Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε κλοιό Κίεβο, Μαριούπολη από την Ρωσία - Οι φήμες για Λευκορωσία - Το Ισραήλ προτρέπει τον Zelensky να παραδοθεί

Πόλεμος στην Ουκρανία:  Σε κλοιό Κίεβο, Μαριούπολη από την Ρωσία - Οι φήμες για Λευκορωσία - Το Ισραήλ προτρέπει τον Zelensky να παραδοθεί
Εκτός από τη Μαριούπολη και το Κίεβο, οι Ρώσοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις πόλεις Κρίβι Ριγκ, Κρεμεντσούκ, Νικόπολ και Ζαπορίζια
Σχετικά Άρθρα

(upd9)Συνεχίζεται για 17η ημέρα το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων στις μεγαλύτερες Ουκρανικές πόλεις.
Κλοιό γύρω από -σχεδόν- όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας έχουν δημιουργήσει τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ επιχειρήσεις διεξάγονται και στις δυτικές περιοχές της χώρας.
Ήδη, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέσεις γύρω από το Κίεβο και μάλιστα, κατέστρεψαν μια ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Βασίλκιβ,  έχουν «αποκλείσει» τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία και βομβάρδισαν ένα τζαμί με 80 άμαχους, ενώ υπό πολιορκία βρίσκονται επίσης το Νικολάεφ και η Σάμη.
Μάλιστα, ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι βομβάρδισαν και κατέστρεψαν αντικαρκινικό νοσοκομείο και πολλά κτίρια κατοικιών, όπως και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο,  στη νότια πόλη Νικολάεφ.
Για συνέχιση των μαχών βορειοδυτικά του Κιέβου έκανε λόγο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, σημειώνοντας πως ο κύριος όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων απέχει περίπου 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Η επέλαση των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία συνεχίζεται, το Κίεβο βρίσκεται υπό ασφυκτικό κλοιό ενώ αποκλείουν και την Μαριούπολη που έχει δεχθεί συνεχή βομβαρδισμό.
Εν τω μεταξύ οι φήμες ότι η Λευκορωσία ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία δεν επιβεβαιώνονται…
Ωστόσο, τουλάχιστον 1.582 άμαχοι στη Μαριούπολη σκοτώθηκαν.
Ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τα ρωσικά αεροσκάφη ότι έριξαν πυρά στα συνοριακά χωριά της Λευκορωσίας από τον ουκρανικό εναέριο χώρο για να δικαιολογήσουν επίθεση – εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο η φήμη διαψεύδεται.

Το Ισραήλ διαψεύδει ότι ζήτησε από τον Zelensky τον ουκρανό Πρόεδρο να παραδοθεί

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και Ισραηλινός αξιωματούχος διέψευσαν το Σάββατο (12/3/2022) αναφορές, που έφεραν το Ισραήλ να προτρέπει τον Volodomyr Zelensky να παραδοθεί στη Ρωσία.

Το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε διπλωματικές προσπάθειες σε μία προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett είχε συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin,  ενώ μίλησε τηλεφωνικά και με τον Zelensky.
Πληροφορίες, που μεταδόθηκαν από την Jerusalem Post και τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios ανέφεραν, πως ο Bennet είχε παροτρύνει την Ουκρανία να υποχωρήσει στη Ρωσία.
Η Ισραηλινή κυβέρνηση πρότεινε στον Zelensky τον ουκρανό Πρόεδρο να παραδοθεί αλλά ο ίδιος αρνήθηκε.
Είναι το μόνο θέμα που δεν εξετάζουμε, ανέφερε  ο Ουκρανός Πρόεδρος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Putin με Macron και Scholz

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είχαν μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία το Σάββατο (12/3/2022) με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin με επίκεντρο τον
πόλεμο στην Ουκρανία, την επομένη της συνόδου των Βερσαλλιών, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.
Οι τρεις ηγέτες είχαν ήδη μια τηλεφωνική συνδιάλεξη την Πέμπτη (10/3), κατά τη διάρκεια της οποίας η Γαλλία και η Γερμανία «αξίωσαν από τη Ρωσία μια άμεση κατάπαυση του πυρός».
Μετά τη συνάντησή τους στις 7 Φεβρουαρίου στο Κρεμλίνο, ο Macron είχε εννέα τηλεφωνικές συνομιλίες, περιλαμβανομένης εκείνης της περασμένης Πέμπτης, με τον Putin, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ελιζέ.

Υπό ασφυκτικό κλοιό οι μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας


Στις περισσότερες ουκρανικές πόλεις ήχησαν σειρήνες συναγερμού για αεροπορική επιδρομή νωρίς το πρωί του Σαββάτου 12/3, καλώντας τον κόσμο να αναζητήσει καταφύγια, όπως έγινε γνωστό από τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ειδικότερα, σειρήνες ήχησαν στην πρωτεύουσα Κίεβο, τη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Χαρκίβ, το Τσερκάσι, αλλά και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να ανασυντάσσονται την Παρασκευή 11/3 για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Κίεβο και μάλιστα, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες, βάλλουν με πυρά πυροβολικού όσο πλησιάζουν στην πρωτεύουσα.
Στο μεταξύ, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πόλη Volnovakha έχει περιέλθει στις ρωσικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους στην αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ, ενώ φαίνεται να έχει καταληφθεί η νότια πόλη Χερσώνα, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες άμυνας.
Εκτός από τη Μαριούπολη και το Κίεβο, οι Ρώσοι επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις πόλεις Κρίβι Ριγκ, Κρεμεντσούκ, Νικόπολ και Ζαπορίζια, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου

Μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
«Πιθανόν θα υποστήριζε μια ρωσική απόπειρα να περικυκλωθεί η πόλη (του Κιέβου). Θα μπορούσε επίσης να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την ευαλωτότητά της στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών, που έχουν επιφέρει σημαντικό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι μάχες βορειοδυτικά του Κιέβου, ο όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, συμπλήρωσε  το υπουργείο.
Περικυκλωμένες παραμένουν οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίγκοφ, Σούμι και Μαριούπολη, ενώ πλήττονται από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Δραματική η κατάσταση στην Μαριούπολη - Βομβαρδίστηκε ένα τζαμί

Η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, μετά από δώδεκα ημέρες πολιορκίας, πλέον βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες, ενώ τις τελευταίες ημέρες άνθρωποι τσακώνονται για τρόφιμα.
Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το Σάββατο 12/3 ότι βομβαρδίστηκε ένα τζαμί που φιλοξενούσε αμάχους, μεταξύ των οποίων Τούρκοι.
«Το τζαμί του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και της συζύγου του Ροξελάνα στη Μαριούπολη βομβαρδίστηκε από τους ρώσους εισβολείς», ανέφερε το υπουργείο με μήνυμα στο Twitter.
«Περισσότεροι από 80 ενήλικοι και παιδιά φιλοξενούνται εκεί, μεταξύ των οποίων τούρκοι πολίτες», πρόσθεσε, δίχως να διευκρινίσει πότε έγινε ο βομβαρδισμός.
Στο μεταξύ, η κατάσταση στη Μαριούπολη είναι «απελπιστική», όπως προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).
«Ο εχθρός εξακολουθεί να αποκλείει τη Μαριούπολη», δήλωσε την Παρασκευή 11/3 το βράδυ ο ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky, σημειώνοντας πως «τα ρωσικά στρατεύματα δεν άφησαν να μπει η βοήθειά μας στην πόλη», υποσχόμενος να προσπαθήσει άλλη μια φορά να μεταφερθούν εκεί το Σάββατο, τρόφιμα, νερό και φάρμακα. «Η πολιορκημένη Μαριούπολη είναι αυτή τη στιγμή η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη. 1.582 άμαχοι σκοτωμένοι σε 12 ημέρες, θαμμένοι μέσα σε κοινούς τάφους όπως αυτός», κατήγγειλε από την πλευρά του χθες, Παρασκευή, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα με μήνυμά του στο Twitter που συνοδευόταν από την φωτογραφία μιας τάφρου.

Κύριος στόχος το Κίεβο - Ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν αεροπορική βάση


Κύριος στόχος τους παραμένει το Κίεβο, το οποίο επιχειρούν να περικυκλώσουν και μάλιστα, βρίσκονται ήδη στα προάστια της πόλης και προσπαθούν να εξαλείψουν την άμυνά της σε τοποθεσίες δυτικά και βόρεια της πόλης για να την «αποκλείσουν», όπως δήλωσε το ουκρανικό επιτελείο.
Η δήμαρχος της πόλης δήλωσε ότι ρωσικές επιθέσεις με ρουκέτες κατέστρεψαν το πρωί του Σαββάτου 12/3 μια ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στην πόλη Βασίλκιβ, στην περιφέρεια του Κιέβου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ Ουκρανίας.
Οι ρουκέτες έπληξαν και μια αποθήκη πυρομαχικών, δήλωσε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, Natalia Balasynovych.
«Το Κίεβο είναι σύμβολο της αντίστασης» και προετοιμάζεται για «λυσσαλέα αντίσταση», λέει σ' ένα βίντεο ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Zelensky.
Πάντως, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν δημιουργήσει .

Vereshchuk (Aντιπρόεδρος ουκρανικής κυβέρνησης): Ελπίδες ότι η Ρωσία θα τηρήσει κατάπαυση του πυρός για τους αμάχους

Σήμερα, Σάββατο 12/3, ανθρωπιστικοί διάδρομοι από ουκρανικές πόλεις και χωριά, περιλαμβανομένης της πολιορκημένης Μαριούπολης, θα ανοίξουν για να μπορέσουν να φύγουν άμαχοι, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Irina Vereshchuk, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ρωσία θα τηρήσει μια κατάπαυση του πυρός ώστε να καταστεί αυτό δυνατό.
Η Irina Vereshchuk ανέφερε ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να απομακρύνει κατοίκους από αρκετές πόλεις και χωριά στις περιφέρειες του Κιέβου και του Σούμι, όπως και από μερικές άλλες περιοχές όπου διεξάγονται μάχες.
«Ελπίζω πως η μέρα θα πάει καλά, πως όλες οι σχεδιασμένες οδοί θα είναι ανοικτές και πως η Ρωσία θα εκπληρώσει την υποχρέωσή της να εγγυηθεί το καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός», είπε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία της.
Σημειώνεται ότι απέτυχαν επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα οι προσπάθειες για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων της Μαριούπολης.
Ο Vadim Denishenko, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών, δήλωσε Το Σάββατο 12/3 ότι αναμένεται να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη χώρα, μεταξύ άλλων και στη Μαριούπολη.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Οι κυβερνήτες δύο ουκρανικών περιφερειών, του Κιέβου και του Ντονέτσκ, δήλωσαν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους το Σάββατο 12/3 ότι οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται σε περιοχές, όπου η Ουκρανία επιχειρεί να απομακρύνει ανθρώπους και να μεταφέρει βοήθεια μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων».
«Το ανθρωπιστικό φορτίο μεταφέρεται προς τη Μαριούπολη, θα σας ενημερώσουμε για το πώς εξελίσσεται. Η κατάσταση είναι περίπλοκη, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί», ανέφερε ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Pavlo Kirilenko, σε τοπικά ΜΜΕ, σημειώνοντας πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Καταστράφηκε αντικαρκινικό νοσοκομείο και κατοικίες στο Νικολάεφ

Τη Ρωσία για βομβαρδισμούς και την καταστροφή αντικαρκινικού νοσοκομείου και κτιρίων κατοικιών στη νότια πόλη Νικολάεφ, κατηγορούν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Στη διάρκεια της επίθεσης, σύμφωνα με τον επικεφαλής γιατρό του νοσοκομείου, Maksim Beznosenko, αρκετές εκατοντάδες ασθενείς βρίσκονταν στο νοσοκομείο, όμως κανείς δεν σκοτώθηκε, ενώ προκλήθηκαν ζημιές στο κτίριο.
Σημειώνεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει τις επιθέσεις τους στο Νικολάεφ, 470 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, σε μια προσπάθεια να περικυκλώσουν την πόλη.
Επίσης, οι βομβαρδισμοί έπληξαν και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, στο οποίο βρίσκονταν ασθενείς, ο αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος.
«Βομβάρδισαν πολιτικές ζώνες, χωρίς κανέναν στρατιωτικό στόχο. Εδώ υπάρχει ένα νοσοκομείο, ένα ορφανοτροφείο, ένα οφθαλμολογικό κέντρο», όλα τους βρίσκονταν στη συνοικία Ινγκούλσκι, στο βόρειο τμήμα της πόλης, ανέφερε ο επικεφαλής του νοσοκομείου.

Ρωσικό υπ. Άμυνας: Μέχρι στιγμής έχουν καταστραφεί 3.491 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής

Στην Ουκρανία μέχρι στιγμής τα ρωσικά στρατεύματα έχουν καταστρέψει 3.491 ουκρανικές εγκαταστάσεις στρατιωτικής υποδομής, δήλωσε το Σάββατο 12/3 ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο Konashenkov τόνισε πως οι Ρωσικές δυνάμεις «συνεχίζουν την επίθεση στην Ουκρανία σε ένα ευρύ μέτωπο».
Σημειώνεται ότι το Reuters δεν ήταν άμεσα σε θέση να επαληθεύσει τη δήλωσή του.

Πάνω από 2,5 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία

Πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαφύγει από την Ουκρανία, από τους οποίους 116.000 είναι πολίτες τρίτων χωρών, μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τους αριθμούς που δόθηκαν στις 11/3 στη δημοσιότητα από τα Ηνωμένα Έθνη.
Σ' αυτούς προστίθενται περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, διευκρίνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, F. Grandi.
Οι πρόσφυγες κατευθύνονται οι περισσότεροι προς την Πολωνία , η οποία υπολογίζει, σύμφωνα με τους συνοριοφύλακές της, ότι 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν διασχίσει τα σύνορα από τις 24 Φεβρουαρίου.

Σε σημείο καμπής η Ουκρανία

Όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky την Παρασκευή 11 Μαρτίου, η κατάσταση στη χώρα του είναι σε σημείο καμπής, με τους Ρώσους να συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στις ουκρανικές πόλεις, αναδιατασσόμενοι ώστε να επιχειρήσουν, καθώς φαίνεται, την ύστατη επίθεση στην πρωτεύουσα Κίεβο.
Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης του Χάρκοβο ανέφερε πως οι εισβολείς χτύπησαν ψυχιατρικό νοσοκομείο, ενώ παράλληλα περί τα 50 σχολεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, ο δήμαρχος πέθανε, όπως και περίπου 1.500 συμπολίτες τους, εξαιτίας της έλλειψης νερού και τροφίμων.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η Μαύρη Θάλασσα, πλέον, τελεί υπό απόλυτο έλεγχο, ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως σκοπίμως οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν πολίτες να φτάσουν στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους – άλλη μία προσπάθεια να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης φαίνεται να αποτυγχάνει.
Οι δυτικές χώρες, εν τω μεταξύ, αποφάσισαν 4η δέσμη κυρώσεων, ώστε να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να τερματίσει την επίθεσή του στην Ουκρανία.
Ο δε πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι τα κράτη της G7 θα ανακαλέσουν το εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας ως «μάλλον ευνοούμενο κράτος». Ανακοίνωσε επίσης απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, π.χ. θαλασσινών, αλκοόλ και διαμαντιών.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν στη Γαλλία δήλωσαν έτοιμοι να επιβάλουν σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και ενδέχεται να δώσουν στην Ουκρανία περισσότερα κεφάλαια για όπλα.
Όμως απέρριψαν το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο μπλοκ.
Ακόμη, σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, ο Putin είπε ότι υπήρξαν «ορισμένες θετικές εξελίξεις» στις συνομιλίες με το Κίεβο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
1_13.png
Επιτάχυνση

Με τη ρωσική επίθεση να διανύει την τρίτη της εβδομάδα, ο Zelensky είπε στις 11/3 ότι η Ουκρανία έχει «ήδη φτάσει σε μια στρατηγική καμπή».
«Είναι αδύνατο να πούμε πόσες μέρες έχουμε ακόμη (μπροστά μας) για να ελευθερώσουμε ουκρανική γη.
Αλλά μπορούμε να πούμε ότι θα το κάνουμε», είπε. «Προχωράμε ήδη προς τον στόχο μας, τη νίκη».
Η δύναμη πυρός της Ρωσίας έχει ακινητοποιηθεί σε δρόμους βόρεια του Κιέβου, έχοντας αποτύχει σε αυτό που σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές ήταν μια αστραπιαία επίθεση.
Ωστόσο, οι εικόνες που αποκάλυψε η ιδιωτική αμερικανική δορυφορική εταιρεία Maxar έδειξαν θωρακισμένες μονάδες να κάνουν ελιγμούς μέσα σε πόλεις κοντά σε ένα αεροδρόμιο στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου - πεδίο μαχών από τότε που η Ρωσία αποβίβασε αλεξιπτωτιστές εκεί τις πρώτες ώρες του πολέμου.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία φαίνεται να προετοιμάζεται για νέα επιθετική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες, που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν επιχειρήσεις εναντίον του Κιέβου.
Ωστόσο, οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις εξακολουθούν να πραγματοποιούν μόνο περιορισμένη πρόοδο, παρεμποδιζόμενες από υλικοτεχνικά προβλήματα και την ουκρανική αντίσταση.
Το ουκρανικό γενικό επιτελείο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται μετά από μεγάλες απώλειες.
Τα ουκρανικά στρατεύματα απώθησαν τους Ρώσους σε «δυσμενείς θέσεις» κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ανέφερε.
1_108.jpg
«Ο αντίπαλός μας έχει σταματήσει», δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Oleksiy Arestovych σε συνέντευξη Τύπου.
Ο δήμαρχος του Κιέβου, πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών, Vitali Klitschko, είπε ότι η πρωτεύουσα έχει αρκετές προμήθειες για να αντέξει μερικές εβδομάδες.
Οι γραμμές ανεφοδιασμού παραμένουν ανοιχτές προς το παρόν.
2_10.png
Χτυπήματα

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι κοντά στην ανατολική πόλη Izyum, ένα ψυχιατρείο χτυπήθηκε.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είπαν ότι κανείς δεν τραυματίστηκε καθώς οι ασθενείς βρίσκονταν ήδη στο υπόγειο.
Ο κυβερνήτης του Χάρκοβο, Oleh Synegubov, χαρακτήρισε την επίθεση έγκλημα πολέμου.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αναφορά ενώ δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τη Μόσχα.
Σημειώνεται πως η Μόσχα αρνείται ότι έχει στο στόχαστρο αμάχους σε αυτό που αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» αφοπλισμού και «αποναζισμού» της Ουκρανίας.
Ο δήμαρχος του Λούτσκ είπε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση σε αεροδρόμιο - ένα σπάνιο χτύπημα σε στόχο βαθιά στη δυτική Ουκρανία, μακριά από τα πεδία μάχης στα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια.
Στο Χάρκοβο, εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια και σε σταθμούς του μετρό, βαθιά κάτω από τη γη.
Ο δήμαρχος Ihor Terekhov είπε ότι η πόλη τελεί υπό ανελέητο βομβαρδισμό ενώ περίπου 50 σχολεία έχουν καταστραφεί.

«Όχι» σε ένταξη στην ΕΕ

Μακριά από τα πεδία των μαχών, οι ηγέτες της ΕΕ που συναντήθηκαν στο Παλάτι των Βερσαλλιών κοντά στο Παρίσι συμφώνησαν να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα έως το 2027.
Όμως, όντας επιφυλακτικοί για να μην προκαλέσουν την οργή της Μόσχας, απέρριψαν την έκκληση της Ουκρανίας για fast track ένταξη στην ΕΕ.
Mετά την εισβολή, οι δυτικές χώρες κινήθηκαν γρήγορα για να αποκλείσουν τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ανακοινώνοντας νέα δέσμη κυρώσεων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε ότι το μπλοκ θα αναστείλει την προνομιακή εμπορική και οικονομική μεταχείριση της Μόσχας, θα υπάρξει καταστολή της χρήσης κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισαγωγής ειδών σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία, καθώς και ειδών πολυτελείας.

Στη Ρωσία

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αποχωρήσεις ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τη Ρωσία.
Μάλιστα, στις 11/3 αποχώρησε από τη χώρα η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, η Deutsche Bank, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων διεθνών χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης