Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι κυρώσεις στη Ρωσία έχουν μεγάλο κόστος και για αυτούς που τις επιβάλλουν

Οι κυρώσεις στη Ρωσία  έχουν μεγάλο κόστος και για αυτούς που τις επιβάλλουν
Η ευφορία των πρώτων ημερών, έδωσε τη θέση της σε έναν πυρετώδη υπολογισμό των συνεπειών
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρώπη άρχισε να συνειδητοποιεί πόσο ακριβά θα πληρώσει τις κυρώσεις που η ίδια μαζί με τις ΗΠΑ επιβάλλουν στη Ρωσία.
Η ευφορία των πρώτων ημερών, όταν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έπεφταν βροχή από το κουτί των Βρυξελλών, σαν μπιζέλια σχεδόν κάθε ώρα, έδωσε τη θέση της σε έναν πυρετώδη υπολογισμό των συνεπειών για τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.
Και αυτές οι συνέπειες φαντάζουν τρομακτικές:
Στο πολύ κοντινό μέλλον, για τους ευρωπαίους πολίτες που μόλις βγαίνουν από τον κλοιό τις πανδημίας, οι λιανικές τιμές σε δεκάδες προϊόντα θα εκτοξευθούν στα ύψη. Από την βενζίνη έως τα τρόφιμα.
Η βενζίνη θα σπάσει το όριο των δύο ευρώ σε όλες τις χώρες, καθώς το πετρέλαιο Brent σημειώνει καθημερινά νέα ρεκόρ.
Θα ακολουθήσει έλλειψη μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων των κραμάτων παλλαδίου, τα οποία είναι τα πιο σημαντικά για την πληροφορική και σχεδόν κάθε άλλη βιομηχανία.
Οι τιμές στα δημητριακά θα αυξηθούν ενώ οι αγρότες μπορεί να μην μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα λιπάσματα.
Αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε χαμηλές αποδόσεις των καλλιεργειών, στοιχείο που θα οδηγήσει με τη σειρά του σε νέα άνοδο των τιμών.
Μπορείτε σίγουρα να ζήσετε χωρίς τσάντες Louis Vuitton και Adidas (και οι δύο εταιρείες, όπως και πολλές άλλες, αποφάσισαν να φύγουν από τη ρωσική αγορά), αλλά χωρίς προσιτές τιμές σε ψωμί, βούτυρο, φρέσκα λαχανικά και φρούτα, ο Ευρωπαίος κάτοικος είναι απίθανο να μπορέσει να ζήσει. Ακόμα κι αν τον πείσουν ότι «για τη νίκη των ιδανικών της ελευθερίας» απαιτούνται και τέτοιες θυσίες…
Μια πρώτη ένδειξη ότι στην Ευρώπη αρχίζουν να σκέφτονται τις συνέπειες των κυρώσεων είναι αυτό που ειπώθηκε στους Γάλλους επιχειρηματίες, που πήγαν στο Μέγαρο των Ηλυσίων την περασμένη Παρασκευή: «Να μη βιαστούν να φύγουν από τη ρωσική αγορά». Και δεν επρόκειτο για αυτούς που «πουλάνε κραγιόν και τσάντες», αλλά για αυτούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας…
«Η παρουσία της Total στη Ρωσία εγείρει επί του παρόντος ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένων ηθικών ζητημάτων», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ. Ναι, ναι, αυτός που είπε ότι σκόπευε να κάνει «ολοκληρωτικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας, όμως αργότερα αποκήρυξε αυτό το λεξιλόγιο.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής της Total, αποδείχθηκε ότι ακόμη και η σταδιακή απόσυρση της εταιρείας από τη ρωσική ενεργειακή αγορά θα οδηγούσε σε τρύπα στις οικονομικές της καταστάσεις ύψους άνω των έξι δισεκ. ευρώ ετησίως. Και η "Total είναι μόνο η αρχή.
Εξάλλου, μόνο στη φαντασία του ευρωπαϊκού Τύπου οι Ρώσοι καταναλωτές είναι γυμνοί, ξυπόλητοι και πεινασμένοι, αλλά στην πραγματικότητα ι Ρώσοι θεωρούνται εδώ και καιρό καλοί αγοραστές και πελάτες. Και η ρωσική αγορά είναι στην πραγματικότητα μεγάλη και ελκυστική – επομένως προσφέρει μεγάλα κέρδη- ανεξάρτητα από το τι λένε οι πολιτικοί τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης