Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Η συμφωνία του Μινσκ είναι νεκρή, Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Zelenskiy

Putin: Η συμφωνία του Μινσκ είναι νεκρή, Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία - Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο Zelenskiy
Putin: Οι Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ δεν περιορίζονται στα σημερινά τους σύνορα - Έκτακτο διάγγελμα Biden (22/02) με κυρώσεις κατά Ρωσίας 
Σχετικά Άρθρα

(upd7)Συνεχίζεται «το σκληρό πόκερ» στο ουκρανικό ζήτημα, με τις τελευταίες εξελίξεις να εγείρουν ανησυχητικά ερωτήματα για την επόμενη μέρα στη χώρα.
Το απόγευμα της Τρίτης 22 Φεβρουαρίου 2022, ο Ρώσος πρόεδρος Putin, σε μια κίνηση υψηλού ρίσκου, ζήτησε και έλαβε έγκριση από την Άνω Βουλή, προκειμένου να στείλει στρατεύματα εκτός της χώρας, την ώρα που ΕΕ και ΗΠΑ ετοιμάζουν κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία.
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Reuters, mια στρατιωτική αυτοκινητοπομπή αποτελούμενη από περισσότερα από 100 φορτηγά γεμάτα με στρατιώτες εθεάθη να κατευθύνεται προς τα ουκρανικά σύνορα, στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας, ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.
Το νέο σημαντικό στοιχείο είναι ότι θα καταγραφεί αύξηση ρεκόρ στις τιμές του φυσικού αερίου και όπως αναφέρει η Γερμανία μετά το πάγωμα του Nord Stream 2 θα δούμε τιμές έως 2.000 ευρώ ανά 1000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Ταυτόχρονα ενώ η Ρωσία άλλαξε το status quo στην Ανατολική Ουκρανία οι ευρωπαίοι και η Ουκρανία δεν το θεωρούν εισβολή... ενώ μόνο οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι υπάρχει μικρή εισβολή...
Απευθυνόμενος στους βουλευτές ο Putin, κατά τη διάρκεια της απογευματινής συνόδου, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, είπε ότι η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή και ζήτησε να εγκρίνει μια ανάπτυξη στρατευμάτων στο εξωτερικό, μετά την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αυτοανακηρυχθεισών «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς.
Σύμφωνα με το Reuters, o Ρώσος βουλευτής Klisaw δήλωσε προς την Άνω Βουλή ότι ο Putin θα αποφασίσει για τον αριθμό των στρατιωτών, το χρόνο και το αντικείμενο της αποστολής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, η ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε το αίτημα του Putin για μια ειρηνευτική -όπως τονίστηκε- αποστολή στις δύο αποσχισθείσες περιοχές.
Λίγη ώρα αργότερα, εκ μέρους του ΝΑΤΟ, ο Stoltenberg δήλωσε κάθετα πως η Ρωσια δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιό της για πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο αποσχιθεισών περιοχών στα ανατολικά της χώρας
"Όλες οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι η Ρωσία συνεχίζει να σχεδιάζει επίθεση πλήρους κλίμακας κατά της Ουκρανίας”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Stoltenberg κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters.
"Συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσία να κάνει πίσω... ποτέ δεν είναι αργά για να αποτραπεί η επίθεση”, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodimir Zelenskiy ανακοίνωσε απόψε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ

Στα ύψη το φυσικό αέριο (δείτε τα διαγράμματα)
2022-02-22_08-47-57.png

unnamed_75.jpg
Ουκρανία: Μερική επιστράτευση ανακοίνωσε ο πρόεδρος Zelenskiy

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodimir Zelenskiy ανακοίνωσε απόψε μερική επιστράτευση, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι καλεί εφέδρους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ απέκλεισε για την ώρα το ενδεχόμενο γενικής επιστράτευσης, μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι στέλνει στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Zelenskiy δήλωσε ότι εξακολουθεί να επιδιώκει την έξοδο από την κρίση μέσω της διπλωματικής οδού, χαιρέτισε την πρόθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε πολυμερείς συνομιλίες, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία.
Απευθυνόμενος προς τον ουκρανικό λαό, μετά τη διακομματική συνάντηση στο κοινοβούλιο, ο πρόεδρος Zelenskiy ανακοίνωσε επίσης ένα πρόγραμμα «οικονομικού πατριωτισμού» που περιλαμβάνει κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή και μείωση του ΦΠΑ στη βενζίνη.

Putin: Οι συμφωνίες του Μινσκ "πέθαναν" πολύ πριν από τη χθεσινή αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάs 

Μετά την έγκριση που έλαβε από το Κοινοβούλιο της Ρωσίας να να χρησιμοποιήσει στρατό στο εξωτερικό, ο Putin ενημέρωσε τους δημοσιογράφους, σε συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως «η καλύτερη λύση αυτή τη στιγμή, είναι το Κίεβο να εγκαταλείψει την πρόθεσή του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «η Ουκρανία είναι οπλισμένη ως τα δόντια».
Σύμφωνα με τον Putin οι κινήσεις των σημερινών αρχών του Κιέβου έχουν φέρει τα πάντα στο μηδέν.
«Οι συμφωνίες του Μινσκ 'πέθαναν' πολύ πριν από τη χθεσινή (21/2) αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονμπάς, όχι από εμάς, όχι από εκπροσώπους αυτών των δημοκρατιών, αλλά από τις σημερινές αρχές του Κιέβου», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα όρια εντός των οποίων η ρωσική πλευρά αναγνωρίζει τα ανεξάρτητα κράτη των Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.
«Σε ποιο βαθμό θα αναγνωρίσουμε αυτές τις δημοκρατίες; Τους έχουμε αναγνωρίσει συνολικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αναγνωρίσει όλα τα θεμελιώδη έγγραφά τους, συμπεριλαμβανομένου του Συντάγματος. Και το Σύνταγμα καθόριζε τα σύνορα εντός των περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, την εποχή που αποτελούσαν μέρος της Ουκρανίας», είπε ο Putin.
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα αμφιλεγόμενα σημεία σχετικά με αυτό το θέμα θα επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο περιοχών με την Ουκρανία στο μέλλον.
Επιπλεον, ο Putin ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας και καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης, που «τροφοδοτεί το Κίεβο με σύγχρονους τύπους όπλων».
«Το πιο σημαντικό σημείο είναι ένας ορισμένος βαθμός αποστρατιωτικοποίησης της σημερινής Ουκρανίας», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το Bankingnews:

Scholz: Η πιστοποίηση του αγωγού δεν μπορεί να προχωρήσει

Η πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν μπορεί να προχωρήσει μετά τις πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας, δήλωσε ο Γερμανός Καγκελάριος, Olaf Scholz. Μιλώντας με δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Καγκελάριος είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την απόφαση ως απάντηση στις κινήσεις της Μόσχας στην Ουκρανία.
Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να «επανεξετάσει» την πιστοποίηση του αγωγού που δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία μετά τις τελευταίες εξελίξεις. «Αυτό σίγουρα θα πάρει χρόνο, θα μπορούσα να πω», ανέφερε ο καγκελάριος.
Σημειώνεται ότι αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας έχει ολοκληρωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία.
Από την πλευρά του, ο Γερμανικός Ρυθμιστής Ενέργειας επισημαίνει ότι η πιστοποίηση του Nord Stream 2 χρειάζεται θετική αξιολόγηση από το υπουργείο Οικονομίας και ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να πιστοποιήσει τον αγωγό. «Είναι η παράνομη η λειτουργία των αγωγών χωρίς πιστοποίηση» υπογραμμίζει. 

Medvedev: Πολύ σύντομα, οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν 2.000 ευρώ για 1.000 κυβ. μέτρα φυσικού αερίου

Για εκτόξευση των τιμών φυσικού αερίου προειδοποιεί ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Dmitry Medvedev, στον απόηχο της γερμανικής απόφασης για πάγωμα του αγωγού Nord Stream 2.
«Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz εξέδωσε εντολή να σταματήσει η διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Εντάξει. Καλώς ήρθατε στον γενναίο νέο κόσμο όπου οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν πολύ σύντομα 2.000 ευρώ για 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου!», σημειώνει ο Dmitry Medvedev.

Johnson (Βρετανία): Κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και Ρώσους μεγιστάνες - Έπεται συνέχεια

Την επιβολή κυρώσεων σε πέντε ρωσικές τράπεζες αλλά και σε μεμονωμένα άτομα, ως απάντηση στις κινήσεις της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson.
Πρόκειται για τις ρωσικές τράπεζες Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank.
Επίσης επιβλήθηκαν κυρώσεις σε τρεις Ρώσους μεγιστάνες από το στενό περιβάλλον του προέδρου της Ρωσίας Vladimir Putin.
Πρόκειται για τους Gennady Timchenko, Boris Rotenberg και Igor Rotenberg, οι οποίοι ωστόσο βρίσκονται στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ από το 2018.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για το πρώτο κύμα των κυρώσεων και αποτελεί ένα δείγμα των προθέσεων της βρετανικής κυβέρνησης.
Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι μεγάλες κρατικές ρωσικές τράπεζες (VTB, SberBank, Gazprombank) που είναι σημαντικές για το φυσικό αέριο και άλλα εμπορεύματα, παραμένουν εκτός της λίστας των κυρώσεων. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης