Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, βομβαρδισμοί σε πόλεις - Χιλιάδες άμαχοι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

Kλιμακώνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, βομβαρδισμοί σε πόλεις - Χιλιάδες άμαχοι εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη
Ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο
Σχετικά Άρθρα

Kλοιό γύρω από -σχεδόν- όλες τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας έχουν δημιουργήσει τα ρωσικά στρατεύματα, ενώ επιχειρήσεις διεξάγονται και στις δυτικές περιοχές της χώρας.
Όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy την Παρασκευή 11 Μαρτίου, η κατάσταση στη χώρα του είναι σε σημείο καμπής, με τους Ρώσους να συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς στις ουκρανικές πόλεις, αναδιατασσόμενοι ώστε να επιχειρήσουν, καθώς φαίνεται, την ύστατη επίθεση στην πρωτεύουσα Κίεβο.
Την ίδια στιγμή, ο κυβερνήτης του Χάρκοβο ανέφερε πως οι εισβολείς χτύπησαν ψυχιατρικό νοσοκομείο, ενώ παράλληλα περί τα 50 σχολεία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, ο δήμαρχος πέθανε, όπως και περίπου 1.500 συμπολίτες τους, εξαιτίας της έλλειψης νερού και τροφίμων.
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η Μαύρη Θάλασσα, πλέον, τελεί υπό απόλυτο έλεγχο, ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως σκοπίμως οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν πολίτες να φτάσουν στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους – άλλη μία προσπάθεια να εξαλειφθεί το ενδεχόμενο μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης φαίνεται να αποτυγχάνει.
Οι δυτικές χώρες, εν τω μεταξύ, αποφάσισαν 4η δέσμη κυρώσεων ώστε να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin να τερματίσει την επίθεσή του στην Ουκρανία.
Ο δε πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden δήλωσε ότι τα κράτη της G7 θα ανακαλέσουν το εμπορικό καθεστώς της Ρωσίας ως «μάλλον ευνοούμενο κράτος». Ανακοίνωσε επίσης απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων, π.χ. θαλασσινών, αλκοόλ και διαμαντιών.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκαν στη Γαλλία δήλωσαν έτοιμοι να επιβάλουν σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και ενδέχεται να δώσουν στην Ουκρανία περισσότερα κεφάλαια για όπλα.
Όμως απέρριψαν το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο μπλοκ.
Νωρίτερα, σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, ο Putin είπε ότι υπήρξαν «ορισμένες θετικές εξελίξεις» στις συνομιλίες με το Κίεβο, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
1_13.png
Επιτάχυνση

Με τη ρωσική επίθεση να διανύει την τρίτη της εβδομάδα, ο Zelensky είπε ότι η Ουκρανία έχει «ήδη φτάσει σε μια στρατηγική καμπή».
«Είναι αδύνατο να πούμε πόσες μέρες έχουμε ακόμη (μπροστά μας) για να ελευθερώσουμε ουκρανική γη.
Αλλά μπορούμε να πούμε ότι θα το κάνουμε», είπε. «Προχωράμε ήδη προς τον στόχο μας, τη νίκη».
Η δύναμη πυρός της Ρωσίας έχει ακινητοποιηθεί σε δρόμους βόρεια του Κιέβου, έχοντας αποτύχει σε αυτό που σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές ήταν μια αστραπιαία επίθεση.
Ωστόσο, οι εικόνες που αποκάλυψε η ιδιωτική αμερικανική δορυφορική εταιρεία Maxar έδειξαν θωρακισμένες μονάδες να κάνουν ελιγμούς μέσα σε πόλεις κοντά σε ένα αεροδρόμιο στα βορειοδυτικά προάστια του Κιέβου - πεδίο μαχών από τότε που η Ρωσία αποβίβασε αλεξιπτωτιστές εκεί τις πρώτες ώρες του πολέμου.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία φαίνεται να προετοιμάζεται για νέα επιθετική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες, που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν επιχειρήσεις εναντίον του Κιέβου.
Ωστόσο, οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις εξακολουθούν να πραγματοποιούν μόνο περιορισμένη πρόοδο, παρεμποδιζόμενες από υλικοτεχνικά προβλήματα και την ουκρανική αντίσταση.
Το ουκρανικό γενικό επιτελείο δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ανασυντάσσονται μετά από μεγάλες απώλειες.
Τα ουκρανικά στρατεύματα απώθησαν τους Ρώσους σε «δυσμενείς θέσεις» κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ανέφερε.
1_108.jpg
«Ο αντίπαλός μας έχει σταματήσει», δήλωσε ο προεδρικός σύμβουλος Oleksiy Arestovych σε συνέντευξη Τύπου.
Ο δήμαρχος του Κιέβου, πρώην πρωταθλητής πυγμαχίας βαρέων βαρών, Vitali Klitschko, είπε ότι η πρωτεύουσα έχει αρκετές προμήθειες για να αντέξει μερικές εβδομάδες.
Οι γραμμές ανεφοδιασμού παραμένουν ανοιχτές προς το παρόν.
2_10.png
Χτυπήματα

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι κοντά στην ανατολική πόλη Izyum, ένα ψυχιατρείο χτυπήθηκε.
Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είπαν ότι κανείς δεν τραυματίστηκε καθώς οι ασθενείς βρίσκονταν ήδη στο υπόγειο.
Ο κυβερνήτης του Χάρκοβο, Oleh Synegubov, χαρακτήρισε την επίθεση έγκλημα πολέμου.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αναφορά ενώ δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τη Μόσχα.
Σημειώνεται πως η Μόσχα αρνείται ότι έχει στο στόχαστρο αμάχους σε αυτό που αποκαλεί «ειδική επιχείρηση» αφοπλισμού και «αποναζισμού» της Ουκρανίας.
Ο δήμαρχος του Λούτσκ είπε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε επίθεση σε αεροδρόμιο - ένα σπάνιο χτύπημα σε στόχο βαθιά στη δυτική Ουκρανία, μακριά από τα πεδία μάχης στα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια.
Στο Χάρκοβο, εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονται σε καταφύγια και σε σταθμούς του μετρό, βαθιά κάτω από τη γη.
Ο δήμαρχος Ihor Terekhov είπε ότι η πόλη τελεί υπό ανελέητο βομβαρδισμό ενώ περίπου 50 σχολεία έχουν καταστραφεί.

«Όχι» σε ένταξη στην ΕΕ

Μακριά από τα πεδία των μαχών, οι ηγέτες της ΕΕ που συναντήθηκαν στο Παλάτι των Βερσαλλιών κοντά στο Παρίσι συμφώνησαν να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα και να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα έως το 2027.
Όμως, όντας επιφυλακτικοί για να μην προκαλέσουν την οργή της Μόσχας, απέρριψαν την έκκληση της Ουκρανίας για fast track ένταξη στην ΕΕ.
Mετά την εισβολή, οι δυτικές χώρες κινήθηκαν γρήγορα για να αποκλείσουν τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ανακοινώνοντας νέα δέσμη κυρώσεων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε ότι το μπλοκ θα αναστείλει την προνομιακή εμπορική και οικονομική μεταχείριση της Μόσχας, θα υπάρξει καταστολή της χρήσης κρυπτο-περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εισαγωγής ειδών σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία, καθώς και ειδών πολυτελείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης