Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποδολαριοποίηση: Η απειλή Biden για αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT μπούμερανγκ για το δολάριο

Αποδολαριοποίηση: Η απειλή Biden για αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT μπούμερανγκ για το δολάριο
Εδώ και μια 10ετία βρίσκεται σε εξέλιξη μια τάση να υποχωρήσει η σημασία του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος που θα ενισχυθεί περαιτέρω αν οι ΗΠΑ αποκλείσουν τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT.
Σχετικά Άρθρα

Εδώ και μια 10ετία βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια τάση προς την αποδολαριοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας – ή πιο απλά μια τάση να υποχωρήσει η σημασία του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Κι αυτή η τάση θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο εάν η κρίση της Ουκρανίας οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο και, κατά συνέπεια, αποφασίσουν οι ΗΠΑ να αποκλείσουν τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT των διεθνών διακανονισμού των χρηματοπιστωτικών πληρωμών.
Καθώς η ένταση στην Ουκρανία κλιμακώνεται και υπάρχει φόβος για θερμό επεισόδιο, και οι ΗΠΑ απειλούν για ακόμη μια φορά να αποκλείσουν τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT.
Σημειωτέον ότι οι ΗΠΑ, επί προεδρίας Trump, είχαν επιβάλλει ξανά κυρώσεις, συγκεκριμένα στην Κίνα, στο Πακιστάν, στο Ιράν, στην Τουρκία και τη Ρωσία.
Κάθε φορά βεβαίως υπήρχε κάποιος λόγος:
Το υψηλό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας ή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Αν δούμε όμως πάνω στην χάρτη τις χώρες στις οποίες οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις, προκύπτει ένα ενδιαφέρον σχήμα.
Όλες αυτές οι «τιμωρημένες» χώρες αποτελούν σήμερα τμήμα της πρωτοβουλίας «One Belt, One Road».

Πλέον υπάρχουν συμβόλαια για το χρυσό και το πετρέλαιο σε γουάν, στη Σαγκάη

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συγκρότησε η Κίνα και το οποίο σήμερα πλέον έχει οδηγήσει στη δημιουργία συμβολαίων για το χρυσό και το πετρέλαιο σε γουάν στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, τα οποία συνιστούν μια εν δυνάμει απειλή για το παρόν νομισματικό σύστημα που βασίζεται στο δολάριο, όπως και για το σχήμα ανακύκλωσης των πετροδολαρίων που καθιερώθηκε από τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία το 1973.
Ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT αποτελεί εδώ και καιρό απειλή που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν χρησιμοποιήσει για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Λευκός Οίκος ωστόσο, έχει ανακοινώσει ότι ο αποκλεισμός αυτός δεν θα περιλαμβάνεται στην πρώτο κύμα κυρώσεων.
Αν όμως οι ΗΠΑ αποκλείσουν τη Ρωσία από το σύστημα SWIFT, θα βρεθούν να υπονομεύουν από μόνες τους το δολάριο.
Για τους επενδυτές του χρυσού και του αργύρου καθώς και των εμπορευμάτων, είναι πολύ σημαντική αυτή η κίνηση προς την απώλεια του ειδικού βάρους του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος.
Γιατί; Μα γιατί όσο το δολάριο είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και χρησιμοποιείται ως μέσο στους διεθνείς διακανονισμούς, έχει τεράστια ζήτηση.
Αν λοιπόν οι ΗΠΑ χρησιμοποιήσουν το SWIFT ως όπλο επιβολής κυρώσεων κατά της Μόσχας, θα δημιουργήσουν ζήτηση για ένα ξεχωριστό διεθνές σύστημα πληρωμών... το οποίο δεν βασίζεται στο δολάριο.
Όσο ο ανταγωνισμός θα κερδίζει έδαφος, η ζήτηση για δολάρια θα μειώνεται.
Όσο η ζήτηση για δολάρια μειώνεται και με δεδομένο ότι την ίδια στιγμή η προσφορά δολαρίου δεν παύει να αυξάνει λόγω του υψηλού ελλείμματος και χρέους των ΗΠΑ, τόσο η αξία του δολαρίου θα πέφτει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης