολη και βεβαίως στο Donbass.

«Οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να ενώσουν τα κατεχόμενα σε μια ενιαία οιονεί κρατική οντότητα, η οποία πλήξει την ανεξάρτητη Ουκρανία», ήδη γίνονται προσπάθειες από τις ρωσικές δυνάμεις να εδραιώσουν εξουσία στις κατεχόμενες περιοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης