Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT - Αντίποινα της Δύσης για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία – Το πακέτο μέτρων

Αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT -  Αντίποινα της Δύσης για τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία – Το πακέτο μέτρων
Πρόκειται για μέτρα που θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την κοινή δήλωση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών
Σχετικά Άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση για το μπλοκάρισμα της πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, στο πλαίσιο ενός νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας για την επίθεσή της στην Ουκρανία.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών  αποφάσισαν να προχωρήσουν στον αποκλεισμό ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, ενώ δεσμεύονται περιουσιακά στοιχεία της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και μπαίνει «φρένο» στην πρόσβαση Ρώσων ολιγαρχών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Πρόκειται για μέτρα που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 26/2 από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen.
Η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) δήλωσε το Σάββατο 26/2 ότι ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες τα νέα μέτρα που αποφάσισαν χώρες της Δύσης, τα οποία στοχεύουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες σε αντίποινα για την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.
«Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της SWIFT, που αναμένει λεπτομερώς τα στοιχεία των τραπεζών που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, συμπληρώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για να συμμορφωθούμε με τις επίσημες οδηγίες».
Στο μεταξύ, για σήμερα, Κυριακή 27/2, το απόγευμα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, J. Borrell, συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Ουκρανία.
Η τηλεδιάσκεψη θα γίνει στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) και όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε ανάρτησή του στο Twitter «συγκαλώ τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αύριο στις 18:00 για να υιοθετήσουμε περαιτέρω μέτρα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Θα προτείνω πακέτο έκτακτης βοήθειας για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, για να τις υποστηρίξω στον ηρωικό τους αγώνα».

Η Κοινή δήλωση 

Οι  ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισαν το  Σάββατο να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, την επιβολή περιοριστικών μέτρων που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων, αλλά και περιορισμούς στη χορήγηση «χρυσών διαβατηρίων» σε Ρώσους υπηκόους.
Πρόκειται για μέτρα που θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την κοινή δήλωση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών.
ursula_2.JPG

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών καταδικάζουμε τον πόλεμο επιλογής του Putin και τις επιθέσεις στο κυρίαρχο έθνος και τον λαό της Ουκρανίας. Στεκόμαστε στο πλευρό της ουκρανικής κυβέρνησης και του ουκρανικού λαού στις ηρωικές προσπάθειές τους να αντισταθούν στην εισβολή της Ρωσίας. Ο πόλεμος της Ρωσίας αντιπροσωπεύει μια επίθεση σε θεμελιώδεις διεθνείς κανόνες που έχουν επικρατήσει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, τους οποίους έχουμε δεσμευτεί να υπερασπιστούμε. Θα ζητήσουμε από τη Ρωσία να λογοδοτήσει και θα διασφαλίσουμε συλλογικά ότι αυτός ο πόλεμος είναι μια στρατηγική αποτυχία για τον Putin» αναφέρει η κοινή δήλωση.
«Παράλληλα με τις διπλωματικές μας προσπάθειες και τη συλλογική μας εργασία για να υπερασπιστούμε τα σύνορά μας και να βοηθήσουμε την ουκρανική κυβέρνηση και τον λαό στον αγώνα τους, εμείς, όπως και οι άλλοι σύμμαχοι και εταίροι μας σε όλον τον κόσμο, επιβάλαμε αυστηρά μέτρα σε βασικούς ρωσικούς θεσμούς και τράπεζες, και στους αρχιτέκτονες αυτού του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου V. Putin», επισημαίνεται.
Επιπλέον, εκφράζουν την αποφασιστικότητα για επιβολή επιπλέον μέτρων «που θα απομονώσουν περαιτέρω τη Ρωσία από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις οικονομίες μας», τονίζοντας ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν εντός των επόμενων ημερών.

Τα μέτρα

Συγκεκριμένα, τα μέτρα είναι τα εξής:

  • Διασφάλιση ότι οι επιλεγμένες ρωσικές τράπεζες θα αφαιρεθούν από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT. Αυτό θα διασφαλίσει ότι αυτές οι τράπεζες θα αποσυνδεθούν από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα βλάψει την ικανότητά τους να λειτουργούν παγκοσμίως.
  • Επιβολή περιοριστικών μέτρων που θα εμποδίσουν τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να αναπτύξει τα διεθνή της αποθέματα με τρόπους που υπονομεύουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων.
  • Δράση ενάντια στους ανθρώπους και τις οντότητες που διευκολύνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιβλαβείς δραστηριότητες της ρωσικής κυβέρνησης.

«Συγκεκριμένα, δεσμευόμαστε να λάβουμε μέτρα για τον περιορισμό της πώλησης ιθαγένειας — τα λεγόμενα χρυσά διαβατήρια — που επιτρέπουν στους πλούσιους Ρώσους που συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση να γίνουν πολίτες των χωρών μας και να αποκτήσουν πρόσβαση στα χρηματοοικονομικά μας συστήματα» αναφέρει η κοινή δήλωση.
Όπως σημειώνεται, «την ερχόμενη εβδομάδα θα συγκροτηθεί μια διατλαντική ειδική ομάδα που θα διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών κυρώσεων εντοπίζοντας και δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία των υπό κυρώσεις ατόμων και εταιρειών που υπάρχουν στις δικαιοδοσίες μας».
«Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, δεσμευόμαστε να επιβάλλουμε κυρώσεις και άλλα οικονομικά μέτρα σε πρόσθετους Ρώσους αξιωματούχους και την ελίτ κοντά στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και στις οικογένειές τους και στους φορείς να εντοπίσουν και να δεσμεύσουν τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν στις δικαιοδοσίες μας», υπογραμμίζεται.
«Θα δεσμεύσουμε επίσης άλλες κυβερνήσεις και θα εργαστούμε για να εντοπίσουμε και να διακόψουμε τη διακίνηση παράνομων κερδών και να αρνηθούμε σε αυτά τα άτομα τη δυνατότητα να κρύβουν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε δικαιοδοσίες σε όλον τον κόσμο» επισημαίνουν οι ηγέτες.
Ακόμη, κάνουν λόγο για ενίσχυση ή συντονισμό ενάντια στην παραπληροφόρηση και άλλες μορφές υβριδικού πολέμου.
«Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού σε αυτήν τη σκοτεινή ώρα. Ακόμη και πέρα από τα μέτρα που ανακοινώνουμε σήμερα, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να λογοδοτήσει η Ρωσία για την επίθεσή της στην Ουκρανία» καταλήγει η κοινή δήλωση.

Αντίδραση Zelensky

Καλωσόρισε κινήσεις για την αποσύνδεση της Ρωσίας από «τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό» σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, V. Zelensky.
«Οι διπλωμάτες μας δίνουν μάχη 24 ώρες το 24ωρο για να εμπνεύσουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες να συμφωνήσουν σε μια ισχυρή και δίκαιη απόφαση να αποσυνδέσουν τη Ρωσία από το διεθνές διατραπεζικό δίκτυο. Έχουμε επίσης αυτή τη νίκη», δήλωσε.
«Πρόκειται για απώλειες δισεκατομμυρίων για τη Ρωσία -ένα χειροπιαστό τίμημα γι' αυτή την αχρεία εισβολή στη χώρα μας... Η Ουκρανία κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του πολιτισμένου κόσμου. Και το πρακτικό αποτέλεσμα; Ιδού - το SWIFT... Η αποσύνδεση από τον παγκόσμιο χρηματοοικονομικό πολιτισμό».
Ο Ζelensky καλωσόρισε επίσης προτάσεις από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία και χαρακτήρισε τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μ. Ντράγκι, κλειδί για να συμφωνηθεί περισσότερη διεθνή στήριξη προς την Ουκρανία.
«Θα αγωνιστούμε για όσο χρειαστεί για να απελευθερώσουμε τη χώρα», κατέληξε ο Zelensky, τονίζοντας ότι η χώρα του αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έλλειψη πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων.

Tι είναι το SWIFT και γιατί είναι σημαντικό μία Τράπεζα να συμμετέχει;

Το SWIFT είναι το σύστημα επικοινωνίας των Τραπεζών μεταξύ τους σε όλο τον κόσμο.
Τα αρχικά του μεταφράζονται ως Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Κοινωνία Διατραπεζικών Οικονομικών Τηλεπικοινωνιών Παγκοσμίως).
Ειδικότερα, 11.000 τράπεζες από 200 χώρες δεν στέλνουν mail προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναλλαγές, αλλά είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους σε ένα κρυπτογραφημένο σύστημα επικοινωνίας με κώδικες και διαβαθμίσεις ανάλογα με τη συναλλαγή, το SWIFT.
Είναι περίπου σαν τα σήματα μορς των τραπεζών.

Υπάρχουν τρία συστήματα επικοινωνιών που καταγράφουν, ενημερώνουν και διεκπεραιώνουν εκατομμύρια τραπεζικές διασυνοριακές συναλλαγές.
Το SWIFT, το ρωσικό και το κινέζικο, με την μόνη διαφορά πως το SWIFT αντιπροσωπεύει το 93% των παγκόσμιων διατραπεζικών μηνυμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι μέσω του SWIFT αλλάζουν χέρια 20 τρισεκατομμύρια δολάρια ημερησίως (!) , όταν το κινέζικο αντιπροσωπεύει το 4% και το ρωσικό το υπόλοιπο 3%. 
Συναλλαγές που αφορούν κράτη, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα γίνεται μέσω SWIFT. Στην Ελλάδα η συνεννόηση μεταξύ των εγχώριων τραπεζών γίνεται μέσω SWIFT.

www.bankingnews.grΡoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->