Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μαζική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Εκατοντάδες νεκροί, σφοδρές συγκρούσεις - Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Μαζική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - Εκατοντάδες νεκροί, σφοδρές συγκρούσεις - Απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο
Καταστρέψαμε την αεράμυνα και τις αεροπορικές βάσεις της Ουκρανίας, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd) Σε γενικευμένη εισβολή στην Ουκρανία με χρήση όλων των στρατιωτικών της μέσων έχει προχωρήσει από νωρίς σήμερα Πέμπτη 24/2 τα ξημερώματα η Ρωσία, ύστερα από τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin για ειδική στρατιωτική επιχείρηση στο Donbass στην ανατολική Ουκρανία ώστε να εκκαθαρίσει την περιοχή από ουκρανικές δυνάμεις που αντιμάχονται τους αυτονομιστές.
Επιβεβαιώνοντας τις προειδοποιήσεις και τις ανησυχίες της Δύσης
, η Ρωσία έχει εισβάλλει μαζικά στην Ουκρανία από διάφορες κατευθύνσεις, καθώς πέρα από τη στρατιωτική επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, επιχειρήσεις γίνονται τόσο στο Κίεβο όσο και στα κεντρικά και νότια της χώρας, όπως στην Οδησσό και στην Μαριούπολη, όπου αναφέρεται η δράση αποβατικών ρωσικών δυνάμεων.
Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται μια ανάσα από το Κίεβο, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στόχος της επίθεσης θα είναι τα κυβερνητικά κτήρια προκειμένου να επιτευχθεί ο απώτερος σκοπός της Μόσχας που από ότι φαίνεται δεν είναι άλλος από την ανατροπή της σημερινής ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.
Την ίδια στιγμή, αναφέρονται εκρήξεις σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας - ειδικά στα ανατολικά της χώρας - αλλά και στις μεγαλύτερες πόλεις, με τις ουκρανικές αρχές να αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις πέρασαν τα ουκρανικά σύνορα τόσο από την Κριμαία όσο και από τη Λευκορωσία στα βόρεια.
Εξίσου δραματικές είναι οι εικόνες από το Χάρκοβο - αναφέρθηκε μάλιστα και ο θάνατος ενός μικρού παιδιού - με την ουκρανική κυβέρνηση να κάνει λόγο για σκληρές μάχες του στρατού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού αλλά και την χερσαία επίθεση.
Επί της ουσίας η ρωσική επίθεση έχει κυκλώσει την Ουκρανία από τα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια, ενώ ενδεικτικό της έντασης της επίθεσης είναι ότι σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν και στην πόλη Λβιβ που βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, επικαλούμενο τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ανακοίνωσε ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες αφήνουν τις θέσεις και τα όπλα τους, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky απηύθυνε δραματική έκκληση στους Ουκρανούς πολίτες, υποστηρίζοντας πως ο ουκρανικός στρατός έχει υποστεί μεγάλες απώλειες που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες.
Οι Ουκρανικές Αρχές έχουν αναφέρει πως τουλάχιστον 50 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης, καθώς και τουλάχιστον 40 Ουκρανοί στρατιώτες (γίνεται λόγος επίσης για δεκάδες τραυματίες) και περισσότεροι από 30 άμαχοι πολίτες σε όλη την ουκρανική επικράτεια.


Μάχη για το Κίεβο

Αυτή τη στιγμή οι ρωσικές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση προς το Κίεβο, όπου και όπως φαίνεται, θέλουν να καταλάβουν τα κυβερνητικά κτήρια προκειμένου να επιτύχουν τον απώτερο στόχο τους που είναι η ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης.
Ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων δήλωσε ότι είναι σε εξέλιξη σκληρές μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου του Γκοστομέλ στην περιοχή του Κιέβου.
Σύμφωνα με τις Ουκρανικές Αρχές,
ρωσικές στρατιωτικές μονάδες διείσδυσαν στην περιοχή του Κιέβου από την Λευκορωσία για να πραγματοποιήσουν επίθεση με πυραύλους Grad σε στρατιωτικούς στόχους.

Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε την παρουσία αρκετών ελικοπτέρων, χωρίς να αναγνωρίσει την ταυτότητά τους, να πετούν ομαδικά σε χαμηλό ύψος στα προάστια του Κιέβου.
Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αυτή η ομαδική πτήση είχε ξεκινήσει από τη γειτονική Λευκορωσία.

Καταστράφηκε η αεροπορική βάση στη Μαριούπολη

Ολοσχερώς καταστράφηκε η ουκρανική αεροπορική βάση στη Μαριούπολη από επίθεση ρωσικών πυραύλων.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές δεν επιτέθηκαν στην Μαριούπολη όταν κατέλαβαν ζώνες εδάφους στην ανατολική Ουκρανία κατά τη σύγκρουση που ξέσπασε το 2014.
Ενδεχόμενη κατάληψή της τώρα θα επέτρεπε στη Μόσχα να συνδέσει την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει, με τα εδάφη των θυλάκων των αυτονομιστών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, αυξάνοντας τις οικονομικές πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση. 

Τέσσερις νεκροί από επίθεση σε νοσοκομείο του Ντόνετσκ 

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν όταν ρωσική οβίδα έπληξε ένα νοσοκομείο στο Vuhledar στην περιοχή του Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Στους τραυματίες φέρεται να περιλαμβάνονται έξι γιατροί.  
Η Ουκρανία ανέφερε ότι η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει 203 επιθέσεις από την αρχή της ημέρας, με τις μάχες να διεξάγονται σε ολόκληρη σχεδόν την επικράτεια, αναφέρει το Reuters. 
Σε ξεχωριστή ενημέρωση από το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, που εκδόθηκε στις 14:00 τοπική ώρα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ένα ρωσικό ελικόπτερο K-52 και τρία ελικόπτερα κοντά στο Gostomel καταρρίφθηκαν στην περιοχή του Κιέβου κοντά στο Mezhyhirya. 
Οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή Λουχάνσκ, κοντά στην πόλη Σκάστιε και «ο εχθρός συνεχίζει να υφίσταται απώλειες», ανέφερε η δήλωση. 
Πρόσθεσε ότι «οι συνοριοφύλακες μαζί με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το NMU κρατούν την άμυνα και αποκρούουν επιθέσεις». 
Στην περιοχή της Οδησσού, 10 στρατιωτικοί φέρεται να έλαβαν τραύματα από θραύσματα κατά τη διάρκεια επίθεσης. 

Zelensky σε Ουκρανούς: Πολεμήστε, όπου μπορείτε


«Πολεμήστε στις πόλεις, στις πλατείες, όπου ζείτε» ανέφερε στο διάγγελμα του ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky, επισημαίνοντας ότι θα δοθούν όπλα σε «όποιον θέλει να πολεμήσει κατά της Ρωσίας», ενώ απηύθυνε έκκληση για αιμοδοσία για την κάλυψη αναγκών για τους τραυματισμένους Ουκρανούς στρατιώτες.

«Όσοι Ουκρανοί είχαν στερηθεί διάφορα δικαιώματα λόγω ποινικού μητρώου καλούνται πλέον στα όπλα» τόνισε σε άλλο σημείο του διαγγέλματος του και ανέφερε ότι «με βάση απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όσοι μπορούν να πάρουν όπλα θα έχουν το δικαίωμα να πάρουν ακόμη και αν υπήρχαν κυρώσεις σε βάρος τους, καθώς πλέον αυτές αίρονται».
Ο Zelensky υποστήριξε ότι «ο εχθρός έχει υποστεί σημαντικές απώλειες» και υπογράμμισε ότι «δεν θα σβήσει η Ρωσία τον ουκρανικό λαό».
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία.

 

Peskov (Κρεμλίνο): Στόχος να ελευθερώσουμε την Ουκρανία από τους φασίστες


Την θέση πως η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει ως απώτερο στόχο να ελευθερώσει την χώρα από τους «φασίστες διατύπωσε ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin, αναφερόμενος στην ουκρανική κυβέρνηση.
Ο Peskov υποστήριξε πως στόχος της επίθεσης είναι να εξουδετερωθεί το στρατιωτικό δυναμικό της Ουκρανίας, επισημαίνοντας πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα διαρκέσουν για όσο χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
Επιπλέον, σημείωσε πως η Ρωσία δεν θέλει την κατοχή της Ουκρανίας.
Όπως είπε, η Ρωσία δεν μπορεί να αποκοπεί πίσω από ένα σιδηρούν παραπέτασμα και τόνισε πως η Ουκρανία πρέπει να γίνει μια ουδέτερη χώρα όπου δεν θα αναπτύσσονται επιθετικά όπλα.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή «υπαγορεύθηκε από την έγνοια για το μέλλον» της Ρωσίας, που ζητούσε επί εβδομάδες από τους Δυτικούς να υποσχεθούν ότι το Κίεβο δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ και σημείωσε πως η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες για τις απαιτήσεις της αυτές, αν οι τελευταίοι είναι «έτοιμοι να τις συζητήσουν».
Επιπλέον, σημείωσε πως η Ρωσία έχει δημιουργήσει αρκετά εργαλεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταβλητότητα της αγοράς και είπε πως η «συναισθηματική» αντίδραση της χρηματαγοράς στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα εξισορροπηθεί σύντομα.
66555555.jpg


5555_1.jpg
33222.jpg
Δεκάδες νεκροί


Την ίδια στιγμή, χιλιάδες πολίτες είτε εγκαταλείπουν είτε έχουν μεταφερθεί σε καταφύγια στο Κίεβο, ενώ οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν πως μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 8 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Μάλιστα ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 50 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων καθώς και ότι κατέρριψαν έξι μαχητικά αεροσκάφη.
Σύμφωνα με τις Ουκρανικές Αρχές, ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Ουκρανία από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία με την ουκρανική προεδρία να ανακοινώνει ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες και γύρω στους δέκα πολίτες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.
2_137.jpg

«Γνωρίζω ότι περισσότεροι από 40 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και πολλές δεκάδες τραυματιστεί και γίνεται λόγος για γύρω στους δέκα νεκρούς αμάχους σε όλη τη χώρα» υποστήριξε ο Alexey Arestovich, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, επιαημαίνοντας ότι οι απώλειες αυτές προκλήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς.
Νωρίτερα σήμερα η ουκρανική συνοριοφρουρά είχε ανακοινώσε ότι «ρωσικά στρατιωτικά οχήματα, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων, παραβίασαν τα σύνορα στις επαρχίες Τσερνιχίβ (στον βορρά, στη μεθόριο με τη Λευκορωσία), στο Σούμι (βορειοανατολικά), το Λουχάνσκ και το Χάρκοβο (ανατολικά) από το σημείο περάσματος μεταξύ της χερσονήσου (της Κριμαίας) και της ηπειρωτικής Ουκρανίας».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «οι περισσότερες μονάδες των συνοριοφρουρών δέχθηκαν πυρά στις ίδιες επαρχίες».
Παράλληλα η συνοριοφρουρά δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο φαίνονται ρωσικά στρατιωτικά οχήματα τα οποία έχουν πάνω τους το γράμμα «Ζ» να περνούν από ένα σημείο ελέγχου μεταξύ της χερσονήσου της Κριμαίας και της ηπειρωτικής Ουκρανίας.
4444444_1.jpg
Ukraine, reportedly city of Uman. pic.twitter.com/jDhH37CgTC

 

 

6666666.JPG
Ρωσία: Καταστρέψαμε την αεράμυνα και αεροπορικές βάσεις

Από την γενικευμένη επίθεση από αέρος το ρωσικό υπουργείο Άμυνας
ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και ότι έθεσε «εκτός λειτουργίας» αεροπορικές βάσεις της Ουκρανίας.
«Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
98.webp
Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στοχεύουν με όπλα υψηλής ακρίβειας, συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Όπως αναφέρει, δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι.
877.JPG
Στρατιωτικός νόμος


Να μείνουν ψύχραιμοι κάλεσε νωρίτερα σήμερα το πρωί και λίγο μετά τη ρωσική εισβολή τους Ουκρανούς ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ρωσία εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος των στρατιωτικών υποδομών και τις δυνάμεις των συνοριοφυλάκων της Ουκρανίας.
Σε διάγγελμα του ανέφερε ότι συνομίλησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Joe Biden ενώ ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια, κηρύσσοντας παράλληλα στρατιωτικό νόμο σε όλη την ουκρανική επικράτεια.
«Ο στρατός μας λειτουργεί.
Θα είμαι μαζί σας συνεχώς.
Μείνετε δυνατοί.
Θα κερδίσουμε, γιατί είμαστε η Ουκρανία.
Δόξα στην Ουκρανία» ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι επιβάλλει στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια ενώ έχει κλείσει όλος ο εναέριος χώρος για την πολιτική αεροπορία.

ukrstrk.pngOykraniiabn.png
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης