Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βόμβα» από τον Elon Musk: Στο στόχαστρο των Ρώσων ο δορυφόρος μας Starlink που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί

«Βόμβα» από τον Elon Musk: Στο στόχαστρο των Ρώσων ο δορυφόρος μας Starlink που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί
«Σημαντική προειδοποίηση: το Starlink είναι το μόνο μη ρωσικό σύστημα επικοινωνιών που λειτουργεί σε ορισμένα τμήματα της Ουκρανίας, οπότε η πιθανότητα στοχοποίησης είναι υψηλή. Παρακαλώ χρησιμοποιήστε με προσοχή», έγραψε ο Elon Musk
Σχετικά Άρθρα

Οι Ουκρανοί που χρησιμοποιούν τους δορυφόρους της SpaceX για να συνδέονται στο Διαδίκτυο εν μέσω εισβολής κινδυνεύουν να γίνουν αντιληπτοί και να στοχοποιηθούν από τις ρωσικές δυνάμεις, προειδοποίησε ο επικεφαλής της εταιρείας Elon Musk.
Μάλιστα, η ανάρτησή του στο Twitter ήρθε μετά την προειδοποίηση ειδικού ψηφιακής ασφάλειας ότι τα δορυφορικά συστήματα (σ.σ. «πιάτα») της υπηρεσίας Starlink της SpaceX μπορεί να γίνουν «ραδιοφάροι» που προσελκύουν ρωσικές επιθέσεις.
«Σημαντική προειδοποίηση: το Starlink είναι το μόνο μη ρωσικό σύστημα επικοινωνιών που λειτουργεί σε ορισμένα τμήματα της Ουκρανίας, οπότε η πιθανότητα στοχοποίησης είναι υψηλή. Παρακαλώ χρησιμοποιήστε με προσοχή», έγραψε ο Elon Musk.
Παράλληλα, ζήτησε από τους χρήστες να ενεργοποιούν το Starlink «μόνο όταν είναι απαραίτητο», να τοποθετούν τα δορυφορικά «πιάτα» μακριά από ανθρώπους και να βάζουν ένα «ελαφρύ καμουφλάζ πάνω στην κεραία για την αποφυγή της οπτικής ανίχνευσης».
Ανταποκρινόμενος σε αίτημα ουκρανού αξιωματούχου, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της SpaceX γνωστοποίησε ότι απέστειλε δορυφορικά συστήματα στην Ουκρανία, των οποίων η παραλαβή επιβεβαιώθηκε από το Κίεβο την περασμένη Δευτέρα (28/2).
Ωστόσο, οι κεραίες μπορεί να μπουν στο στόχαστρο της Ρωσίας, προειδοποίησε ερευνητής ψηφιακής ασφάλειας. «… αν ο #Putin ελέγχει τον εναέριο χώρο πάνω από την #Ουκρανία, οι μεταδόσεις uplink των χρηστών λειτουργούν ως ραδιοφάροι … για επιθέσεις» έγραψε στο Twitter ο Τζον Σκοτ - Ρέιλτον, ερευνητής του Citizen Lab στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Η Ρωσία έχει δεκαετίες εμπειρίας στην εξουδετέρωση συστημάτων δορυφορικής επικοινωνίας, επισήμανε.

Ο Elon Musk δίνει πρόσβαση σε διαδικτυακές υπηρεσίες στην Ουκρανία μέσω του δορυφόρου του Starlink

Υπενθυμίζεται ότι ο Elon Musk ανέφερε στις Σάββατο 26/2, σε ένα tweet με το οποίο απαντούσε στην έκκληση Ουκρανού αξιωματούχου, πως ο όμιλός του SpaceX ενεργοποίησε τη υπηρεσία παροχής ίντερνετ μέσω δορυφόρου Starlink στην Ουκρανία και πως η εταιρία στέλνει εξοπλισμό στη χώρα.
«Η υπηρεσία Starlink είναι τώρα σε λειτουργία. Κι άλλοι τερματικοί σταθμοί είναι καθ΄οδόν», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της Tesla και του αστροναυτικού ομίλου SpaceX.
Μερικές ώρες νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Mikhailo Fedorov είχε αποδοκιμάσει τον δισεκατομμυριούχο στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ζητώντας από αυτόν να προμηθεύσει στην Ουκρανία σταθμούς Starlink.
«Ενόσω προσπαθείτε να εποικίσετε τον Άρη, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει την Ουκρανία!
Μπορεί οι πύραυλοί σας να προσγειώνονται με επιτυχία από το διάστημα, όμως οι ρωσικοί πύραυλοι επιτίθενται σε Ουκρανούς αμάχους!
Σας ζητάμε να παράσχετε στην Ουκρανία σταθμούς Starlink», έγραψε το πρωί του Σαββάτου ο Ουκρανός αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τον ψηφιακό τομέα.
Ο ίδιος κάλεσε επίσης τον Elon Musk να προτρέψει «τους Ρώσους που έχουν σώας τα φρένας» να εναντιωθούν στην κυβέρνησή τους.
Η SpaceX εκτόξευσε την Παρασκευή ένα δεύτερο φορτίο περίπου πενήντα δορυφόρων Starlink προκειμένου να παράσχουν μια σύνδεση ίντερνετ σε πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Δεν είναι προσώρας σαφές πώς οι χρήστες στην Ουκρανία είχαν τη δυνατότητα στο έδαφος να λάβουν την υπηρεσία.
6_90.JPG

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης