Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό πολιορκία το Κίεβο, εκρήξεις στη δυτική Ουκρανία - Αργή η προέλαση των Ρώσων - Zelensky: Έχουμε τον έλεγχo των πόλεων

Υπό πολιορκία το Κίεβο, εκρήξεις στη δυτική Ουκρανία - Αργή η προέλαση των Ρώσων - Zelensky: Έχουμε τον έλεγχo των πόλεων
Ο δήμαρχος του Κιέβου υποστηρίζει ότι αναμένει μια ρωσική επίθεση αντίστοιχη με αυτή σε Μαριούπολη και Χάρκοβο
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας να μην έχουν αποφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα, τη στιγμή που η βασική εκτίμηση είναι ότι οι συνομιλίες θα διαρκέσουν για αρκετό ακόμα χρονικό διάστημα, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στο μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής επικράτειας.
Με το Κίεβο, το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη, το Τσερνίχιφ να τελούν εδώ και ημέρες υπό την πολιορκία και τους σφοδρούς βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού, εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 18/3 και στα δυτικά της χώρας και συγκεκριμένα, στο Λβιβ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στόχος ήταν κτήριο κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης.
Πάντως και παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος εισέρχεται στην 24η ημέρα, οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να είναι «κολλημένες» και να διεξαγάγουν με αρκετές δυσκολίες τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις λόγω σημαντικών ελλείψεων σε καύσιμα και τρόφιμα.
Αν και η Μόσχα υποστηρίζει πως η επιχείρηση προχωρά βάσει του σχεδιασμού, οι μυστικές υπηρεσίες της Δύσης (κυρίως των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας) υποστηρίζουν πως ο ρωσικός στρατός είναι «κολλημένος» και ότι έχει αποτύχει στο σχέδιο του για μια γρήγορη κατάληψη της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστήριξε σε μήνυμα του πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διατηρούν τον έλεγχο των περισσότερων πόλεων και των περιοχών που θέλουν να καταλάβουν οι Ρώσοι ενώ ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι σε πολλές περιπτώσεις – όπως π.χ. στο Κίεβο – δυνάμεις του έχουν περάσει στην αντεπίθεση.
Μάλιστα, ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko υποστήριξε σήμερα ότι περιμένει μια άγρια επίθεση, αντίστοιχη με αυτή στη Μαριούπολη και στο Χάρκοβο, τη στιγμή που οι δυνάμεις των φιλορώσων ανταρτών ανακοίνωσαν πως έχουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους το αεροδρόμιο της Μαριούπολης.
00000.jpg
Zelensky: Ελέγχουμε τις πόλεις

Σε μήνυμα του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky υποστήριξε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν των έλεγχο αρκετών πόλεων και περιοχών - κλειδιών της χώρας που συνεχίζουν να προσπαθούν να κυριεύσουν οι ρωσικές δυνάμεις.
Ο Zelensky είπε πως τα ουκρανικά στρατεύματα αντέδρασαν σε κάθε επιχείρηση των ρωσικών μονάδων ενώ διαβεβαίωσε τους κατοίκους πόλεων, όπως η Μαριούπολη, το Χάρκοβο, το Τσερνίχιφ, που πολιορκούνται από τα ρωσικά στρατεύματα, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα τους εγκαταλείψουν.
«Από τον στρατό ως την εκκλησία, οι πάντες κάνουν ό,τι μπορούν για τον ουκρανικό λαό.
Θα είσαστε ελεύθεροι» είπε ο Zelensky, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη «νέα και αποτελεσματική» στρατιωτική βοήθεια που ανήγγειλε.

Ουκρανικός στρατός: Περνάμε στην αντεπίθεση

Την αισιοδοξία αυτή του Zelensky απηχεί και ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σε αρκετές περιπτώσεις περνά και στην αντεπίθεση.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις για να καθαρίσει προάστια του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις.
Ο επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια του Κιέβου είπε στην ουκρανική τηλεόραση αργά χθες βράδυ ότι οι δυνάμεις του συναντούν «εχθρική αντίσταση».
«Οι Ρώσοι μετακινούν μονάδες τους» είπε ο Ουκρανός στρατιωτικός, ο οποίος πάντως χαρακτήρισε την κατάσταση στην περιφέρεια του Κιέβου προβληματική αλλά «ελέγξιμη», αναγνωρίζοντας ότι είναι δύσκολη η επίτευξη «προόδου».
Όπως είπε, ο δρόμος προς την πόλη Ζιτόμιρ (δυτικά) και οι πόλεις Μπούκα, Ιρπίν και Γκοστομέλ (βορειοδυτικά), στα όρια του Κιέβου, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως και η Μακάριβ (δυτικά), καθώς αναφέρονται πλήγματα πυροβολικού βόρεια της πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, το τελευταίο 24ωρο κατέρριψε 7 ρωσικά μαχητικά, 1 ελικόπτερο και 3 drones.

 

ΗΠΑ - Μ. Βρετανία: Μειωμένη η δραστηριότητα των Ρώσων

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως το τελευταίο 24ωρο οι Ρώσοι επέδειξαν περιορισμένη στρατιωτική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν πως δεν υπήρξαν βομβαρδισμοί ενώ διαπιστώνεται μια ναυτική δραστηριότητα στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, στα ανοιχτά της Οδησσού, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως ετοιμάζεται μια ναυτική απόβαση.
Ωστόσο, αναφέρεται πως μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν «σημάδια» που να δείχνουν πως κάτι τέτοιο πρόκειται να γίνει σύντομα.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανάλυση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να απωθούν τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία - όπως σημειώνεται - έχουν καταγράφει ελάχιστη πρόοδο κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας.

Σκληρές μάχες στο Κίεβο

Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να σφυροκοπούν τις περιοχές που βρίσκονται βόρεια του Κιέβου, ενώ παράλληλα συνεχίζουν τις προσπάθειες για να κυκλώσουν την πόλη και να την πολιορκήσουν.
Νωρίτερα σήμερα το πρωί μια ακόμα μεγάλη έκρηξη έγινε στα βόρεια του Κιέβου, όταν θραύσματα ρωσικού πυραύλου έπεσαν σε πολυκατοικία με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας πολίτης και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, 12 άνθρωποι διασώθηκαν ενώ 98 απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.
211_2.jpg
212_1.jpg
Την ίδια στιγμή και ενώ μαίνονται οι σκληρές μάχες στα περίχωρα του Κιέβου και νέες εκρήξεις καταγράφονται στα βόρεια της πόλης, συνεχίζεται η εκκένωση αμάχων από το Κίεβο και την ευρύτερη περιοχή του.
Είναι χαρακτηριστικό πως τις τελευταίες ώρες, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έφυγαν είτε με λεωφορεία είτε με ιδιωτικά ΙΧ από την ευρύτερη περιοχή του Κιέβου.
Εκτιμάται πως περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της πόλης – υπολογίζονται σε πάνω από 3 εκατομμύρια – έχουν ήδη φύγει.
66_1.jpg

Πάντως το μεγάλο ερώτημα είναι εάν τελικά οι Ρώσοι θα εισβάλλουν στο Κίεβο.
Αν και αυτός φαινόταν πως ήταν ο μεγάλος στόχος της Ρωσίας, Δυτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως μια κακώς εκτιμώμενη χερσαία επίθεση σε μια τόσο καλά προετοιμασμένη αμυντικά πόλη και με τόσο αφοσιωμένες δυνάμεις, όπως είναι το Κίεβο αυτή τη στιγμή, θα ήταν μια πολύ δαπανηρή υπόθεση.

Klitschko (δήμαρχος Κιέβου): Περιμένουμε άγρια επίθεση όπως στη Μαριούπολη και στο Χάρκοβο

Την θέση πως περιμένει μια εξαιρετικά άγρια επίθεση αντίστοιχη με αυτή στη Μαριούπολη και στο Χάρκοβο διατύπωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Vitali Klitschko μετά τη σημερινή πυραυλική επίθεση σε πολυκατοικία, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος.
Κατά την άφιξη του στο σημείο της επίθεσης, η οποία είπε πως προκλήθηκε από πύραυλο, ο Klitschko υποστήριξε ότι επλήγησαν έξι κτήρια, ανάμεσα τους και ένα νηπιαγωγείο.
«Η επίθεση στόχευσε μια κατοικημένη περιοχή.
Δεν υπάρχει καμία στρατιωτική βάση εδώ» είπε ο Klitschko, ο οποίος ερωτηθείς για το τι περιμένει πως θα συμβεί, υποστήριξε μια «επίθεση ανάλογη με αυτή που συμβαίνει σε Μαριούπολη και Χάρκοβο».

Εκρήξεις στα δυτικά, στο αεροδρόμιο της Λβιβ

Πάντως, νωρίτερα σήμερα το πρωί ακούστηκαν εκρήξεις στην πόλη Λβιβ που βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Πληροφορίες αναφέρουν πως χτυπήθηκε όχι το αεροδρόμιο, αλλά ένα παρακείμενο κτήριο και συγκεκριμένα, ένα εργοστάσιο επισκευής αεροσκαφών.
Από την επίθεση καταστράφηκε η εγκατάσταση, η οποία δεν ήταν σε λειτουργία.
Όπως αναφέται, δεν υπήρξαν απώλειες.
Σημειώνεται πως την περασμένη Κυριακή οι Ρώσοι χτύπησαν μια στρατιωτική βάση που βρίσκεται στην πόλη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 35 άνθρωποι.
2_152.jpg
Υπό πολιορκία η Μαριούπολη - Συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης

Εξίσου δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Μαριούπολη, η οποία εδώ και εβδομάδες έχει μείνει χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση ενώ λιγοστεύουν και τα τρόφιμα.
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι φιλορώσοι αυτονομιστές «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από την πόλη με τη βοήθεια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ενώ έκανε αναφορά για σκληρές συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης.
Μάλιστα ρωσικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι δυνάμεις των φιλορώσων κατάφεραν να θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχο τους το αεροδρόμιο της Μαριούπολης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι αυτονομιστές αντάρτες έχουν απελευθερώσει περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ.

 

Στην Μαριούπολη εκτιμάται πως έχουν εγκλωβιστεί περίπου 300.000 άνθρωποι.
Πάντως, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Δημοτικό Θέατρο, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς ύστερα από επίθεση, την οποία οι Ουκρανοί αποδίδουν στη Ρωσία, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η Μόσχα μιλώντας για ενέργεια εθνικιστών του τάγματος Αζόφ.
Το κτήριο αυτό είχε μετατραπεί σε καταφύγιο αμάχων.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως μέσα στο κτίριο βρίσκονταν 1.300 άνθρωποι.
Μέχρι στιγμής ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών παραμένει αδιευκρίνιστος, αν και χθες εκτιμάται ότι διασώθηκαν τουλάχιστον 130 άνθρωποι.
4444444_2.jpg
Βομβαρδισμένο τοπίο το Χάρκοβο

Βομβαρδισμένο τοπίο αποτελεί το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, η οποία και αυτή εδώ και μέρες τελεί υπό το διαρκές «σφυροκόπημα» των Ρώσων.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών,ενώ σήμερα αναφέρθηκε ένας ακόμα νεκρός και 11 τραυματίες ύστερα από πυραυλικές επιθέσεις σε πολυκατοικίες και εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Παρά τις επιθέσεις αυτές ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να περικυκλώσει και να ελέγξει την πόλη, με τις ουκρανικές δυνάμεις να εξακολουθούν να αντιστέκονται και να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν.
98777777.jpg
212121.jpg
987.JPG
Επιθέσεις όμως καταγράφηκαν και στην πόλη Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία, όπου δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από πυραυλική επίθεση σε κατοικημένη περιοχή.
6666666.jpg
Σε ετοιμότητα η Οδησσός

Σε πλήρη ετοιμότητα είναι η Οδησσός για το ενδεχόμενο μιας ναυτικής απόβασης των Ρώσων.
Αν και τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει πύρα από ρωσικά πλοία σε ακτές κοντά στην πόλη και αν και γίνεται λόγος για κινήσεις και για δραστηριότητα από τα ρωσικά πλοία, εκτιμάται πως δεν είναι άμεση μια ναυτική απόβαση.
Και αυτό γιατί Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να προωθηθούν στο έδαφος από την πόλη Μικολάγιφ, κάτι που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα γίνει μια ναυτική απόβαση τις επόμενες ημέρες.

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων επιβάλλει η Ρωσία στο Donbass

Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Donbass, στην ανατολική Ουκρανία επιβάλλει η Ρωσία, όπως υποστήριξε αξιωματούχος της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στα νότια της Ρωσίας παρατείνεται έως τις 26 Μαρτίου.
Νωρίτερα αυτονομιστές ηγέτες στην περιφέρεια Luhansk της ανατολικής Ουκρανίας κατήγγειλαν ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις βομβάρδισαν με το πυροβολικό πέντε κοινότητες στην αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατίας τους τις προηγούμενες 24 ώρες.
Όπως αναφέρεται, εργοστάσιο σιδηροκράματος υπέστη ζημιές και η ηλεκτροδότησή του έχει κοπεί, είπε εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, ενώ δεκαοκτώ σπίτια και ένας βρεφονηπιακός σταθμός επίσης υπέστησαν ζημιές από τα πλήγματα.

Στα 500 δισ δολάρια το κόστος της εισβολής

Στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια αποτιμά το Κίεβο το κόστος των καταστροφών που έχει επέλθει στις υποδομές και στις πόλεις της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal υποστήριξε πως το ποσό αυτό θα το καταβάλλει η Ρωσία ως αποζημίωση μετά τον πόλεμο, αν και δεν διευκρίνισε με ποιον ακριβώς τρόπο θα εισπραχθούν αυτά τα χρήματα, ακόμα και αν η Ουκρανία κερδίσει τον πόλεμο.
Ωστόσο, ο Shmyhal άφησε να εννοηθεί πως η Ουκρανία θα προχωρήσει σε κατάσχεση περουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στο εξωτερικό, ενώ σημείωσε ότι η Ουκρανία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους συμμάχους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης