Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση ΔΝΤ: Οι χώρες ενδέχεται να μειώσουν αποθεματικά σε δολάριο ως απάντηση στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Προειδοποίηση ΔΝΤ: Οι χώρες ενδέχεται να μειώσουν αποθεματικά σε δολάριο ως απάντηση στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Οι δυτικές κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία
Σχετικά Άρθρα

Για το ενδεχόμενο αποτυχίας των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία -και κυρίως της κατάσχεσης των αποθεματικών σε δολάριο και ευρώ που κατέχει η ρωσική κεντρική τράπεζα- προειδοποιεί το ΔΝΤ.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Foreign Policy, η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Gita Gopinath, κάποιες ξένες κεντρικές τράπεζες ενδεχομένως να μην πρόθυμες να διατηρούν τόσο μεγάλο ποσό των δικών τους συναλλαγματικών διαθεσίμων σε δολάριο και ευρώ.
Για δεκαετίες τώρα, το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που βασίζεται σε δολάρια υποστηρίζεται από αρχές της ελεύθερης αγοράς. Δυστυχώς, όταν τα δυτικά θεσμικά όργανα κατάσχουν ουσιαστικά αποθεματικά που ανήκουν σε μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, απορρίπτουν αυτό το σκεπτικό και ωθούν άλλες χώρες να σκεφτούν την πιθανότητα -όσο μικρή κι αν είναι- ότι θα μπορούσαν να είναι οι επόμενες.
Τελικά, είναι πιθανό ορισμένες χώρες να «επανεξετάσουν» το ενδεχόμενο να βασίζονται τόσο πολύ στην Ουάσιγκτον.
«Είναι πιθανό να δούμε κάποιες χώρες να επανεξετάζουν πόσο διατηρούν ορισμένα νομίσματα στα αποθέματά τους», είπε η Gopinath στο Foreign Policy.
Ενώ η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση ότι προσπαθεί να την οδηγήσει στη χρεοκοπία περιορίζοντας την πρόσβαση σε ευρώ και δολάριο, η Gopinath επεσήμανε ότι οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα, έχουν ουσιαστικά διακόψει τις σχέσεις της Ρωσίας με το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και με χρεοκοπία (ακόμα και τεχνική) απέκλειε τη Ρωσία από το σύστημα για χρόνια.
«Όταν έχεις αθετήσει τις υποχρεώσεις τους, η επανείσοδος στην αγορά δεν είναι εύκολη. Και αυτό μπορεί να πάρει πολύ χρόνο» τόνισε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Ωστόσο, το ΔΝΤ δεν είναι ο μόνος θεσμός που αναδεικνύει αυτήν την τάση. Πριν λίγες ημέρες, η Goldman Sachs κυκλοφόρησε ένα ενημερωτικό σημείωμα όπου προειδοποιεί ότι το λυκόφως της παγκόσμιας ηγεμονίας του δολαρίου ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι κοντά -αναφέροντας την πιθανότητα η Σαουδική Αραβία να δεχθεί γουάν για την πώληση πετρελαίου αντί για δολάρια- ως αποδεικτικό στοιχείο.
Το δολάριο, το ευρώ και η στερλίνα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, που βρίσκονται στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Βρετανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και την Αυστραλία.

1_22.png

Η Ρωσία δεν είναι μόνη της σε αυτό: Όλο και περισσότερο, οι λατινοαμερικανικές χώρες μετατρέπουν τα αποθέματά τους σε άλλο νόμισμα εκτός από το δολάριο, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων ποσοστών εναλλακτικών λύσεων όπως το κινεζικό γουάν.

2_155.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης