Ενέργεια

Άνευ ουσίας η έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας - Πυροτέχνημα η πρόταση Μητσοτάκη

Άνευ ουσίας η έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας - Πυροτέχνημα η πρόταση Μητσοτάκη
Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποδειχθεί πολύ σύντομα ότι ήταν ένα πολιτικό πυροτέχνημα
Σχετικά Άρθρα

Τα υπερκέρδη που προέκυψαν από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους με την τιμή φυσικού αερίου να αυξάνεται 10 και 12 φορές υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, εκτινάσσοντας το κόστος στα 300 αλλά και στα 400 ευρώ ανά Mwh... μπήκαν στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης. 
Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων για την εφαρμογή έκτακτης εισφοράς στους παραγωγούς ενέργειας σε ποσοστό 90%, με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αναλάβει να τα εντοπίσει, θα αποδειχθεί πολύ σύντομα ότι ήταν ένα πολιτικό πυροτέχνημα καθώς δεν πρόκειται να προκύψουν αντίστοιχα στοιχεία.
Τα υπερ- κέρδη, όπως είπε ο πρωθυπουργός ανήκουν στον παραγωγό που είναι η Ρωσία, «στριμώχνοντας» ουσιαστικά την Αξιωματική Αντιπολίτευση που συμφώνησε στη φορολόγηση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπρότεινε την επιβολή πλαφόν στην τιμή της Mwh, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει ότι η εφαρμογή του θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους στην περίπτωση που υιοθετηθεί το μετρό, επισημαίνοντας ότι η διαφορά καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η ρεαλιστική τοποθέτηση του πρωθυπουργού αλλά και οι απαιτήσεις χωρίς μέτρο από τον προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα δεν συνέβαλαν στη αντιμετώπιση του προβλήματος για τους καταναλωτές που θα συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβα την ενέργεια.

Υπερ - κέρδη 1,4 δισ ευρώ βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε ότι από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι σήμερα η αγορά ενέργειας έχει δώσει κέρδη 1,4 δις ευρώ, λέγοντας ότι το κόστος της Mwh ανέρχεται στα 153 ευρώ όταν η μέση τιμή προς πώληση διαμορφώνεται στα 205 ευρώ, επισημαίνοντας ότι οι παραγωγοί ενέργειας έχουν κέρδη 45% από το κόστος της Mwh σύγκριση με την τιμή πώλησης ανά Mwh.
Πιθανότατα οι σύμβουλοι του Αλέξη Τσίπρα τα έσοδα να τα υπολόγισαν ως κέρδη για την εγχώρια αγορά. Όμως τα υπέρ κέρδη πηγαίνουν στην πρώτη ύλη που είναι το φυσικό αέριο και απέχουν πολύ από την εγχώρια αγορά ενέργειας.

Που θα εφαρμοστεί η Έκτακτη Εισφορά

Οι παραγωγοί ενέργειας είναι η ΔΕΗ και οι ιδιώτες που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο. Τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν τις απασχολεί η έκτακτη εισφορά διότι δεν έχουν υπέρ κέρδη καθώς αμείβονται με σταθερό τιμολόγιο και το πλεόνασμα που δημιουργούν πηγαίνει στο Ταμείο Μετάβασης Πράσινης Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση των τιμολόγια των νοικοκυριών.
Να σημειωθεί ότι η παραγωγική συμμετοχή των ΑΠΕ σε ετήσια βάση αγγίζει το 40%.
Η έκτακτη εισφορά στα υπερ- κέρδη σε ποσοστό 90% αφορά το υπόλοιπο 60% των παραγωγών με βασικό παίκτη τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού που παράγει το 65% της ενέργειας καθώς διαθέτει λιγνιτικές, υδροηλεκτρικές και μονάδες φυσικού αερίου.
Φέτος η ΔΕΗ προσδιορίζει ότι τα λειτουργικά κέρδη της θα είναι στα 800 εκατ. ευρώ ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για κερδοφορία.
Όμως ο πρωθυπουργός στο πρόσφατο παρελθόν έχει αναφέρει ότι η ΔΕΗ θα έχει ζημιές το 2021 διότι χρηματοδοτεί τα νοικοκυριά ή θα εμφανίσει οριακά κέρδη.
Η αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου όπως και του κόστους των ρύπων ευθύνονται κυρίως για τη βίαιη άνοδο του κόστους των τιμολογίων ρεύματος. Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην παραγωγή ενέργειας με ποσοστά συμμετοχής που κυμαίνονται από 2 έως 6% δεν μπορούν να έχουν υπέρ κέρδη για την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης