Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΚΥΣΕΑ για Ουκρανία: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου - Τα εναλλακτικά σενάρια για την προμήθεια φυσικού αερίου

ΚΥΣΕΑ για Ουκρανία: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου - Τα εναλλακτικά σενάρια για την προμήθεια φυσικού αερίου

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - «Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ»

Σχετικά Άρθρα
Η ουκρανική κρίση και η προμήθεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα τέθηκαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Donetsk και Luhansk από τη Ρωσία, η Αθήνα κάνει λόγο για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου», αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου.
Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει ότι οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Η προμήθεια φυσικού αερίου

Όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, στο ΚΥΣΕΑ εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας, καταλήγει η ενημέρωση.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα προμηθεύεται το 35%-40% που καταναλώνει, από τη Ρωσία.
Στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι ότι με τα σημερινά δεδομένα δε θα υπάρχει πρόβλημα στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο για τους εξής λόγους:
* Η Ελλάδα προμηθεύεται μέσω του Turkstream κι εκτιμάται από τους ειδικούς ότι δεν είναι από τους πρώτους αγωγούς που, ακόμα και σε περίπτωση σύρραξης, θα κλείσει τη στρόφιγγα ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin. Άλλωστε είναι ένας αγωγός που από τη Ρωσία πάει στην Τουρκία και μέσω της Ελλάδας φτάνει στη Βουλγαρία.
* Ήδη από τις 14 Φεβρουαρίου έχουν μπει τα εναλλακτικά σχέδια σε ισχύ, που προβλέπουν να είναι γεμάτη η Ρεβυθούσα, η οποία έχει πολύ μεγάλες δυνατόητες χωρητικότητας.
* Παράλληλα, υπάρχουν συμφωνίες με την Αλγερία για να μεταφερθεί LNG με πλοία προς τη χώρα μας, ενώ είναι σε ετοιμότητα και δύο μονάδες της ΔΕΗ που μπορούν από φυσικό αέριο που καταναλώνουν να γυρίσουν σε diesel.
* Επίσης, υπάρχει επάρκεια σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια και είναι σε ετοιμότητα και οι μονάδες λιγνίτη που μπορούν να δώσουν περισσότερη ενέργεια στην τροφοδοσία.

Γιατί η αναγνώριση Dontetsk – Luhansk από την Ρωσία θορυβεί την ελληνική κυβέρνηση;

Ωστόσο, στο ΚΥΣΕΑ έχει σημάνει συναγερμός και για την ανεξαρτητοποίηση των δύο μεγάλων επαρχιών Donetsk – Luhansk σε ουκρανικό έδαφος και την ταυτόχρονη αναγνώρισή τους από την Ρωσία.
Και αυτό διότι και σε ελληνικό έδαφος έχουμε διαχρονική προσπάθεια αναγνώρισης τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και πιθανόν η ρωσική πρακτική να ανοίξει την όρεξη σε ορισμένους, κυρίως στον Erdogan που παραμένει σύμμαχος του προέδρου Putin.
Ιδιαίτερα, όταν το τελευταίο διάστημα η τουρκική επιθετικότητα έχει οξυνθεί επικίνδυνα θέτοντας θέματα κυριαρχίας των νησιών στο Αιγαίο…
Πάντως, γι’ αυτό και ο ΟΗΕ αλλά και ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο γερμανός καγκελάριος Scholtz και ο γάλλος πρόεδρος Macron έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο επειδή, ακριβώς, σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν τέτοιες ευαίσθητες περιπτώσεις (Βάσκοι, Καταλανοί στην Ισπανία, Φλαμανδοί στο Βέλγιο κ.α).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης