Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας: Συντρίμμια στον λογαριασμό των ασφαλιστικών

Πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας:  Συντρίμμια στον λογαριασμό των ασφαλιστικών

Αναλυτές της Peel Hunt μιλούν για πλειάδα αξιώσεων που σχετίζονται με απαλλοτριώσεις, πολεμικά εμπάργκο και κλείσιμο των συνόρων λόγω κυβερνητικής παρέμβασης.

Σχετικά Άρθρα
Πολλαπλά εκτεθειμένοι στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία είναι οι ασφαλιστικές.
Έχουν ξεκινήσει να μετρούν το κόστος τους από την ασφάλιση πολιτικού κινδύνου, την ασφάλιση αερομεταφορών εν καιρώ πολέμου, και την ασφάλιση θαλασσίου φορτίου σε πόλεμο ενώ δεν θα αποφευχθούν οι έντονες πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι ασφαλίσεις πιστώσεων από η ασφάλιση αγορών ενέργειας.
Τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, συνεχίζονται και επαυξάνονται καθώς αναλυτές της Peel Hunt μιλούν για πλειάδα αξιώσεων που σχετίζονται με απαλλοτριώσεις, πολεμικά εμπάργκο και κλείσιμο των συνόρων λόγω κυβερνητικής παρέμβασης.

Καταστροφικές οι ζημιές ακόμα και αν παραμείνουν μονοψήφιες

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των αναλυτών, τα όρια ασφάλισης σε Ουκρανία και Ρωσία είναι κάπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αρχικά το ποσό αυτό δεν φαίνεται καταστροφικό, ωστόσο οι αναλυτές υποστηρίζουν και σε μονοψήφιο αριθμό να παραμείνουν οι ζημιές η ασφαλιστική αγορά θα υποστεί μεγάλο πλήγμα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι ασφαλιστικές είχαν περιθώριο να αναθεωρήσουν τα ανοίγματα τους στον κίνδυνο ή να περάσουν εξαιρέσεις την εβδομάδα που μας πέρασε.
Δεν έκλεισαν όρια καθώς δεν πήραν στα σοβαρά τα μηνύματα και τις προειδοποιήσει που περνούσαν οι αγορές κεφαλαίων όλη την περασμένη εβδομάδα.
Δεν πήραν τα μηνύματα από τις αγορές - έμειναν με όρια ανοικτά
Τα συμβόλαια ασφάλισης πιστώσεων μπορούν να τραβηχτούν από την μία ημέρα στην άλλη.
Με αυτό το δεδομένο οι ασφαλιστικές θα μπορούσαν να λάβουν τα μέτρα τους για να μειώσουν ανοίγματα που ενδεχομένως να εμφανιστούν στα λογιστικά τους βιβλία.

Μεγάλη η έκθεση στον κίνδυνο της ενέργειας

Ένας ελαφρυντικό για την αγορά είναι το γεγονός ότι η αγορά των Lloyds του Λονδίνου στην Ευρώπη έχει έκθεση μόλις 15%, στην Ευρώπη.
Η έκθεση στην Ανατολική Ευρώπη, με αυτό το δεδομένο θα είναι πιθανά μέτρια.
Ως εκ τούτου τα συμβόλαια που έχουν συνταχτεί για την περιοχή από τα Συνδικάτα των Lloyds θα είναι ατομικά και πιθανά να καθορίζουν επακριβώς τα ανοίγματα σε πολεμικούς κινδύνους.
Το ίδιο δεν συμβαίνει με την αγορά ενέργειας όπου τα Lloyds έχουν το 4% του underwriting των κινδύνων της αγοράς.
Εάν οι πολεμικές συγκρούσεις διαρκέσουν για μήνες, η αγορά θα κλονιστεί.
Η τιμή του πετρελαίου έχει ήδη ανέβει ενόψει της σύγκρουσης αυτή και η τιμή του Brent είναι πλέον πάνω από 100 $/βαρέλι.
Αναλυτές από την αγορά πετρελαιοειδών και ενέργειας αναφέρουν ότι η παραγωγική ικανότητα είναι πολύ χαμηλή λόγω της απουσίας επενδύσεων σε υποδομές, για πολλά χρόνια τελευταία.

Κατέβασαν τον διακόπτη οι ασφαλίσεις αερομεταφορών

Ένας άλλος τομέας που θα πληγεί σοβαρά είναι οι αερομεταφορές σύμφωνα μην εταιρεία διαχείρισης κινδύνων Russell Group . Ορισμένοι (αντ) ασφαλιστές ήδη είχαν αποσύρει καλύψεις λόγω του κινδύνου ένοπλης σύγκρουσης στην περιοχή.
Η SkyUp σταμάτησε να πουλά εισιτήρια για πτήσεις από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου, επειδή οι εκμισθωτές αεροσκαφών απαίτησαν την επιστροφή των αεροσκαφών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε απάντηση της, η Ουκρανική Κυβέρνηση όπως έγραψε την περασμένη εβδομάδα το ΒΝ συγκρότησε ένα Ταμείο 590 εκατομμυρίων δολαρίων για την ασφάλιση των αεροσκαφών που πετούν στο εναέριο χώρο της Ουκρανίας.
Το τομέας ασφάλισης cyber κινδύνων θα πληγεί επίσης. Αρκετές πολιτικές ασφάλισης cyber κινδύνων περιέχουν τις ίδιες εξαιρέσεις με τα συμβόλαια ασφάλισης πολέμου.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης