Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές μάχες και συνεχείς βομβαρδισμοί σε όλα τα μέτωπα - Οχυρώνεται το Κίεβο, ρωσικό μήνυμα σε ΝΑΤΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρές μάχες και συνεχείς βομβαρδισμοί σε όλα τα μέτωπα - Οχυρώνεται το Κίεβο, ρωσικό μήνυμα σε ΝΑΤΟ
Το Κίεβο παραμένει υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ρωσικών δυνάμεων - Δραματική η κατάσταση στη Μαριούπολη
Σχετικά Άρθρα

(upd 10) Συνεχίζεται για 11η ημέρα το σφυροκόπημα της Ουκρανίας από τα ρωσικά στρατεύματα.
Η πρωτεύουσα Κίεβο παραμένει υπό τον ασφυκτικό κλοιό των ρωσικών δυνάμεων, ενώ κατάρρευσε και η νέα προσωρινή κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί για την Κυριακή (6/3) με στόχο την απομάκρυνση αμαχων στη Μαριούπολη.
Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ (ανατολικά) , τη Μικολάιφ (νότια) και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου, ενώ ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό, όπως ανακοίνωσε σε διάγγελμά του ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «έγκλημα»!.
Ήδη, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Μποροντιάνγκα που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την Ουκρανική πρωτεύουσα, κατέστρεψαν την Κυριακή 6/3 την αεροπορική, στρατιωτική βάση Starokostiantyniv (Σταροκοστιαντίνιβ) στην Ουκρανία, αλλά και το περιφερειακό αεροδρόμιο Vinnytsia , περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κιέβου.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε εκ νέου την Κυριακή τους δυτικούς συμμάχους του να του παραδώσουν πολεμικά αεροσκάφη. Υπενθυμίζεται ότι ο  Zelensky έχει ζητήσει επειγόντως αεροσκάφη για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό ή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, κάτι που μοιάζει απίθανο, καθώς θα θεωρηθεί από τη Μόσχα πράξη πολέμου (,ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin έκανε ξεκάθαρο  στις 5/3 ότι οποιαδήποτε προσπάθεια από άλλη χώρα για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα θεωρηθεί εχθρική πράξη, ενώ χαρακτήρισε τις δυτικές κυρώσεις ως κήρυξη πολέμου στη Ρωσία).
Πάντως,
ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Α. Blinken, από τη Μολδαβία δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσινγκτον «εργάζεται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή αυτών των μαχητικών.
Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, V. Putin, στη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας την Κυριακή 6/3  με τον Τούρκο πρόεδρο, R.T. Erdogan, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα σταματήσει τη "στρατιωτική της επιχείρηση" μόνο εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά και ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μόσχας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία και ξένους εταίρους, αλλά και πως η επιχείρηση εξελίσσεται βάσει σχεδίου χρονοδιαγράμματος. Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Ουκρανοί διαπραγματευτές θα ακολουθήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση στις συνομιλίες και θα λάβουν υπόψη την πραγματικότητα στο πεδίο.
Και ενώ οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία συνεχίζονται, τη Δευτέρα 7/3 θα διεξαχθεί ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές πρωτοβουλίες με στόχο τον τερματισμό του πολέμου το συντομότερο, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο στον ορίζοντα.
Πάντως, σε ό,τι  αφορά στις συνομιλίες για επίτευξη εκεχειρίας το τοπίο παραμένει θολό,  με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Sergei Lavrov να κατηγορεί το Κίεβο για κωλυσιεργία,  ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η Ουκρανία εκτέλεσε έναν διαπραγματευτή της, «ύποπτο για προδοσία».
Η Τουρκία, την ίδια ώρα, συνεχίζει τις διπλωματικές προσπάθειες και μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan την Κυριακή 6/3, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους και να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία. Μαλιστα, τόνισε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης.
Διπλωματική προσπάθεια ανέλαβε και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Naftali Bennett, ο οποίος ταξίδεψε στις 5/3 μυστικά στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Putin, ενώ σήμερα (6/3) είχε την τρίτη κατά σειρά τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky.

Το χτύπημα στο Ελληνικό Προξενείο

Δεν επιβεβαιώνονται από επίσημες πηγές πως χτυπήθηκε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μαριούπολη
, όπως κυκλοφόρησε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι.
Το χτύπημα φέρεται να έγινε την ώρα που στην πόλη είχε κηρυχθεί κατάπαυση πυρός προκειμένου να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να φύγουν οι άμαχοι της περιοχής.
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης είχε ανακοινώσει νωρίτερα, ότι θα ξεκινούσε σήμερα Κυριακή 6 Μαρτίου στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.
Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Βομβαρδισμός Οδησσού - Καταστράφηκε το περιφερειακό αεροδρόμιο Vinnytsia - Η δραματική έκκληση Zelesnky στον ρωσικό λαό

Οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την πόλη της Οδησσού
στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky.
"Πύραυλοι εναντίον της Οδησσού;
Αυτό θα είναι έγκλημα πολέμου", είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.
Ο ηγέτης της Ουκρανίας απηύθυνε έκκληση απευθείας στον ρωσικό λαό να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο Κρεμλίνο, λέγοντας ότι στοιχεία από αιχμαλωτισμένους δείχνουν πως η εισβολή είχε σχεδιαστεί.
Προτρέποντάς τους να μην μείνουν σιωπηλοί, είπε ότι είναι καιρός να «νικήσουν το κακό» και επέμεινε ότι δεν ήταν απλώς ένας αγώνας για την ειρήνη στη χώρα του, αλλά η δική τους ελευθερία.
Ο Zelensky έκανε τη δραματική έκκληση καθώς η επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας εισήλθε στην 11η ημέρα της.
Ο Ρώσος πρόεδρος, εν τω μεταξύ, είπε ότι η επίθεση θα σταματήσει μόνο εάν η Ουκρανία παραδοθεί και ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Μόσχας.
Κατά τα άλλα ο Zelensky υποστήριξε πως ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν ολοσχερώς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια.

«Θα μας σκοτώσουν όλους σιγά - σιγά»

Επίσης ανέφερε, πως ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό, μια στρατηγική πόλη και το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
«Θα είναι ένα στρατιωτικό έγκλημα. Θα είναι ένα ιστορικό έγκλημα», είπε ο Zelensky σε βίντεο, καθώς ο ρωσικός στρατός, μετακινούμενος από την προσαρτημένη Κριμαία πιο ανατολικά, συνεχίζει την προέλασή του στη νότια Ουκρανία βομβαρδίζοντας πολλές πόλεις της χώρας.
«Οι Ρώσοι έρχονταν πάντα στην Οδησσό και δεν ένιωθαν τίποτα άλλο παρά ζεστασιά και ειλικρίνεια στην Οδησσό», μια πολυσύχναστη πόλη με σχεδόν ένα εκατομμύριο κατοίκους και μια από παλιά αγαπημένη των Ρώσων τουριστών, είπε.
«Και τώρα τι γίνεται; Βόμβες κατά της Οδησσού; Πυροβολικό εναντίον της Οδησσού; Πύραυλοι κατά της Οδησσού;» είπε αγανακτισμένος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε για άλλη μια φορά τους δυτικούς συμμάχους του να του παραδώσουν πολεμικά αεροσκάφη ή να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
Μάλιστα άσκησε κριτική στη Δύση, πως εάν δεν επιβάλει ζώνη απαγόρευσης σημαίνει, πως θέλει να «μας σκοτώσουν όλους σιγά – σιγά».

Συνομιλία Zelensky με Biden και Bennett 

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο, Volodymyr Zelensky, είχε την Κυριακή 6/3 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Naftali Bennett, ο οποίος έχει αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση και ήδη βρέθηκε κρυφά στη Μόσχα το προηγούμενο 24ωρο για να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin.
Σήμερα, Κυριακή 6/3, ο Bennett είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Zelensky για τρίτη φορά από το Σάββατο (5/3), όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ζητήσει από τον Naftali Bennett να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στην κρίση και μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στη Μόσχα χθες είχε μια συνομιλία διάρκειας άνω των 2,5 ωρών με τον Ρώσο πρόεδρο, ενώ στη συνέχεια στο Βερολίνο συναντήθηκε με τον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz.
Ακόμη, για την οικονομική υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο και τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας συζήτησε το Σάββατο 5/3 ο ουκρανός πρόεδρος V. Zelensky με τον αμερικανό ομόλογό του J. Biden.
«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον @POTUS (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ). Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», έγραψε ο Zelensky στο Twitter.
Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνδιάλεξη, διευκρινίζοντας πως έγινε το Σάββατο 5/3 και διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

Κατέρρευσε και η νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων στη Μαριούπολη


Κατέρρευσε και η δεύτερη σε 48 ώρες προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός στη Μαριούπολη.
Ουκρανός αξιωματούχος ανέφερε στο Associated Press πως απέτυχε και η νέα απόπειρα εκκένωσης της πόλης εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών.
Μια παρόμοια κατάπαυση του πυρός απέτυχε το Σάββατο (5/3).
Από την πλευρά της η Μόσχα υποστηρίζει, πως για τις αποτυχημένες προσπάθειες εκκένωσης της πόλης ευθύνονται οι Ουκρανοί που χρησιμοποιούν τους άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες
Η Μαριούπολη των περίπου 450.000 κατοίκων είναι περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις που έκοψαν και τις 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης, ενώ δεν λειτουργούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές.

Η Ρωσία κατέστρεψε την αεροπορική βάση Starokostiantyniv

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έπληξε και κατέστρεψε την αεροπορική, στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα.
"Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξακολουθούν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Igor Konashenkov.
"Το πρωί της 6ης Μαρτίου εξαπολύθηκαν πλήγματα με υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς όπλα. Η ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στο Σταροκοστιαντίνιβ τέθηκε εκτός λειτουργίας", πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Igor Konashenkov, ένα ουκρανικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 καταστράφηκε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ η Ρωσία έχει καταρρίψει 10 ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τις προηγούμενες 24 ώρες.

Η Ουκρανία βρισκόταν ένα βήμα πριν την απόκτηση πυρηνικών «βρώμικων βομβών», σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο


Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα πηγή προσκείμενη στις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών την οποία δεν κατονόμασαν, μετέδωσαν σήμερα Κυριακή 6/3, ότι η Ουκρανία βρισκόταν κοντά στην απόκτηση πυρηνικών «βρόμικων βομβών» βασισμένων σε πλουτώνιο.
Τα πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA και Interfax ανέφεραν ότι αξιωματούχος «αρμόδιας» ρωσικής υπηρεσίας είπε πως το Κίεβο κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα στις εγκαταστάσεις του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ, που σφραγίστηκαν το 2000.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας διαβεβαιώνει πως δεν σκοπεύει να γίνει ξανά μέλος του κλειστού κλαμπ των χωρών με πυρηνικά οπλοστάσια.
Εγκατέλειψε τα πυρηνικά όπλα το 1994, μετά τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Λίγο πριν διατάξει την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin υποστήριξε σε ομιλία του πως το Κίεβο αξιοποιεί σοβιετική τεχνογνωσία για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και πρόσθεσε πως θεωρούσε ότι προετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Ρωσίας.
Ούτε ο πρόεδρος της Ρωσίας παρουσίασε αποδείξεις για τον ισχυρισμό αυτό.
Στόχος της εισβολής, κατά τον κ. Putin, είναι να «αποστρατιωτικοποιηθεί» και να «αποναζιστικοποιηθεί» η Ουκρανία, καθώς και να εμποδιστεί η ένταξή της στο NATO.
Η Δύση, που απορρίπτει συλλήβδην το σκεπτικό του ενοίκου του Κρεμλίνου, αντέδρασε επιβάλλοντας σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα και προσφέροντας στρατιωτική και άλλη βοήθεια στο Κίεβο.

Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις

Στη βορειοανατολική Ουκρανία, η Σούμι και η Λεμπεντίν  συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, όπως ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram.
Μάλιστα, ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς και έναν χώρο στάθμευσης το Σάββατο 5/3, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε μία ημέρα νωρίτερα.
Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν  διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.
Πάντως,οι αρχές αναφέρουν ότι 70 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη.

Επλήγη αγωγός φυσικού αερίου

Ουκρανοί μηχανικοί προσπάθησαν να επισκευάσουν έναν αγωγό φυσικού αερίου που είχε υποστεί ζημιά από τις ρωσικές δυνάμεις, διακόπτοντας προμήθειες σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντόνετσκ.
Οι μηχανικοί έκλεισαν τον αγωγό για να αποτρέψουν τη διαρροή αερίου, είπε, προσθέτοντας ότι η ροή του φυσικού αερίου μειώνεται και θα σταματήσει εντελώς αργότερα μέσα στην ημέρα.
Τόνισε ότι κάθε τοποθεσία μεταξύ της πόλης Βουλεντάρ στην περιοχή του Ντονέτσκ και του λιμανιού του Μπερντιάνσκ θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο, μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά. Η απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων είναι 117 χλμ.
«Εργαζόμαστε σκληρά για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε ο κυβερνήτης.

Ουκρανικός στρατός: Οι δυνάμεις της Ρωσίας σκοπεύουν να καταλάβουν υδροηλεκτρικό φράγμα

Οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου, προειδοποίησε ο ουκρανικός στρατός την Κυριακή 6/3.
Το γενικό επιτελείο διευκρίνισε ότι στόχος τους είναι το φράγμα Κάνιβ, που απέχει κάπου 150 χιλιόμετρα νότια του Κιέβου, στον ποταμό Ντνίπρο.
Ήδη,  ο ρωσικός στρατός έχει καταστρέψει, πλήξει ή καταλάβει αρκετές ενεργειακές υποδομές-κλειδιά στην Ουκρανία, ανάμεσά τους το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης στη Ζαπορίζια.
Σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να διεισδύσουν σε νοτιοδυτικά προάστια της πρωτεύουσας.
Το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή ήχησαν αρκετές φορές οι σειρήνες της αεράμυνας στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν  να προελάσουν προς τον αυτοκινητόδρομο κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Κιέβου, πάντα κατά τον ουκρανικό στρατό.
Στο Κοζελέτς, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κιέβου, παρατηρήθηκαν κινήσεις ισχυρών δυνάμεων με βαρύ οπλισμό, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών.
Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN μετέδωσε χθες ότι από την έναρξη του πολέμου την 24η Φεβρουαρίου στην περιφέρεια της Χαρκίβ έχουν σκοτωθεί 194 άνθρωποι, ανάμεσά τους 126 άμαχοι. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Μαριούπολη: Ο δήμαρχος της πόλης  μιλά για «ανθρωπιστικό αποκλεισμό»

Τα ρωσικά στρατεύματα, που πλέον έχουν περικυκλώσει τη Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στην Αζοφική θάλασσα.
Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και έτσι,  η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες, ενώ επίσης δεν λειτουργούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο στις 5/3 ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.
Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.
Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.
Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.
Κάλεσε να ανοίξει εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα.
Οι πληροφορίες που έδωσε ο δήμαρχος είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ουκρανία: Νεκροί πάνω από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες

Πάνω από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή 6/3 το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας.
Σημειώνεται όιτ το Σάββατο 5/3 το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίαςείχε αναφέρει ότι περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.
Πάντως, δεν έχει ανακοινώσει τα θύματα από την ουκρανική πλευρά.

Ουκρανία - Υπ. Άμυνας: Περισσότεροι από 100.000 εθελοντές είναι έτοιμοι να υπερασπίσουν το Κίεβο

Πάνω από 100.000 εθελοντές κατατάχθηκαν για να υπερασπίσουν το Κίεβο από την ημέρα που άρχισε η εισβολή της Ρωσίας, δήλωσε η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hannah Malyar, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.
Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.
Η κυρία Malyar πρόσθεσε ότι οι μονάδες των εθελοντών δεν θα διαλυθούν μετά τον πόλεμο, αντιθέτως θα ενταχθούν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Η αυστηρή προειδοποίηση της Ρωσίας και η απάντηση της Πολωνίας για τα F-16

Η χρήση πεδίων απογείωσης από την Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας σε άλλες χώρες, είναι ενδεχόμενο να θεωρηθεί ως συμμετοχή των χωρών αυτών στην πολεμική διαμάχη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022.
Σημειώνεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν αεροπλάνα στην Πολωνία εάν η Βαρσοβία αποφάσιζε να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken κατά τη διάρκεια της επίσκεψή του στη Μολδαβία την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με το Reuters.
Αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Πολωνίας για τη διάθεση από τη Βαρσοβία στην Ουκρανία με πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών της σοβιετικής προέλευσης, με αντάλλαγμα αμερικανικά μαχητικά F-16.
«Εργαζόμαστε με τους Πολωνούς για αυτό το θέμα και συμβουλευόμαστε τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ", δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την Wall Street Journal και το NBC.

Οι διαβεβαιώσεις και η διάψευση 

Eκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είχε επιβεβαιώσει στους FT το Σάββατο 6 Μαρτίου: «Εργαζόμαστε επίσης για τις δυνατότητες που θα μπορούσαμε να παρέχουμε για να γεμίσει η Πολωνία εάν αποφασίσει να μεταφέρει αεροπλάνα στην Ουκρανία».
Το σημαντικότερο ήταν ότι υπήρξε αυτή η δήλωση από έναν ανώνυμο Πολωνό αξιωματούχο που δόθηκε στους FT: «Δεν μπορώ να μιλήσω σε ένα χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ, πολύ ενεργά.
Ο αξιωματούχος είπε περαιτέρω,
Η Πολωνία δεν βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με τη Ρωσία, αλλά δεν είναι μια ουδέτερη χώρα, επειδή υποστηρίζει την Ουκρανία ως θύμα επίθεσης.
Θεωρεί, ωστόσο, ότι όλα τα στρατιωτικά θέματα πρέπει να είναι απόφαση του ΝΑΤΟ συνολικά».
Το Σάββατο 5 Μαρτίου, ίσως νιώθοντας νευρική για το ότι μπήκε στο στόχαστρο της Ρωσίας, η κυβέρνηση της Πολωνίας χαρακτήρισε τις αναφορές ως «ψευδείς ειδήσεις» - λέγοντας ότι δεν έχει γίνει μεταφορά του αεροσκαφών της στην Ουκρανία ούτε αποτελεί στόχευσή της.

POLAND_wwwwwwwwwwwww_1.PNG


Καταγραφή_143.JPG
map_15.JPG

russian_map.JPG


ukraine_map.JPG0_14.JPG
01_23.JPG

ΟΗΕ: 351 άμαχοι νεκροί, 707 τραυματίες

Τουλάχιστον 351 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου 2022 και άλλοι 707 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», ανακοίνωσε μια αποστολή του ΟΗΕ για την καταγραφή των θυμάτων του πολέμου.
Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα σε μία ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, αλλά και από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές, τόνισαν οι παρατηρητές από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι σημαντικά υψηλότερος, ειδικά σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες καθυστερεί και πολλές αναφορές περιμένουν ακόμη να επιβεβαιωθούν».
Η αποστολή ανέφερε ότι εκατοντάδες εικαζόμενες απώλειες αμάχων στην πόλη Βολνοβάκα - όπου γίνονταν προσπάθειες για να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος απομάκρυνσης αμάχων καθώς ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη - δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.
03_2.jpg
Γερμανία: Δεν θα ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν θα πραγματοποιηθεί ανέφερε ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz.
Η ένταξη της Ουκρανίας δεν είναι στην ατζέντα του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ), δήλωσε ο γερμανός καγκελάριος.
«Επίσης, κατέστησα σαφές στην Ρωσία και στην επίσκεψή μου ότι αυτή η επιλογή δηλαδή η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στο τραπέζι και δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF.
«Είπα δημόσια ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι στην ατζέντα της συμμαχίας σήμερα », πρόσθεσε.
«Αυτό το κατάλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος, αυτό κατάλαβε και ο Γάλλος πρόεδρος».

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τη Δευτέρα 7/3 για την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία

Για άλλη μια φορά θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 7/3 το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατεπειγόντως, για να συζητήσει την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει στην Ουκρανία η εισβολή των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ και της Αλβανίας, όπως δήλωσαν στις 4/3 διπλωματικές πηγές.
Η δημόσια συνεδρίαση του ΣΑ θα γίνει τη Δευτέρα στις 15:00 (ώρα Νέας Υόρκης στις 22:00 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος του Μεξικού και της Γαλλίας που καταρτίζουν σχέδιο απόφασης με περιεχόμενο ακόμη υπό διαμόρφωση, όπως διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτης που μίλησε χωρίς να επιθυμεί να κατονομαστεί.
06_6.jpg
Το γαλλομεξικανικό σχέδιο ψηφίσματος, πρωτοβουλία αρχικά της γαλλικής προεδρίας με την προοπτική να διεξαγόταν ψηφοφορία την Τρίτη,- κάτι που δεν έγινε- θα αξιώνει αναστολή των εχθροπραξιών, ανεμπόδιστη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και προστασία των αμάχων.
Το σχέδιο απόφασης συνάντησε ενστάσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ που σημείωσαν ότι δεν θα το υποστηρίξουν εάν δεν προσάπτει ρητώς την ευθύνη στη Ρωσία για την ανθρωπιστική κρίση, ανέφερε άλλη διπλωματική πηγή που δεν κατονομάστηκε.
Τελικά η Γαλλία, σύμφωνα με αρκετές πηγές, αποφάσισε μετά τις επικρίσεις των Αμερικανών και Ευρωπαίων, να μην επιμείνει να τεθεί το κείμενο σε ψηφοφορία το ταχύτερο.
07_7.jpg

Οποιοδήποτε σχέδιο ψηφίσματος κατηγορεί τη Ρωσία είναι πρακτικά καταδικασμένο σε αποτυχία, καθώς η Μόσχα έχει δικαίωμα βέτο στις αποφάσεις του ΣΑ.
Πάντως, για το Μεξικό, αν και είναι βέβαιο το ρωσικό βέτο, σημασία έχει να φανεί η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας με ένα κείμενο που θα υποστηριχθεί από όσο περισσότερα από τα 15 κράτη μέλη είναι δυνατόν.
φργδφγσφδσγσφγδ.JPG

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Θα τιμωρηθούν οι διακρίσεις σε βάρος πολιτών στο εξωτερικό

Η Μόσχα παρακολουθεί στενά όλες τις καταστάσεις διακρίσεων σε βάρος Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό
, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Προειδοποιούμε ότι όλα αυτά τα περιστατικά καταγράφονται ενδελεχώς.
Σχετικό υλικό θα παρασχεθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για νομική αξιολόγηση και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μία ιδιαίτερα αυστηρή έκθεσή του.
«Δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο άνευ προηγουμένου επίπεδο ρωσοφοβίας που παρατηρείται σε ορισμένες ξένες χώρες κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία», αναφέρεται στο έγγραφο, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Περιστατικά βίας

«Η εκστρατεία διάκρισης εναντίον Ρώσων φοιτητών, αθλητών, καλλιτεχνών και μορφών του πολιτισμού, που τροφοδοτείται με τη συνεννόηση ή με ανοιχτή έγκριση των διοικήσεων ορισμένων χωρών, έχει ήδη οδηγήσει σε ανοιχτά επιθετικές ενέργειες εναντίον Ρώσων και ρωσόφωνων πολιτών, οι οποίες γίνονται μαζικές» ανέφερε η έκθεση.
Συγκεκριμένα, «τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα ανέφεραν επιθέσεις σε καταστήματα που πωλούν ρωσικά προϊόντα στη Γερμανία», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Ιταλίας, έγιναν επιθέσεις σε οδηγούς φορτηγών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία», σύμφωνα με το έγγραφο.
Εξάλλου, «υπήρξαν πολυάριθμες περιπτώσεις ζημιών σε οχήματα με ρωσικές πινακίδες», επισημαίνεται στο έγγραφο.
«Οι ρωσικές διπλωματικές αποστολές στην Ισλανδία, την Ιρλανδία, τον Καναδά, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σουηδία και την Εσθονία δέχθηκαν επίθεση από χούλιγκαν», αναφέρεται στην έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης