Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πώς κάποιοι αγοράζουν στο ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω της «μητέρας των κραχ» στις αγορές

Πώς κάποιοι αγοράζουν στο ελληνικό χρηματιστήριο εν μέσω της «μητέρας των κραχ» στις αγορές
20% πτώση αρχικά δείχνει η ιστορική αντίδραση μετά από τους πολέμους
Σχετικά Άρθρα

Οι ξένοι επενδυτές που συμμετείχαν στις περσινές αυξήσεις κεφαλαίου αποχώρησαν από το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς χάθηκαν όλα τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών από τις αρχές του χρόνου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, κάποιοι δεν αγοράζουν στις παρούσες χαμηλές τιμές, ιδιαίτερα όταν δεν διαθέτουν υψηλή μόχλευση, όπως συμβαίνει συνήθως στα hedge funds των αναδυομένων αγορών.
Σύμφωνα με έμπειρο χρηματιστή, οι ξένοι επενδυτές έφυγαν από το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά θα επιστρέψουν σ αυτό καθώς αναμένουν ότι θα αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές.
Ήδη αυτό λαμβάνει χώρα μετά τις 24 Φεβρουαρίου και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα όσα δραματικά ακολούθησαν.
Την περασμένη Παρασκευή, αναλυτές στην Νέα Υόρκη έκαναν λόγο ακόμα και για την “μητέρα όλων των κράχ” στις αγορές καθώς εκτός από τον πόλεμο το κοκταίηλ του εκρηκτικού πληθωρισμού ενέργειας έχει κτυπήσει όλες τις οικονομίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί πελάτες (ΗΠΑ) ελληνικών funds ήδη έχουν ειδοποιήσει προκειμένου να διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα.
Τα αιτήματα τους δεν είναι παράλογα δεδομένου ότι, σ άλλες αγορές η μόχλευση τους είναι τεράστια και ρευστοποιούν οποισδήποτε μετοχικές θέσεις διαθέτουν στην Ευρώπη ή σε αναδυόμενες αγορές, όπως την ελληνική.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι, funds που δραστηριοποιούνται χρόνια στην Ελλάδα διαθέτουν ήδη την ρευστότητα ( έως 25% ) διότι ανεξάρτητα της αιφνίδιας της Ρωσικής εισβολής ρευστοποιούσαν ορισμένες θέσεις τους εδω και καιρό λόγω των επιπτώσεων που προκαλεί η εκτόξευση των αυξημένων τιμών της ενέργειας κυρίως, στην βιομηχανία – αλλά και των υψηλών επιπέδων που είχαν βρεθεί οι διεθνείς ανεπτυγμένες αγορές μετά την πανδημία.
Παρά ταύτα, όπως υποδεικνύουν και οι τζίροι στο ελληνικό χρηματιστήριο οι ξένοι επενδυτές σταδιακά είναι αγοραστές στις χαμηλές τιμές που έχουν διαμορφωθεί αν και οι τραπεζικές μετοχές έχασαν όλα τα κέρδη τους και οι απώλειες κυμαίνονται μεταξύ 15%-25% μέσα σ ένα μήνα.

Oι επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες- χαμηλή έκθεση σε Ρωσία

Η κατάρρευση των τιμών των τραπεζών σ όλη την Ευρώπη αποδίδεται σε αναμενόμενο στασιμοπληθωρισμό (χαμηλή ανάπτυξη, υψηλός πληθωρισμός).
Αυτό είναι λανθασμένο κατά την άποψη αναλυτών καθώς η Ευρώπη ακόμη και πριν τον πόλεμο, θα είχε ανάπτυξη 3%, ενώ η ΕΚΤ δεν βιάζεται να αυξήσει τα επιτόκια.
Και στην Ελλάδα, η πτώση των τραπεζών σχετίζεται με το πως θα επηρεαστούν τα διαθέσιμα εισοδήματα λόγω του υψηλού πληθωρισμού – και αν θα δημιουργηθούν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή επηρεαστούν τα ήδη ρυθμισμένα. Η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στην Ρωσία είναι χαμηλή, καθώς διαθέτουν μόλις 60-80 εκατ. ευρώ σε ομόλογα.
Εκ των οποίων, η Gasprom δήλωσε ότι θα πληρώσει το κουπόνι, ενω της τράπεζας VTB η πληρωμή του ομολόγου προβλέπεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Επίσης, υπάρχουν μόλις 160 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς ( καταθέσεις- δάνεια) έτσι η κύρια ανησυχία είναι πως θα επηρεαστεί η οικονομία και ο τουρισμός στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο.

Τι έχει συμβεί μετά από πολέμους

Οι αγορές καταρρέουν, αλλά δεν καταστρέφονται.
Αυτό υποδεικνύει η ιστορία, ύστερα από τους πολέμους, αλλά και ύστερα από περιόδους κρίσεων ή υψηλού πληθωρισμού, όπως συνέβη με την πετρελαϊκή κρίση του 1973.
Στην τελευταία, ο S&P έχασε -48% μέσα σε 22 μήνες, αλλά αργότερα κέρδισε 126% μέχρι το 1980. ( πίνακας 2)
anodikeskathodikes08032022.png
Η αντίδραση των αγορών στους πολέμους είναι αρνητική καθώς ένα χρόνο μετά την εισβολή στο Αφγανιστάν η αμερικανική αγορά έχασε 20% ή μετά την εισβολή στην Γεωργία έχασε αντίστοιχο ποσοστό.
Αντίθετα, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία κέρδισε 17% ένα χρόνο μετά. ( πίνακας1)
geopolitika08032022.png
Σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha bank ( διεθνείς αγορές ) τα χαρακτηριστικά της αντίδρασης των διεθνών αγορών, αλλά και οι σημερινές συνθήκες υψηλού πληθωρισμού λόγω ενέργειας είναι τα εξής :
*H βραχυπρόθεσμη αντίδραση των αγορών είναι συνήθως έντονη, με τις ισχυρότερες πιέσεις να τις δέχονται οι μετοχές στην Ευρώπη.
Σε επεισόδια γεωπολιτικών αναταραχών η τιμή χρυσού και η τιμή του πετρελαίου επωφελούνται σημαντικά σε ορίζοντα 1 έως 3 μήνες. ( Ήδη το πετρέλαιο βρέθηκε στην υψηλότερη τιμή από το 2009.)
* Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (6 – 12 μήνες) οι μετοχικές αγορές κατά μέσο όρο έχουν καταφέρει να καλύψουν τις απώλειες, ενώ η τιμή του πετρελαίου παρουσιάζει συνήθως υποχώρηση.
* H Alpha bank διευκρινίζει ότι, η σύγκριση προηγούμενων γεωπολιτικών κρίσεων είναι πολύ δύσκολη, καθώς σε κάθε επεισόδιο η φάση του οικονομικού κύκλου και τα διαθέσιμα εργαλεία στήριξης είναι διαφορετικά.
* Το σημαντικότερο πρόβλημα την τρέχουσα περίοδο είναι ο πολύ υψηλός πληθωρισμός, καθώς οι τιμές ενέργειας παρουσιάζουν περαιτέρω ισχυρή ενίσχυση. Επίσης, τα περιθώρια στήριξης των Κεντρικών Τραπεζών είναι περιορισμένα ( σ. σ εκτός της ΕΚΤ θα προσθέταμε)
* Ωστόσο, η δυναμική της οικονομίας παραμένει ισχυρότερη του δυνητικού και ο κίνδυνος ύφεσης είναι πολύ χαμηλός.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης