Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γιατί το ουκρανικό φοβίζει την κυβέρνηση και συγκαλεί ΚΥΣΕΑ – Ενεργειακά, Θράκη και έκτακτο βοήθημα στο τραπέζι

Γιατί το ουκρανικό φοβίζει την κυβέρνηση και συγκαλεί ΚΥΣΕΑ – Ενεργειακά, Θράκη και έκτακτο βοήθημα στο τραπέζι
Ακραίο σενάριο η διακοπή ρωσικού αερίου αλλά… σε εφαρμογή και ο λιγνίτης
Σχετικά Άρθρα

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ανάγκασαν τον Πρωθυπουργό να συγκαλέσει εκτάκτως σήμερα πρωί 22 Φεβρουαρίου 2022 στις 9:30 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).
Παρών θα είναι και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας φανερώνοντας ότι η ανησυχία των κυβερνώντων επικεντρώνεται στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Tα σενάρια που θα αναλύσει ο Κ.Σκρέκας στο ΚΥΣΕΑ


Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η παρουσία του κ. Σκρέκα θα συνοδευτεί από μία παρουσίαση όλων των ενδεχομένων που θα προκύψουν από την πολύ πιθανή πλέον περίπτωση της πολεμικής σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας.
Πλέον, στην κυβέρνηση μελετούν πολύ σοβαρά την πιθανότητα να διακοπεί η παροχή του φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Ευρώπη τόσο ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που θα θέσει στο Κρεμλίνο ο γαλογερμανικός άξονας όσο και ως αντίποινα του Ρώσου προέδρου προς τις ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία.

Δέσμευση περισσότερου αερίου μέσω άλλων πηγών


Η χώρα μας έχει εξάρτηση από το ρωσικό αέριο σε ποσοστό 40%-45% το οποίο περνάει μέσα από τον αγωγό Turkstream.
Οι εναλλακτικές που θα θέσει ο κ. Σκρέκας στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ είναι η μεγαλύτερη δέσμευση φυσικού αέριου από τις άλλες πηγές προμήθειας που είναι μέσω της Ρεβυθούσας που αποτελεί ένα μεγάλο αποθηκευτικό χώρο υγροποιημένου αερίου που προμηθευόμαστε από χώρες όπως ΗΠΑ, Αλγερία κτλ αλλά και μέσω του αγωγού TAP που μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο.

Ακραίο σενάριο η διακοπή ρωσικού αερίου αλλά… σε εφαρμογή και ο λιγνίτης


Ωστόσο, η παρουσίαση Σκρέκα θα περιλαμβάνει και το ζήτημα της ηλεκτροπαραγωγής – σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιείται ως καύσιμο το φυσικό αέριο.
Η εναλλακτική που θα παρουσιαστεί σε περίπτωση μικρότερης ροής φυσικού αερίου προς την Ελλάδα θα ισοφαριστεί μέσα από μονάδες της ΔΕΗ και άλλων εταιριών που θα καίνε (αντί αερίου) πετρέλαιο ενώ θα τεθούν σε εφαρμογή και οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ.
Σε κάθε περίπτωση οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να μείνουμε από ηλεκτρικό ρεύμα λόγω της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το σενάριο να διακοπεί η ροή φυσικού αερίου προς την Ρωσία είναι ιδιαίτερα ακραίο και αν συμβεί, θα σημαίνει τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων.

Γιατί η αναγνώριση Dontetsk – Luhansk από την Ρωσία θορυβεί την ελληνική κυβέρνηση;


Ωστόσο, στο ΚΥΣΕΑ έχει σημάνει συναγερμός και για την ανεξαρτητοποίηση των 2 μεγάλων επαρχιών Dontetsk – Luhansk σε ουκρανικό έδαφος και την ταυτόχρονη αναγνώρισή τους από την Ρωσία.
Και αυτό διότι και σε ελληνικό έδαφος έχουμε διαχρονική προσπάθεια αναγνώρισης τουρκικής μειονότητας στη Θράκη και πιθανόν η ρωσική πρακτική να ανοίξει την όρεξη σε ορισμένους, κυρίως στον Erdogan που παραμένει σύμμαχος του προέδρου Putin.
Ιδιαίτερα, όταν το τελευταίο διάστημα η τουρκική επιθετικότητα έχει οξυνθεί επικίνδυνα θέτοντας θέματα κυριαρχίας των νησιών στο Αιγαίο…
Πάντως, γι’ αυτό και ο ΟΗΕ αλλά και ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο γερμανός καγκελάριος Scholtz και ο γάλλος πρόεδρος Macron έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο επειδή, ακριβώς, σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν τέτοιες ευαίσθητες περιπτώσεις (Βάσκοι, Καταλανοί στην Ισπανία, Φλαμανδοί στο Βέλγιο κ.α).

Καταλύτης εξελίξεων το Ουκρανικό για το οικονομικό επιτελείο


Πάντως, οι εξελίξεις στο πεδίο της Ουκρανίας δείχνουν ότι η ενεργειακή κρίση θα παραμείνει για πολύ καιρό, γεγονός που θα διατηρήσει ως υπαρκτό πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία και το θέμα της ακρίβειας.
Σε δημοσκοπήσεις, και ιδιαίτερα στην δημοσκόπηση της Alco, σημειώνεται η πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια του κόσμου για την ακρίβεια στην αγορά αλλά και για τα μέτρα της κυβέρνησης απέναντι στο φαινόμενο καθώς για την πολύ μικρή επίδραση που έχει στους πολίτες η μείωση του ΕΝΦΙΑ στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση προσφάτως.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι άσχημες εξελίξεις στην Ουκρανία θα ξεκλειδώσει το έκτακτο βοήθημα για χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους το οποίο μελετούσε το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δοθεί στοχευμένα για όσους πλήττονται περισσότερο από το κύμα ακρίβειας.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης