Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: Αμείωτη η ροή φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας - Αύξηση της ζήτησης από την Ευρώπη

Gazprom: Αμείωτη η ροή φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας - Αύξηση της ζήτησης από την Ευρώπη

Σε ύψος ρεκόρ διαμορφώθηκε η τιμή του φυσικού αερίου την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Σχετικά Άρθρα
H μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας συνεχίζεται κανονικά και ο αγωγός δεν έχει πληγεί από εκρήξεις, δήλωσε ο διαχειριστής του αγωγού αερίου της Ουκρανίας.
Εξάλλου, ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom δήλωσε σήμερα Κυριακή πως οι ρωσικές εξαγωγές αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη συνεχίζονται κανονικά, συμβαδίζοντας με τα αιτήματα από τους πελάτες.
Η εταιρεία ανέφερε πως τα αιτήματα για αέριο μέσω αυτής της διαδρομής ανέρχονταν σήμερα στα 107,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα
Σύγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ουκρανικός διάδρομος μεταφοράς φυσικού αερίου την Κυριακή 5 Μαρτίου 2022 είδε το ποσοστό χρήσης να παραμένει στο ίδιο υψηλό επίπεδο, που αντιστοιχεί στους όγκους της μακροπρόθεσμης σύμβασης των 40 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως, ή 109 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα.

Αύξηση της ζήτησης από Ευρώπη

Οι Ευρωπαίοι πελάτες έχουν αυξήσει τις κρατήσεις για προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου από την Gazprom μετά την άνοδο των τιμών λόγω των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας.
Η τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF έχει σκαρφαλώσει στα 2.150 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.
«Η Gazprom προμηθεύει ρωσικό αέριο για μέσω Ουκρανίας με κανονικό τρόπο, σύμφωνα με τις κρατήσεις των ευρωπαίων πελατών στα 109,5 εκατομμύρια μέτρα στις 6 Μαρτίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Gazprom Sergei Kupriyanov
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Αερίου (GTS) της Ουκρανίας, η διεύλευση του φυσικού αερίου για τις 6 Μαρτίου παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση τις 5 Μαρτίου στα 109,5 κυβ,. εκ.

 Άλμα 25%

Την Παρασκευή, η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 25% για να φτάσει σε υψηλό ρεκόρ στις ενεργειακές αγορές πριν υποχωρήσει.
Μια νέα κορύφωση πάνω εννιαπλάσια από τη την τιμή που παρατηρήθηκε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο πριν - αναμένεται τις επόμενες ημέρες καθώς οι αγορές πανικοβάλλονται από τις πολεμικές αντιπαραθέσεις.

Οι συνέπειες

Οι φόβοι ότι η Μόσχα σχεδιάζει να περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου ως απάντηση σε περαιτέρω γύρους κυρώσεων, οδηγώντας την τιμή ακόμα υψηλότερα, δεν μπορούν εύκολα να διασκεδαστούν, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι οποίοι παραδέχονται ότι η κυβέρνηση του Putin σκόπιμα υπονομεύει κάθε ορθολογική άποψη για τις τακτικές του. σε αυτόν τον όλο και πιο πικρό, καταστροφικό πόλεμο.

Εναλλακτικές πηγές

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κύριοι αποδέκτες ρωσικού φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη πέρασαν την τελευταία εβδομάδα προσπαθώντας να βρουν εναλλακτικές πηγές.
Η Ιταλία, η οποία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για να παράγει το 40% της ηλεκτρικής της ενέργειας και εισάγει περισσότερο από το 90% του φυσικού της αερίου, κυρίως από τη Ρωσία, έχει κοιτάξει στην Αλγερία και το Αζερμπαϊτζάν για εναλλακτικές προμήθειες.
Europe Eyes Costly Options to Live Without Russian Natural Gas
Πυρηνική ενέργεια

Γερμανοί πολιτικοί μίλησαν για ακύρωση σχεδίων για το κλείσιμο πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεννήτριες που κινούνται με άνθρακα.
Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, το ρωσικό αέριο αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο του ενεργειακού μείγματος και χωρίς δελτίο θα ήταν ευρέως διαδεδομένο.
European natural gas prices skyrocket, hitting highs-Supply invasion in  Ukraine-Bloomberg - Archyde
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης