Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Περιορισμένη η έκθεση στη Ρωσία, των ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου

Fitch: Περιορισμένη η έκθεση στη Ρωσία, των ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
H Fitch επισημαίνει ότι η έκθεση των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Ρωσία είναι περιορισμένη
Η προγραμματισμένη έξοδος της ευρωπαϊκής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ή οι περιορισμένες δραστηριότητες στη χώρα θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στις αξιολογήσεις τους, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.
Ειδικότερα, η BP και η Shell ανακοίνωσαν την πλήρη αποχώρησή τους από τη Ρωσία. Η ΒΡ ελέγχει το 19,75% στη μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία πετρελαίου Rosneft. Η Rosneft είχε μέτρια συνεισφορά στις ταμειακές ροές της BP (περίπου 600 εκατ. δολάρια σε μερίσματα, σε σύγκριση με το EBITDA της BP που ήταν 31 δισ. δολάρια το 2021).
Επιπλέον, κατά την ανάλυση του επιχειρηματικού προφίλ της BP, οι αναλυτές της Fitch εστιάζουν στην παραγωγή και τα αποθεματικά των ενοποιημένων θυγατρικών και τις κοινές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, η BP δεν θα επηρεαστεί ουσιωδώς από την έξοδο και θα πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει το ισχυρό επιχειρηματικό της προφίλ που υποστηρίζεται από τις μεγάλες διαφοροποιημένες δραστηριότητές της.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Fitch, τα ρωσικά assets της Shell περιλαμβάνουν μερίδιο 27,5% στο ολοκληρωμένο έργο LNG Sakhalin (JV με Gazprom) και 50% συμμετοχή στη Salym Petroleum Development (JV με Gazprom Neft). Αυτές οι κοινοπραξίες λογιστικοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, επομένως τα σχετικά αποθεματικά και η παραγωγή έχουν χαμηλότερη στάθμιση στην εκτίμησή μας για το επιχειρηματικό προφίλ της Shell. Η Shell είναι μια διαφοροποιημένη εταιρεία και η αλυσίδα εφοδιασμού της δεν βασίζεται σε μία μόνο περιοχή.
Επιπλέον, οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν ότι τα μερίσματα από τα ρωσικά assets ανήλθαν σε περίπου 700 εκατ. δολ. το 2021, κάτι που είναι ασήμαντο σε σύγκριση με τις λειτουργικές ταμειακές ροές της Shell ύψους 45,1 δισ. δολ. Στην ανάλυσή της, η Fitch δεν υπολογίζει τα έσοδα από μια προγραμματισμένη διάθεση, καθώς η αποτίμηση των assets θα μπορούσε να είναι σημαντικά χαμηλότερη από την τρέχουσα λογιστική αξία.
Από την πλευρά, η TotalEnergies δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα κάνει νέες επενδύσεις στη Ρωσία, αλλά δεν σχεδιάζει να αποσυρθεί από τις υπάρχουσες, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών στο Arctic LNG 2 (το οποίο πρόκειται να εξάγει το πρώτο του φορτίο το 2023), το Yamal LNG (το οποίο είναι ήδη σε λειτουργία ), και μερίδιο 19,4% στη Novatek. Οι αναλυτές της Fitch υπολογίζουν ότι τα έσοδα από μερίσματα από αυτά τα assets είναι 500 εκατ. δολ., σε σύγκριση με το EBITDA της TotalEnergies στα 42,3 δισ. δολ. το 2021.
Ένας βασικός χρηματοοικονομικός κίνδυνος για την TotalEnergies μπορεί να προέλθει από την πιθανή ανάγκη να τηρηθεί ένα μέρος των εγγυήσεων 3,3 δισ. δολαρίων που παρείχε η εταιρεία στην Yamal LNG στα τέλη του 2020, που σχετίζονται με την εξωτερική χρηματοδότησή της. Παραμένει αβέβαιο εάν η Yamal LNG θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το χρέος της στο τρέχον καθεστώς κυρώσεων, αλλά αυτή τη στιγμή τα έργα φυσικού αερίου φαίνεται να ενέχουν χαμηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με το πετρέλαιο, καθώς οι ΗΠΑ και ενδεχομένως άλλες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου από Ρωσία.
Η άμεση έκθεση της Eni στη Ρωσία περιορίζεται σε μερίδιο 50% στον αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream προς την Τουρκία, που η εταιρεία σκοπεύει να πουλήσει. Ο οίκος αξιολόγησης πιστεύει ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ταμειακές ροές καθώς το έργο δεν έδωσε μέρισμα το 2020-2021. Η βασική επιχειρησιακή έκθεση της Eni οφείλεται στη σύμβαση της με την Gazprom, η οποία παρείχε 22,47 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην εταιρεία το 2020. Σε περίπτωση διακοπής της παροχής φυσικού αερίου, η Eni μπορεί να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου από τις επενδύσεις της στη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Αφρική ως εναλλακτική λύση πηγές εφοδιασμού, καθώς και να επικαλεστεί τις συμβατικές του προστασίες (όπως ρήτρες ανωτέρας βίας). Ωστόσο, το βασικό σενάριο της Fitch δεν ενσωματώνει την πλήρη περικοπή των ροών φυσικού αερίου, αν και αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης