Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανική κρίση: Ο γεωπολιτικός κίνδυνος τρομάζει τους επενδυτές – Δυσβάστακτο το κόστος των κυρώσεων για την παγκόσμια οικονομία

Ουκρανική κρίση: Ο γεωπολιτικός κίνδυνος τρομάζει τους επενδυτές –  Δυσβάστακτο το κόστος των κυρώσεων για την παγκόσμια οικονομία
Οι κυρώσεις και η αναπόφευκτη μείωση των εμπορικών συναλλαγών αποδεδειγμένα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις διάφορες εμπλεκόμενες οικονομίες
Σχετικά Άρθρα

Η κλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία υπενθυμίζει κάτι που πολλοί επενδυτές φαίνεται να έχουν ξεχάσει: τον γεωπολιτικό κίνδυνο.
Οι κυρώσεις και η αναπόφευκτη μείωση των εμπορικών συναλλαγών αποδεδειγμένα έχουν σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις διάφορες εμπλεκόμενες οικονομίες.
Γνωρίζουμε από την κρίση της Ουκρανίας του 2014 ότι το οικονομικό πλήγμα είναι σοβαρό και επίμονο.
Το οικονομικό πλήγμα των κυρώσεων είναι αναμφίβολα το υψηλότερο για τη Ρωσία.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτίμησε το 2015 ότι «οι δυτικές κυρώσεις και οι ρωσικές αντικυρώσεις μείωσαν το ρωσικό πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) αρχικά κατά 1–1,5% και ότι οι παρατεταμένες κυρώσεις θα οδηγούσαν σε ακόμη μεγαλύτερη πτώση.

Το κόστος για Ρωσία

Το 2019, το ΔΝΤ υπολόγισε ότι οι κυρώσεις μείωναν τον ρυθμό ανάπτυξης της Ρωσίας κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες κάθε χρόνο το 2014-2018», όπως αναφέρεται στο The New Atlanticist.
Ο αντίκτυπος στους Ρώσους πολίτες είναι μεγάλος ακόμη και όταν αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν ιδιώτες και κρατικές τράπεζες.
Ο πιο προφανής αντίκτυπος είναι η απώλεια αγοραστικής δύναμης του τοπικού νομίσματος, η οποία έχει πέσει κατακόρυφα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, γεγονός που μειώνει τους μισθούς και τις αποταμιεύσεις σε πραγματικούς όρους.

Το κόστος για ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υφίστανται σχετικές επιπτώσεις από τις κυρώσεις στη Ρωσία.
Το 2021 οι εισαγωγές κυμάνθηκαν περί τα 30 δισ. δολάρια και οι εξαγωγές κοντά στα 13,2, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ υφίστανται έμμεσες επιπτώσεις καθώς οι τιμές καταναλωτή εκτινάσσονται στα ύψη λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.
Η Ρωσία είναι σημαντικός παγκόσμιος παίκτης στις εξαγωγές μετάλλων, γεωργικών και ενεργειακών αγαθών και οι κυρώσεις επηρεάζουν την οριακή τιμολόγηση στις παγκόσμιες αγορές.

Το κόστος για ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολύ περισσότερα να χάσει από τις ΗΠΑ από μια σύγκρουση με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ρωσία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εισαγωγές 177,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων και εξαγωγές 104,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επιπλέον, η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι πολύ υψηλή, ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχία.
Έντεκα χώρες της ΕΕ εισάγουν περισσότερο από το 50% των αναγκών τους σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.
Για πολλές θα ήταν αδύνατο να αντισταθμίσουν τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου με υγροποιημένο ακόμη και εάν ήταν πρόθυμες να δεχθούν ένα απαγορευτικό κόστος.

Τεράστιος αντίκτυπος για Ουκρανία

Στο «The Economic Effect of Hybrid Wars», μια μελέτη των καθηγητών Julia Bluszcz και Marica Valente, δείχνει πως οι επιπτώσεις για την Ουκρανία είναι ολέθριες.
Κατά τα έτη 2013 – 2017 και στην κρίση του Donbass το ουκρανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά μέσο όρο 15,1%.

Το κόστος για την παγκόσμια οικονομία

Υπάρχει επίσης έμμεσος αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία.
Οι αυξανόμενες εντάσεις στην Ουκρανία δείχνουν τις διευρυνόμενες διαφορές μεταξύ των δυτικών χωρών και των κρατών που επηρεάζονται από τη Ρωσία και την Κίνα. Αυτό δεν αφορά απλώς την Ουκρανία ή τις ροές φυσικού αερίου.
Η Δύση χάνει την επιρροή της στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική προς όφελος της Κίνας και, σε μικρότερο βαθμό, της Ρωσίας.
Η Λατινική Αμερική στρέφεται σιγά - σιγά προς την Κίνα και τη Ρωσία, όπως αποδεικνύεται από τα μηνύματα του προέδρου της Αργεντινής και της Χιλής.
Ο αντίκτυπος του γεωπολιτικού κινδύνου έχει κάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων να εκτοξεύονται υψηλότερα σε όλο τον κόσμο.
Η αύξηση των τιμών των βασικών αγαθών έρχεται μετά από μια τρομερή χρονιά για τους παγκόσμιους πραγματικούς μισθούς, που διαβρώθηκαν από τον πληθωρισμό που τροφοδοτείται από τις κεντρικές τράπεζες.
Η κρίση στην Ουκρανία έρχεται επίσης εν μέσω μιας εμφανούς επιβράδυνσης των μεγαλύτερων οικονομιών μετά το φαινόμενο placebo των προγραμμάτων τόνωσης.
Αυτοί οι κίνδυνοι προστίθενται σε ένα σενάριο όπου πολλές οικονομίες πλησιάζουν ακόμη πιο κοντά στον στασιμοπληθωρισμό και οι επιπτώσεις πιθανότατα θα διαρκέσουν περισσότερο από την ίδια τη σύγκρουση, εάν τελικά συμβεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης