Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σφυροκοπούν Κίεβο, Μαριούπολη οι Ρώσοι - Τεράστιες απώλειες αμάχων για την κατάληψη πόλεων - Αντιστεκόμαστε λέει το Κίεβο

Σφυροκοπούν Κίεβο, Μαριούπολη οι Ρώσοι - Τεράστιες απώλειες αμάχων για την κατάληψη πόλεων - Αντιστεκόμαστε λέει το Κίεβο
Περισσότεροι από 1.000 πολίτες φέρεται να είχαν καταφύγει στο Δημοτικό Θέατρο της Μαριούπολης που καταστράφηκε ολοσχερώς από επίθεση - Αλληλοκατηγορίες Μόσχας - Κιέβου
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Με τη Ρωσία και την Ουκρανία να εξακολουθούν, και παρά τις ελπίδες που καλλιεργούν για συμβιβασμό, να στέλνουν διφορούμενα μηνύματα όσον αφορά την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και την προοπτική μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να «χτυπά» με ιδιαίτερη σφοδρότητα το Κίεβο και τις υπόλοιπες μεγάλες ουκρανικές πόλεις.
Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Μαριούπολη, ύστερα από την επίθεση σε θέατρο, το οποίο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο περισσότερων από 1.000 άμαχων πολιτών.
Το θέατρο καταστράφηκε ολοσχερώς, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποιος απολογισμός νεκρών ή τραυματιών, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για επιζώντες, αναφέροντας πως το καταφύγιο του θεάτρου άντεξε του βομβαρδισμού.
Όπως είναι αναμενόμενο, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται και για αυτήν την επίθεση με τους μεν Ρώσους να υποστηρίζουν πως δεν προχώρησαν σε καμία επίθεση έναντι χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, αποδίδοντας την ευθύνη στους Ουκρανούς εθνικιστές της ομάδας Αζόφ και με τους δε Ουκρανούς να κάνουν λόγο για ένα ακόμα «φρικιαστικό έγκλημα πολέμου».
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις όμως συνεχίζονται σε όλη την Ουκρανία, με το ρωσικό στρατό να βομβαρδίζει το Κίεβο – ένας νεκρός αναφέρθηκε σε πρωινή επίθεση σε πολυκατοικία -, το Χάρκοβο, όπου υπολογίζεται ότι από την έναρξη της εισβολής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 500 άμαχοι, το Τσερνίγκιφ, όπου έχει ξεσπάσει σάλος για τον θάνατο 53 αμάχων που βρίσκονταν στην ουρά για ψωμί, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για επιθέσεις με πυρά από τα ρωσικά πλοία στις ακτές της Οδησσού.
Πάντως, οι εκτιμήσεις Δυτικών αναλυτών είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις δυσκολεύονται να προωθηθούν σε νέα ουκρανικά εδάφη, εγχείρημα που παραμένει εξαιρετικά δύσκολο λόγω των αυξανόμενων προβλημάτων που έχουν σε τροφοδοσία σε καύσιμα και φαγητό.
Μάλιστα αναφέρουν πως οι απώλειες των Ρώσων στρατιωτών είναι μεγάλες - οι Ουκρανοί κάνουν λόγο για περίπου 14.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες - με αποτέλεσμα να επιστρατεύονται ρωσικά στρατεύματα από την Αρμενία και τη Νότια Οσετία, την περιοχή της Γεωργίας που η Ρωσία κατέκτησε το 2008.
Από την πλευρά τους οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστηρίζουν πως η Ρωσία απογχάνει στις χερσαίες επιχειρήσεις της και για αυτό το λόγο συνεχίζει το σφυροκόπημα με πυραυλικές επιθέσεις στις πόλεις, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας υπογραμμίζει πως οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν τεράστιες απώλειες στο στράτευμα τους.
2_150.jpg

Zelensky: Κράτος τρομοκράτης η Ρωσία – Που διαφέρει η πολιορκία της Μαριούπολης από αυτή του Λένιγκραντ;

Κράτος τρομοκράτη χαρακτήρισε τη Ρωσία ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky σε νέο διάγγελμα του, στο οποίο έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «χτύπημα» του Δημοτικού Θεάτρου της Μαριούπολης όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες πολίτες.
Μάλιστα ο Zelensky διερωτήθηκε ποια είναι η διαφορά μεταξύ της πολιορκίας της Μαριούπολης από τους Ρώσους με την πολιορκία του Λένινγκραντ από τα ναζιστικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει ακόμα.
Τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας συνεχίζονται.
Η ρωσική οικονομία είναι ακόμα σε θέση να διατηρήσει τη στρατιωτική μηχανή.
Γι' αυτό χρειαζόμαστε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο κόσμος πρέπει επιτέλους να αναγνωρίσει επίσημα ότι η Ρωσία έχει γίνει τρομοκρατικό κράτος» ανέφερε ο Zelensky, ο οποίος απευθύνθηκε και στους Ρώσους πολίτες, ζητώντας τους να αναρωτηθούν εάν η πολιορκία της Μαριούπολης διαφέρει από την πολιορκία του Λένινγκραντ.
Μιλώντας στα ρώσικα ο Zelensky είπε: «Πολίτες της Ρωσίας!
Σε τι διαφέρει η πολιορκία της Μαριούπολης από την πολιορκία του Λένινγκραντ κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο;»

Προς τους Ρώσους στρατιώτες: Παραδοθείτε

Επιπλέον, δεσμεύτηκε στους Ρώσους στρατιώτες που θα καταθέσουν τα όπλα τους, ότι θα έχουν την ευκαιρία να επιβιώσουν.
«Κάθε Ρώσος στρατιώτης που θα καταθέσει τα όπλα του θα έχει την ευκαιρία να επιβιώσει.
Υπάρχει ακόμη μια ευκαιρία.
Υπάρχει μια ευκαιρία για κάθε στρατιώτη που έχει σταλεί στο έδαφος της χώρας μας, για κάθε έναν που δεν έχει σκοτωθεί ή τραυματιστεί ή αιχμαλωτιστεί.
Ο ρωσικός στρατός υφίσταται απώλειες που δεν είδε ούτε στη Συρία ούτε στην Τσετσενία, που δεν είχαν ούτε τα σοβιετικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν.
Εάν ο πόλεμος σας, ο πόλεμος ενάντια στον ουκρανικό λαό, συνεχιστεί, οι μητέρες της Ρωσίας θα χάσουν περισσότερα παιδιά από ό,τι στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στην Τσετσενία συνολικά.
Γιατί πρέπει να γίνει αυτό;
Κάθε Ρώσος στρατιώτης που θα καταθέσει τα όπλα του θα έχει την ευκαιρία να επιβιώσει.
Απευθύνομαι σε στρατεύσιμους, που ρίχτηκαν στο σε αυτόν τον πόλεμο, που δεν είναι δικός του, αλλά και στους στρατιώτες που εξακολουθούν να έχουν ένστικτο αυτοσυντήρησης.
Αφήστε τα όπλα σας, είναι καλύτερο από το πεθάνετε στο πεδίο της μάχης στη γη μας» υποστήριξε ο Zelensky.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι στοχεύουν άμαχους πολίτες

Εν τω μεταξύ, το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να χτυπά τους άμαχους της Ουκρανίας.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν λόγο για αποτυχημένες χερσαίες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ρώσων, γεγονός που τους ωθεί να πλήττουν υποδομές και πυκνοκατοικημένες περιοχές των ουκρανικών πόλεων.
Όπως αναφέρουν, οι δυνάμεις κρατούν ακόμα και αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις, ενώ επιτυχίες καταγράφονται - όπως υποστηρίζουν - και στον εναέριο χώρο.
Επιπλέον, επισημαίνουν πως οι Ρώσοι καταστρέφουν κτήρια τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών έτσι ώστε να προβάλλουν την προπαγάνδα τους καθώς και ότι προχωρούν σε κυβερνο-επιθέσεις και σε καταστροφές των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Υπό πολιορκία η Μαριούπολη

Στην πλέον δυσχερή θέση φαίνεται να βρίσκεται η Μαριούπολη, η οποία εδώ και εβδομάδες έχει μείνει χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση ενώ τελειώνουν και τα τρόφιμα.
Στην πόλη εκτιμάται πως έχουν εγκλωβιστεί περίπου 300.000 άνθρωποι, παρά τις προσπάθειες που γίνονται καθημερινά για την εκκένωση της πόλης από αμάχους (εκτιμάται πως 30.000 άνθρωποι την έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες 2 εβδομάδες).
Ωστόσο, το χθεσινό «χτύπημα» στο Δημοτικό Θέατρο, όπου αναφέρεται πως είχαν βρει καταφύγιο περίπου 1.000 με 1.200 άνθρωποι, επαναφέρει στο προσκήνιο τις δραματικές ώρες που ζουν οι εγκλωβισμένοι πολίτες της Μαριούπολης.
4_122.jpg
«Ακόμη ένα φρικιαστικό έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη.
Ρωσική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο όπου κρύβονταν εκατοντάδες αθώοι άμαχοι.
Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς.
Οι Ρώσοι είναι αδύνατο να μη γνώριζαν πως επρόκειτο για καταφύγιο αμάχων» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba.
Από την επίθεση αυτή δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη αναφορά για τον αριθμό των θυμάτων και των τραυματιών.
Πάντως, οι τοπικές αρχές αφήνουν μια αχτίδα αισιοδοξίας, υποστηρίζοντας πως το καταφύγιο του θεάτρου δεν έχει πληγεί από τον βομβαρδισμό και πως γίνονται προσπάθειες για να καθαριστεί το σημείο από τα συντρίμμια προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν επιζώντες.

Οι τοπικές αρχές αναφέρουν πως από την έναρξη της εισβολής, τουλάχιστον 2.400 άμαχοι κάτοικοι της πόλης έχουν σκοτωθεί, τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να ενισχύουν διαρκώς τις θέσεις τους έναντι των Ουκρανών.
5_68.jpg

Η μάχη για το Κίεβο

Η μάχη στο Κίεβο, όπου έληξε σήμερα στις 07:00 το πρωί η 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης 15/3 συνεχίζεται, με το ρωσικό στρατό ωστόσο να μην μπορεί ακόμα να προελάσει προς την πόλη.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται και να αποκρούουν τις ρωσικές επιθέσεις, αν και όπως αναφέρεται κατά τις τελευταίες ώρες δεν υπήρξε καμία στρατιωτική επιχείρηση στα βορειοανατολικά της πόλης.
Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως εξουδετέρωσε δυνάμεις Ουκρανών εθνικιστών στην περιοχή του Κιέβου, αφού εντόπισε μέσω drone τις θέσεις τους.
1_110.jpg
2_151.jpg
Ωστόσο, νωρίτερα σήμερα Πέμπτη 17/3 το πρωί, συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αεράμυνα έπεσαν σε μια 16όροφη πολυκατοικία στο Κίεβο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι τρεις.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, περίπου 30 κάτοικοι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το σημείο ενώ κατασβέστηκε και η φωτιά που ξέσπασε στην πολυκατοικία.
Βάσει των ουκρανικών αρχών, περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του Κιέβου – πάνω από 3 εκατομμύρια – έχουν ήδη φύγει από την πόλη.
66_1.jpg
Βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο, Οδησσό

Παράλληλα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο, όπου εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των εχθροπραξιών.
Παρά τις επιθέσεις αυτές ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να περικυκλώσει και να ελέγξει την πόλη, με τις ουκρανικές δυνάμεις να εξακολουθούν να αντιστέκονται και να διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να παραδοθούν.
Πύρα από ρωσικά πλοία υπήρξαν τις τελευταίες ώρες και στην Οδησσό, η οποία και αυτή έχει μετατραπεί σε μια πόλη – φρούριο, περιμένοντας την επόμενη κίνηση των Ρώσων.
Ωστόσο, εκτιμάται πως από τη στιγμή που οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει να προωθηθούν στο έδαφος από την πόλη Μικολάγιφ, πολύ δύσκολα θα γίνει μια ναυτική απόβαση τις επόμενες ώρες.
Δορυφορικές εικόνες από την αμερικανική εταιρεία Maxar δείχνουν εκτεταμένες καταστροφές στις πόλεις Σούμι, Χάρκοβο και Τσερνίγκιφ όπου φαίνονται σπίτια και υποδομές να έχουν καταστραφεί.
3_125.jpg
Ανθρωπιστική κρίση στην Χερσώνα

Την ίδια στιγμή η ουκρανική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις.
Η Liudmila Denisova, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις «φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων» στην περιοχή αυτή, ενώ μίλησε για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.
Σημειώνεται πως την Τρίτη 15/3 το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό τον πλήρη έλεγχο τους την περιοχή της Χερσώνας, στα νότια της Ουκρανίας.
Ωστόσο, το Κίεβο χθες Τετάρτη 16/3 διέψευσε τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας, καθώς όπως υποστηρίζει ο ρωσικός στρατός δεν έχει κάνει καμία πρόοδο στην προέλαση του προς τις πόλεις Μικολάγιφ και Ζαπορίζια που είναι πόλεις – «κλειδιά» για τον έλεγχο της περιοχής.

Ανοίγουν 9 ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις να μαίνονται σε όλη την ουκρανική επικράτεια, το Κίεβο ευελπιστεί να ανοίξει σήμερα Πέμπτη 17/3 εννέα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από τις πόλεις ανάμεσα τους και η Μαριούπολη.

Μ. Βρετανία: Η ρωσική επίθεση έχει κολλήσει σε όλα τα μέτωπα της Ουκρανίας

Ο ρωσικός στρατός έχει «κολλήσει» σε όλα τα μέτωπα της Ουκρανίας αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Μ. Βρετανίας, το οποίο επισημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα εξακολουθούν να υφίστανται βαριές απώλειες.
«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει εν πολλοίς καθυστερήσει σε όλα τα μέτωπα.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο σε στεριά, θάλασσα και αέρα τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουν να υφίστανται βαριές απώλειες.
Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σθεναρή και καλά συντονισμένη.
Η τεράστια πλειοψηφία του ουκρανικού εδάφους, περιλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, διατηρείται υπό ουκρανικό έλεγχο» αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχουν χάσει το 40% της δύναμης τους

Την εκτίμηση ότι ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου άρχισε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου διατυπώνει το ουκρανικό γενικό επιτελείο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.
Ωστόσο, στην ανακοίνωση, δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί, ενώ είναι αδύνατο να επαληθευτεί η βάση του ισχυρισμού τους.

Στα 500 δισ δολάρια το κόστος της εισβολής

Στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια αποτιμά το Κίεβο το κόστος των καταστροφών που έχει επέλθει στις υποδομές και στις πόλεις της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή.
Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Denys Shmyhal υποστήριξε πως το ποσό αυτό θα το καταβάλλει η Ρωσία ως αποζημίωση μετά τον πόλεμο, αν και δεν διευκρίνισε με ποιον ακριβώς τρόπο θα εισπραχθούν αυτά τα χρήματα, ακόμα και αν η Ουκρανία κερδίσει τον πόλεμο.
Ωστόσο, ο Shmyhal άφησε να εννοηθεί πως η Ουκρανία θα προχωρήσει σε κατάσχεση περουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στο εξωτερικό, ενώ σημείωσε ότι η Ουκρανία θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους συμμάχους της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης