Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τριπλή διευκόλυνση στους οφειλέτες με κορωνοχρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Τριπλή διευκόλυνση στους οφειλέτες με κορωνοχρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία
Ποιο είναι το σημείο τριβής τι επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο
Σχετικά Άρθρα

Το «πράσινο φως» από τους θεσμούς για συνέχιση της ίδιας πολιτικής της τριπλής ρύθμισης στα κορονοχρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία που ξεπερνούν τα 5 δις ευρώ, φαίνεται να λαμβάνουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΒΝ, η ηγεσία των οικονομικών υπουργείων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στις διαπραγματεύσεις που κάνει ο κ. Πετραλιάς, οι θεσμοί δεν είναι αντίθετοι στο:

  1. Να συνεχιστεί η παράταση κατά ένα μήνα και όσους μήνες είναι πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι προς τον π. ΟΑΕΕ.
  2. Στην επανέκδοση των χαμένων ρυθμίσεων από τις 120 δόσεις, με ένταξη των υπολειπόμενων ποσών.
  3. Στις νέες οφειλές που συσσωρεύτηκαν προς τα Ταμεία από την έναρξη της πανδημίας (Φεβρουάριος έως και τον τρέχοντα μήνα (Ιούνιο του 2021) με 60 ή 72 δόσεις. Και εδώ είναι το κομβικό σημείο της διαπραγμάτευσης: Αν θα δεχτούν οι θεσμοί τις 72 δόσεις, όπως προτείνουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας με ταυτόχρονη ένταξη σε αυτές και των 48 δόσεων για όσους έχουν ενεργές ρυθμίσεις την τελευταία διετία.


Βασικός όρος θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να καταβάλλουν όλες τις απλήρωτες δόσεις ή, εναλλακτικά, οι απλήρωτες δόσεις να μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης.

Να σημειωθεί ότι τα κορονοχρέη του πρώτου 6 μήνου του έτους φτάνουν στα 2,4 δις ευρώ. Ως εκ τούτου θα πρέπει, σύμφωνα με το βασικό σενάριο επαναφοράς της εν λόγω ρύθμισης, να τις εξοφλήσει και τις τρεις, μαζί και την επόμενη τρέχουσα (Ιουλίου 2021) προκειμένου να επανενταχθεί. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και το σενάριο οι τρεις αυτές δόσεις να μπορούν να καταβληθούν στο τέλος της ρύθμισης και προϋπόθεση επανένταξης να είναι μόνο η καταβολή της επόμενης.

Σε σχέση με το δεύτερο σκέλος της υπό εξέταση ρύθμισης , το βασικό σενάριο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι είναι η τμηματική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων εισφορών τόσο των πληττόμενων και κλειστών επιχειρήσεων-εργοδοτών όσο και των πληττόμενων -κλειστών ελευθέρων επαγγελματιών για το 16μηνο διάστημα Φεβρουαρίου 2020-Ιουνίου 2021 σε 60 ή ακόμα και 72 δόσεις, δηλαδή σε 5 ή 6 έτη.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως εφόσον θεσπιστεί η σχεδιαζόμενη ρύθμιση των 60 ή 72 δόσεων για όλες τις οφειλές της πανδημίας, η προαναφερθείσα ήδη θεσπισμένη ρύθμιση (σ.σ. των 48 δόσεων) ενδεχομένως να καταργηθεί, προκειμένου να υπάρξει ώθηση στους εν λόγω, πληττόμενους οφειλέτες να ενταχθούν τους αμέσως επόμενους μήνες και όχι από τον ερχόμενο Ιανουάριο (2022).

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης