Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πάνω από 2 δισ ευρώ τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά Ταμεία

Πάνω από 2 δισ ευρώ τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά Ταμεία

Αυξάνονται οι  πιέσεις στην κυβέρνηση για νέες ελαφρύνσεις και 120 δόσεις

 

Σχετικά Άρθρα
 

Αυξάνονται οι πιέσεις των επαγγελματικών φορέων και οργανώσεων προς την κυβέρνηση για νέα γενναία ρύθμιση, ή επανάληψη της παλαιάς των 120 δόσεων για κορονοοφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έφτασαν τα 2 δις ευρώ, καθώς και για την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Μετά την ΓΣΕΒΕΕ και τις παρεμβάσεις που έκανε προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας με επιστολή προς τον Αδωνι Γεωργιάδη, ζητά την παράταση της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής με έκπτωση 15%, αλλά και την αύξηση των δόσεων αποπληρωμής του επιστρεπτέου ποσού από 60 σε 120 δόσεις.
Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται, ότι παρά το μέγεθος του προβλήματος, ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς στο επόμενο διάστημα, εάν δεν εξασφαλιστεί με αποτελεσματικά μέτρα το δίχτυ ελάχιστης προστασίας των επιχειρήσεων, που αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, είναι παραπάνω από ορατός.

Τα χρέη προς τα Ταμεία

Συνολικά, εκτιμάται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχουν δημιουργηθεί χρέη προς τον ασφαλιστικό φορέα που αγγίζουν τα 2 δις από 767.645 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.
Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση των έως 72 δόσεων αφορά κορωνοχρέη που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας της Covid-19 εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 - Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31η.7.2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.
Έτσι, στις βεβαιωμένες οφειλές που εμφανίζονται τώρα στο ΚΕΑΟ δεν περιλαμβάνονται τα χρέη του 4μήνου Φεβρουαρίου - Μαΐου 2020, καθώς η είσπραξή τους είχε «παγώσει» και δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες.
Μένει λοιπόν, και για αυτές τις οφειλές, το ΚΕΑΟ να ολοκληρώσει τη διαδικασία βεβαίωσης, ώστε να μπορούν να ρυθμιστούν και αυτές σε έως και 72 δόσεις.
Σύμφωνα πάντως με την εγκύκλιο Τσακλόγλου, ενοποιούνται οι εντασσόμενοι ΚΑΔ που μπορούν να υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση χρεών των έως και 72 μηνιαίων δόσεων, τόσο για την ΑΑΔΕ όσο και για τον ΕΦΚΑ.
Η ΑΑΔΕ οφείλει να αποστείλει στο ΚΕΑΟ ηλεκτρονικό αρχείο με τους ΑΦΜ όλων των επιχειρήσεων, αυτοαπασχολουμένων και ελευθέρων επαγγελματιών που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κι έχουν κύριο ΚΑΔ δραστηριότητας που αποδέχεται για τη ρύθμιση των οφειλών προς την εφορία, προκειμένου και το ΚΕΑΟ να αποδέχεται αντίστοιχες αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης