Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα προβλήματα του Putin στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία - Γιατί οι αναλυτές τον θεωρούν... απελπισμένο

Τα προβλήματα του Putin στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία - Γιατί οι αναλυτές τον θεωρούν... απελπισμένο

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Ρωσία αντιμετωπίζει περισσότερες στρατιωτικές και οικονομικές απώλειες απ' ό,τι ανέμενε

Σχετικά Άρθρα

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται για τέταρτη εβδομάδα, όπως και οι κυρώσεις στη Δύση κατά της Ρωσίας, αναλυτές επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την ψυχολογία του προέδρου, Vladimir Putin. «Η οικονομία της Ρωσίας διαλύεται από το τεράστιο πλήγμα των διεθνών κυρώσεων και το κόστους του πολέμου, έχοντας σε μεγάλο βαθμό αποτύχει να πετύχει σημαντικές στρατιωτικές νίκες στην Ουκρανία. Στενοί παρατηρητές της Μόσχας και του Putin λένε ότι υπάρχουν αυξανόμενα σημάδια απόγνωσης στην στρατιωτική εκστρατεία και τις τακτικές πολιορκίας της Ρωσίας» αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του CNBC.
«Δεν νομίζω ότι η Ρωσία μπορεί να νικήσει» δήλωσε στο CNBC, ο Kurt Volker, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
«Έχουν βαλτώσει. Έχουν πρόβλημα με τις προμήθειες. Έχουν πρόβλημα με τα πυρομαχικά. Δεν είναι σε θέση να πάρουν τις μεγάλες πόλεις. Δεν προχωρούν. Προχωρούν σε πολλά απελπισμένα μέτρα όπως καλούν Σύρους ή ζητούν βοήθεια από τους Κινέζους ή απειλούν να επιτεθούν στην προσφορά [όπλων] των χωρών του ΝΑΤΟ [στην Ουκρανία] και αυξάνουν το φάσμα της βιολογικής ή χημικής ή πυρηνικής χρήσης», σημείωσε.
«Όλα αυτά είναι σημάδια, νομίζω, απόγνωσης», είπε ο Volker στο CNBC, προσθέτοντας ότι στριμώχνονται μεταξύ της στρατιωτικής αποτυχίας στο έδαφος και της αποτυχίας της ρωσικής οικονομίας λόγω των κυρώσεων. «Και έτσι ο χρόνος λειτουργεί εναντίον τους τώρα», είπε.
Σύμφωνα με τον Volker, η απελπισία της Ρωσίας για μια γρήγορη νίκη στην Ουκρανία θα την «αναγκάσει» να καταφύγει σε αυτό που περιέγραψε ως «βάρβαρες τακτικές», συμπεριλαμβανομένης της «άμεσης στόχευσης αμάχων, βομβαρδισμού πόλεων» για να προσπαθήσει να δημιουργήσει «φόβο και εξάντληση στον πληθυσμό».

Το αδιέξοδο

Η Ρωσία απέτυχε να καταλάβει του Κίεβο και να ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Volodymyr Zelensky. Η αυτοκινητοπομπή έξω από το Κίεβο παραμένει διασκορπισμένη στα περίχωρα, ενώ οι δυνάμεις της Ουκρανίας κατάφεραν να αντισταθούν στις ρωσικές προσπάθειες να καταλάβουν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στα βορειοανατολικά.
Εν τω μεταξύ, στη δυτική πόλη Λβιβ, οι Ρώσοι έχουν χτυπήσει το αεροδρόμιο, καθώς και μια στρατιωτική εγκατάσταση, αλλά μέχρι στιγμής η πόλη -που είναι ο κύριος αγωγός για τους Ουκρανούς που διαφεύγουν στην Ανατολική Ευρώπη- είναι σχετικά αλώβητη.
Στην πραγματικότητα, αρκετές εβδομάδες μετά την εισβολή του και μόνο μία πόλη, η Χερσώνα, έπεσε στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.
«Αντιμέτωποι με αυτήν την κλίμακα και το πνεύμα αντίστασης, υπάρχει ελπίδα μεταξύ των αναλυτών ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας μπορούν να συνεχίσουν να συγκρατούν, να καθυστερούν και ακόμη και ενδεχομένως να εμποδίζουν τις δυνάμεις της Ρωσίας να προελαύνουν» αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNBC. «Έχω έρθει σε επαφή με ανθρώπους και με το Χάρκοβο, τη Λβιβ και το Κίεβο και έχουν κίνητρο, είναι πραγματικά αποφασισμένοι και έχουν αυτοπεποίθηση γιατί βλέπουν ότι η Ρωσία δεν σημειώνει νίκες», είπε ο Volker.
Άλλοι αναλυτές φοβούνται ότι ο πόλεμος έχει πλέον εισέλθει σε μια περίοδο δυνητικά μακρών, μακροχρόνιων μαχών με τη Ρωσία θα επωφελείται ελάχιστα και την Ουκρανία να χάνει επίσης ελάχιστα.
«Ο πόλεμος είναι λίγο πολύ σε αδιέξοδο», δήλωσε στο CNBC τη ο Michal Baranowski, από το German Marshall Fund.
«Η Ρωσία ήλπιζε σε μια γρήγορη νίκη, βασικά ένα Blitzkrieg, μια γρήγορα προέλαση στο Κίεβο με την ελπίδα να αποκεφαλίσει ειλικρινά την ουκρανική κυβέρνηση τις πρώτες μέρες. Δεν κατάφεραν να το κάνουν και έτσι η τακτική και η στρατηγική έχουν αλλάξει σε έναν πραγματικά εξαντλητικό, σκληρό πόλεμο» δήλωσε ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Baranowski, η Ρωσία βασίζεται πλέον πολύ περισσότερο στην αεροπορική ισχύ και πλήττει περισσότερους αμάχους, όπως ένα θέατρο στην πολιορκημένη νότια πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο οι άμαχοι. Τεράστιες πινακίδες ήταν ζωγραφισμένες έξω από το θέατρο, στο έδαφος, που προειδοποιούσαν ότι στο κτίριο βρίσκονταν παιδιά και παρ' όλα αυτά... χτυπήθηκε. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι στοχεύει αμάχους. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν τον αντίθετο.
«Η Ρωσία δυστυχώς βομβαρδίζει, πιθανώς επίτηδες, αυτά τα μέρη αμάχων προκειμένου να κάμψει το ηθικό του ουκρανικού λαού», είπε ο Baranowski.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης